Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 07 Ekim 2016 - 12:13 Yorum: 0

İHH Afyonkarahisar Şubesinden “Suriye”deki iç savaş ile ilgili açıklama

İnsanı Yardım Vakfı (İHH) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ertürk, Suriye'de yıllardır devam eden iç savaşta insanlık ve savaş suçlarının devam...

İHH Afyonkarahisar Şubesinden “Suriye”deki iç savaş ile ilgili açıklama

İnsanı Yardım Vakfı (İHH) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ertürk, Suriye'de yıllardır devam eden iç savaşta insanlık ve savaş suçlarının devam ettiğini belirtti.

Yaptığı yazılı basın açıklaması ile Suriye'deki iç savaş konusuna değinen Başkan Ertürk, medeniyetler ve peygamberler beşiği, tüm semavi din mensupları tarafından kutsal topraklara yapılan hac yollarının buluştuğu nokta olan Suriye'nin, dünyanın gözü önünde yok edildiğini kaydetti.

Ülkedeki iç savaşın 5'nci yılını geride bıraktığını hatırlatan Başkan Ertürk, "Özellikle son birkaç aydır kuşatma altında yaşam mücadelesi veren Halep'teki sivil halk, sistematik bir soykırıma tabi tutuluyor.

Savaştan önce 5 buçuk milyon insanın yaşadığı şehirde şimdi 350 bin insan var ve şimdi onlar da öldürülmeye çalışılıyor. Rejim uçaklarının günün her saatinde saldırı gerçekleştirdiği Halep'te son 3 ayda gerçekleştirilen saldırıların bilançosu, katliamın boyutlarını gözler önüne seriyor. Özetle sıralayacak olursak;

- Son 3 ayda 8 bin 100 hava saldırısı yapıldı. Bunların 824 tanesi savaş suçu sayılan misket, fosfor ve napalm bombalarından oluşuyor. Bin 833 kişi şehit oldu, bunların 502'si çocuk. 12 cami, 11 hastane, 8 pazar alanı, 5 fırın, 2 bin 300'den fazla ev hedef alındı. Ayrıca 4 kimyasal saldırı yapıldı. Halep içerisinde şuan için kısıtlı imkanlarla çalışan sağlam fırın sayısı 13, hastane sayısıysa 3. vurulan 8 hastane ise farklı yöntemlerle hizmet vermeye çalışıyor. Şehirde elektrik yok. Hastaneler de işlemez hale geldi. Ameliyatlar yapılamıyor. Kuvöz imkanı yok, erken doğum durumlarında veya hastalık durumlarında bebekler yaşayamıyor. Hastanelerde röntgen cihazı bulunmuyor. Saldırlar ateşli silahla olduğu için röntgen cihazı bulunmadığından müdahale ve tedavi imkansız hale geliyor. Maalesef yoğun bakımda yatan hastaların fişleri çekiliyor" diye konuştu.

"Özellikle çocukların psikolojik destek almaları gerekiyor"

Başkan Ertürk ve Suriye ve özellikle de Halep'de yaşanan insanlık dıramı ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti:

"Şu unutulmamalıdır ki eğer Halep'te yaşanan kıyım son bulmaz ve dünya buna "dur" demezse bu yangın tüm dünyayı saracaktır. Afyon IHH olarak her zaman mazlumların sesi olduğumuz gibi şimdi de Halep'teki katledilen Suriyelilerin ve tüm mazlumların sesi olmak istiyoruz. Öncelikle yapılması gereken, insanların şuan için en acil ihtiyacı can güvenliğinin sağlanması, yani saldırıların durdurulmasıdır. Daha sonra ise halkın ihtiyacı olan temel yaşam malzemelerinin un, su, gıda malzemeleri, barınma, sağlık ilaç, medikal malzemelere ivedi bir şekilde bölgeye ulaştırılmasıdır.

Bölgede insanların psikolojisi ise tamamen bozulmuş durumda. Özellikle çocukların psikolojik destek almaları gerekiyor. Okula gidemiyorlar, her gün saldırı altındalar. Ya ailelerinden ya arkadaşlarından birilerini kaybediyorlar. Bu durum ve korku psikolojisini özellikle çocuk ve kadınları etkisi altına almış durumda. Oyuncak şeklinde bombalar atılıyor, çocuklar bunları ellerine aldığında ise patlıyor.

Uluslar arası toplumdan talebimiz ise Suriye halkına özelikle Halep halkına yönelen her türlü saldırı ve soykırımı durdurmalarını bekliyoruz. Tüm dünya devletleri özellikle etkili ve siyasi ağırlığı olan İslam ülkelerinden bu çılgınlığı ve büyük tahribi durdurmak için müdahale etmelerini Suriye'deki katliam, göç ve tahribin sorumluluğu Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, İnsan Hakları Örgütü ve Arap ülkeleri üzerindedir. İnsani ve ahlaki görevini yapması için küresel ve bölgesel kuruluşlardan Birleşmiş Milletler'e baskı uygulamalarını talep ediyoruz."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber