Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 23 Mart 2015 - 11:18 Yorum: 0

"İhracatçıda Gürcü fındığı tedirginliği"

Gürcistan'da, iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesiyle artan üretim, Türk fındık ihracatçısını tedirgin ediyor

'İhracatçıda Gürcü fındığı tedirginliği'

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Gürcistan'da son yıllarda uygulanan tarım politikalarıyla artan fındık üretim kapasitesi, Türk fındık ihracatçısını tedirgin ediyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürcistan'da fındık üretiminin ciddi anlamda yaygınlaştığını anlattı.

Özellikle geçen yıl Türkiye'de yaşanan zirai don sonrası fındık fiyatının artması nedeniyle bazı Avrupalı alıcıların Gürcistan'a yöneldiğine işaret eden Sevinç, Gürcistan'ın bu anlamda Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Türkiye açısından asıl önemli sorunun, Gürcistan'da her yıl fındık miktarının artması olduğunu vurgulayan Sevinç, bunun kısa vadeli olarak Türkiye'ye çok zarar vermeyeceğini ancak ilerleyen süreçte bunun zararlarını görebileceklerini kaydetti. 

Sevinç, Türk fındık ihracatçıları açısından en büyük tehdidin Gürcistan olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bu konuda yeni önlemler alması gerektiğini belirtti.

Dünyada fındığın yüzde 75'ini Türkiye'nin ürettiğini ancak başka ülkelerin bu anlamda fındık üretimini ciddi anlamda yaygınlaştırmaya çalışıldığının unutulmaması gerektiğini dile getiren Sevinç, şunları kaydetti:

"Gürcistan'da çok mükemmel bir tarım arazisi var. Oradaki üreticiler bahçelerine çok iyi bakıyorlar. Fındık ocaklarındaki dalları en fazla 6 dal olarak belirlemişler. Adeta üzüm salkımı gibi fındık üretiyorlar. Bu ülkede fındık alanları her geçen yıl gelişiyor. Şu anda Gürcü fındığı Türkiye pazarını tehdit ediyor.  Gürcistan'ın 100 bin ton fındık üretmesi bizi fazla etkilemez. Ancak bu ülkenin fındık üretimini 150 - 200 bin tona çıkabilme potansiyeli ve kapasitesi vardır. Bu da Türkiye için çok ciddi bir tehdittir."

- "Ülke olarak fındık üretimimizi artırmalıyız" 

Türkiye'nin bir an önce fındık üretimini artırması için çalışmaların hızlandırması gerektiğini vurgulayan Sevinç, bu konuda başta üreticiler olmak üzere, üniversitelerin ziraat fakültelerine ve ziraat odalarına iş düştüğünü söyledi. 

Sevinç, "Ülke olarak fazla fındık üretiminden asla korkmamalıyız ve fındık üretimimizi artırmalıyız. Lütfen kimse 'üretimi artırdığımızda fiyatlar düşer' gibi bir yanılgıya düşmesin. Fındık fazla olduğunda üretici iki kilogram fındık satacağı yerde beş kilo fındık satacak. Olaya buradan bakmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'de imkanların Gürcistan'a oranla çok iyi boyutlarda olduğunun unutulmaması gerektiğini anlatan Sevinç, "Türkiye'deki demokratik imkanlar, modern ticaret imkanları, gelişmiş fabrikalar ve ülkenin gelişmiş ticaret trendi buna müsaade etmektedir. Bunlar her zaman için Avrupalı alıcıya bir tercih sebebidir. Hiçbir zaman Türkiye'de mal varken Avrupalı alıcılar başka ülkelere gitmez. Dolayısıyla Türkiye'de üretim artırıldığında bütün bu alternatif ülkelerdeki çalışmalar durmasa bile yavaşlar. Hatta uzun vadede durur" değerlendirmesine bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber