Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 31 Ocak 2015 - 20:38 Yorum: 0

"İhracatın Yükselen Yıldızları" ödül töreni

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "2015 yılı emin olun ki her anlamda iyi olacaktır"

'İhracatın Yükselen Yıldızları' ödül töreni

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurla ilgili bugünlerde yaşanan sıkıntılarla ilgili endişe duyulmaması gerektiğini belirterek "2015 yılı emin olun ki her anlamda iyi olacaktır" dedi.

Bakan Zeybekci, Kaya İzmir Otel'de düzenlenen İzmir Sivil Toplum Buluşması ve Ege İhracatçı Birlikleri'in "İhracatın Yükselen Yıldızları" ödül töreninde yaptığı konuşmada, 2014 yılında dünyada çok önemli gelişmelerin olduğunu, Ukrayna'nın, Rusya'nın, Gürcistan'ın, Mısır'ın, Gürcistan'ın, İran'ın ithalatının daraldığını, Irak'ın toprağının yüzde 40'ının bir terör örgütünün işgali altında olduğunu, Suriye'nin baştan aşağı yok edildiğini, böyle bir ortamda Türkiye'nin ihracatını yüzde 5 artırarak 157,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anlattı.

Serbest bölgenin 5,2 milyar, bavul ticaretinin ise 8,8 milyar dolarlık katkısının eklenmesi halinde ihracat rakamının 171,3 milyar dolara ulaştığını dile getiren Zeybekci, "Allah bereket versin diyoruz. Hedeflerimizden biraz uzaklaştık ama 2002 yılından itibaren ihracatımızı yüzde 13 civarında ortalama olarak bütün yıllarda artırmayı başaran dünyadaki sayılı ülkelerden biriyiz. 2023 hedefimiz olan 500 milyar dolarlık ihracat ve 150 milyar dolarlık hizmet gelirleri hedefimizden uzaklaşmadan yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

2015 yılının 2014'den daha zor olmayacağına işaret eden Zeybekci, yılın ilk aylarında biraz zorlanma yaşandıktan sonra ihracat açısından 2015'in son derece önemli bir yıl olacağını vurguladı.

İhracatın büyümeye vermiş olduğu doğrudan katkıyla Türkiye'nin büyümesini başardığını, asıl olan en sağlıklı büyüme şeklinin de bu olduğunu ifade eden Zeybekci, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 71 olduğunu, dış ticaret açığında yüzde 22 civarında bir daralma yaşandığını kaydetti.

-"2015'le ilgili hiçbir endişeniz olmasın"

Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

"2015'le ilgili hiçbir endişeniz olmasın. Dünyada bugün söylenen ABD'nin faiz artışı veya parasal genişlemeden vazgeçmesinin yaratmış olduğu etkilerden kaynaklanan endişeleriniz asla olmasın. Türkiye'nin yaşayacağı riskler nötüralize edilecektir. Hatta Türkiye bu anlamda artıya geçecektir. Kurla ilgili bugünlerde olan sıkıntılardan dolayı hiçbir endişe duymamanızı da söylemek istiyorum. 2015 yılı emin olun ki her anlamda iyi olacaktır, Başbakanımızın liderliğinde 25 dönüşüm programıyla ki her biri devrim niteliğinde. Bunlar ki çok kısa zaman dilimiyle sayın Başbakanımız tarafından sıkı şekilde takip edilmektedir. Durmak yok ihracata devam, durmak yok üretmeye, istihdama, büyümeye devam diyoruz. Hattı ticaret ve ihracat yoktur, sathı ticaret ve ihracat vardır. Bu satıh da bütün dünyadır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber