Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 11 Ekim 2016 - 14:08 Yorum: 0

Iğdır’da aşura matemi

Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da 72 yareni ile şehit edilişinin 1377. yıl dönümü Iğdır'da gözyaşları ve sineye vurularak yad ediliyor.

Iğdır’da aşura matemi

Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da 72 yareni ile şehit edilişinin 1377. yıl dönümü Iğdır'da gözyaşları ve sineye vurularak yad ediliyor.

Muharrem ayıyla birlikte ilde yaşayan Caferi mezhebine mensup vatandaşlar iki ay sürecek olan yas tutmaya devam ediyor. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişi nedeniyle Zübeyde Hanım Bulvarına akın eden binlerce vatandaş gözyaşı dökerken, desteler ise zincirlerle dövünerek sineye vurdu.

Bayram Çetinkaya isimli vatandaş, bugün Muharrem ayının 10'u olduğunu belirterek, "Aşuranın onuncu günü. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da 72 yareni; zulmün had safhaya çıktığı, İslam'ın tarumar edildiği ve batılının hakim kılınmaya çalışıldığı bir dönemde, evlatlarını Kerbela'da, Allah'a karşı vazife üstlenerek ve yakınlarının kanlarını feda ederek yok olan dinin tekrar yeşermesine öncülük etmiştir. Kerbela demek; sadece ağlamak, yas tutmak, matem içinde olmak demek değildir. Kerbela; evrensel manada zulme karşı, zalimlere karşı, yapılan bütün haksızlıklara karşı dik duruşun yeridir. Kerbela'yı sadece sine vurarak ve gözyaşı akıtarak değerlendirmek yeterli olmayabilir. Bunun için Kerbela'nın anlamını, önemini ve tarihini iyi anlayıp, iyi analiz edip hayata geçirmemiz lazım" dedi.

Konuşmaların da yapıldığı aşura matemi programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve mersiyeler okundu. Hz. Hüseyin ve 72 yareni için ağıt yakılırken, Kerbela kıyımını anlatan tiyatro gösterimi ise gözyaşıyla izlendi.

Aşura mateminde Kızılay da kan bağışı topladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber