Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 28 Kasım 2014 - 15:03 Yorum: 0

İhsangazi Kaymakam Vekili Kayabaşı:

"2014 üretim sezonunda elde edilen siyez buğdayı bin 700 tondur''

İhsangazi Kaymakam Vekili Kayabaşı:

KASTAMONU (AA) - İhsangazi Kaymakam Vekili Aziz Kayabaşı, bu yıl bin 700 ton siyez buğdayı hasat edildiğini söyledi.

Kayabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyezin dünyadaki ilk buğday çeşidi olması sebebiyle buğdayın atası olarak nitelendirildiğini anımsattı.

Siyez buğdayının büyük bir değer olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Tabiatın etkisiyle aslını ve neslini değiştirmeden genetiğini bozmayan siyez buğdayı, özellikle İhsangazi’deki kurak ve fakir topraklarda kolaylıkla yetişiyor. İhsangazi'de yaklaşık 6 bin dekarlık alanda siyez ekiliyor. İhsangazili 900 çiftçimiz, siyez buğdayı ekerek geçimini sağlıyor. 2014 üretim sezonunda elde edilen siyez buğdayı miktarı bin 700 tondur. Siyez bulguru üretimi ise 475 ton olarak gerçekleşti."

- Türkiye'de siyez buğdayı tarımı

Siyez buğdayı, Türkiye'de Kastamonu'nun İhsangazi başta olmak üzere, Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetiştirilmektedir.

Başakçıkları tek taneli ve kavuzlu yapıya sahip siyez buğdayı, kaynatıldıktan sonra kurutulur ve geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde öğütülerek bulgur elde edilir.

Siyez bulguru, temiz, adil ve güvenli gıda sloganıyla insanları yerel, geleneksel, lezzetli ve doğru gıdayla buluşturmayı hedefleyen Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından "Türkiye'nin ilk presidiumu" olarak belirlenmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber