Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ramazan 2015 19 Temmuz 2013 - 15:55 Yorum: 0

İftara ne pişirsem?

İftara ne pişirsem? diye düşünen bayanlar

İftara ne pişirsem?

Sebzeli Mercimek Çorbası Tarifi

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet havuç
1 kahve fincanı pirinç
1 adet orta boy patates
Su
Tuz

Üzeri için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber

 
1 su bardağı kırmızı mercimeği , 1 kahve fincanı pirinci derin bir kaba alarak iyice yıkayın. 1 adet orta boy soğanı soyup yıkayın. Patatesi soyup küçük parçalara ayırın. 1 adet havucu soyarak parçalara ayırın. Mercimek, pirinç, soğan, havuç ve patatesleri derin bir tencereye alın. Malzemelerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar suyla doldurun. Tüm malzemeler iyice yumuşayana dek pişirin. Tuzunu ayarlayın. Blenderle çorbayı pürüzsüz olacak şekilde ezin.1 yemek kaşığı tereyağını ayrı bir kaba alarak kızdırın üzerine 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber ekleyin. Çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis edin

Fırında Pratik Köfte Patates

Malzemeler

600 g kıyma (ya da kendinize göre ayarlayın)
1 kase ufalanmış ekmek içi
1 yumurta
4-5 diş sarımsak
1 kuru soğan
bir demek maydanoz
tuz
karabiber
pul biber
2 yemek kaşığı domates salçası
3-4 adet patates

Hazırlanışı

Öncelikle köftesini hazırlamakla işe başlayalım. Bunun için ayıklanmış maydanoz, bir kaç parçaya bölünmüş kuru soğan ve sarımsakları mutfak robotuna yerleştirelim. Üzerine 1 yumurtayı da kırıp bütün malzemeler iyice küçülünceye kadar robottan geçirelim. Yoğurma kabına kıymayı alıp üzerine sıvı hale gelen soğan sarımsak maydanoz ve yumurta karışımını boşaltalım. Tuzunu baharatlarını ilave edelim. Ufalanmış ekmek içini de ekleyip yoğuralım. Elimizle minik minik köfteler hazırlayalım. Diğer taraftan patatesleri de çok kalın olmayacak şekilde dilimleyelim. Fırın kabına bir köfte bir patates şeklinde hepsini çiğden dizelim. Bir kasede salçayı sıcak suda çözdürüp az tuz ilave ettikten sonra yemeğin üzerine gezdirelim. Hazırlanan yemeğimizi önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıp patatesler yumuşayana kadar pişirelim. Eğer üzeri kızarır fakat hala pişmezse tepsinin üzerine alüminyum folyo geçirip bir süre de bu şekilde pişirebilirsiniz.

Firik Pilavı Tarifi

2 su bardağı firik
1 su bardağı pilavlık bulgur
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan (büyükçe bir soğan kullandım)
Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
6 su bardağı tavuk suyu
Karabiber
Pul biber
Tuz

 
Yeşil mercimeği vaktiniz varsa ılık suda 3-4 saat bekletin. Vaktiniz çok yok ise tencerede hafif yumuşayana kadar pişirin.

Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pilav tenceresinde kavurun. Üzerine firik ve bulguru koyarak kavurun. Yeşil mercimeği de ekleyerek 3-4 dk daha kavurun. Üzerine salçayı ekleyin, kavurup baharatları ekleyin. (Ben 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı da pul biber kullandım). Tuzu  ve sıcak tavuk suyunu ilave edin. Bir iki karıştırıp üzerine tereyağını koyun ve kapağı kapatın. Suyunu biraz çektikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu tamamen çekip pişen pilavın altını kapatın ve kapağın altına havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın. 15-20dk demlenen pilavı servis edebilirsiniz.

Firik pilavının farklı çeşitleri var, etli, şehriyeli, mercimekli, nohutlu damak tadınıza göre evdeki malzemeye göre yapabilirsiniz.

Ayran Tarifi

1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı maden suyu
1 bardak soğuk su
Tuz

 
Su hariç diğer malzemeleri blendera alın ve çırpmaya başlayın. Tuzunu ayarlayın. Yoğun kıvamlı bir karışım olacak, damak zevkinize göre soğuk su ekleyerek kıvamını ayarlayın. Nefis bir ayran oluyor. Dilerseniz üzerine bir tutam nane serpebilirsiniz.

İncirli Tatlı Tarifi

6 adet kuru incir (10-15 dk suda bekletilecek)
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 avuç kırık fındık ya da ceviz içi
1 çay bardağı süt
3 yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Muhallebisi:
4 su bardağı süt
2 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
1 poşet toz sade krem şanti

Şerbeti için:
1.5 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı nescafe
4 çorba kaşığı şeker

Üzeri için:
hindistan cevizi, tarçın ve kakao

Öncelikle kek malzemelerinden başlayalım. Yumurta ve şekeri iyice çırpalım. Sütü ilave edip tekrar çırpalım. İncirleri ıslattıktan sonra suyunu süzdürüp küçük küçük doğrayalım ve bir kaba çok az un serpip incirleri una bulayalım. Un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kaşıkla karıştıralım. Kırık fındık ya da ceviz içini, incirleri ilave edip tekrar karıştıralım. Yağlanmış fırın kabına harcımızı dökelim. Önceden ısıtılmış fırında kek pişirir gibi kızarana kadar pişirelim.

Kek pişerken de muhallebisini hazırlamaya başlayalım.
Tencereye süt, şeker, un ve nişastayı alıp çırpma teliyle sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim. Göz göz olunca ocağın altını kapatıp tereyağını ve vanilyayı ekleyelim karıştıralım. Daha sonra toz şantiyi de ekleyip mikserle 2-3 dk kadar çırpalım. Kıvamı biraz koyu olacak.
Kek fırından çıktığında 5 dk kadar ilk sıcaklığının çıkması için bekleyelim. Bu sırada şerbetini hazırlayalım.
Bir kaba su, nescafe ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştıralım. Ilık kekin üzerine bu şerbeti gezdirelim. 5 dk çekmesini bekledikten sonra üzerine hazırdağımız muhallebiyi dökelim eşit bir şekilde. Üzerini düzeltelim. 5 dk sonra üzerine bir kabın içinde harmanladığımız tarçın, hindistan cevizi ve kakao karışımını serpiştirelim.

3-4 saat hatta mümkünse 1 gece buzdolabında beklettiğimiz tatlımız servise hazırdır afiyet olsun HAYIRLI İFTARLAR...

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber