Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 21 Temmuz 2014 - 15:09 Yorum: 0

İhsanoğlu, Irak'lı Türkmenlerin temsilcileriyle görüştü

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Türkiye olarak Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle de ilgilenmemiz lazım" dedi.

İhsanoğlu, Irak'lı Türkmenlerin temsilcileriyle görüştü

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların çatışmaları nedeniyle, Irak'taki Türkmenlerin yaşadığı sıkıntılara ilişkin, 'Türkiye şekilde Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle de ilgilenmemiz lazım' dedi.

İhsanoğlu, Swiss Otel'de, Türkiye'de yaşayan Irak Türklerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından İzah oluşturan İhsanoğlu, Irak Türkmenlerinin temsilcilerini, dernek başkanlarını ve Kerkük'ten gelen Türkleri dinlediğini kaydetti.

'İtiraf etmek isterim ki, ben durumu yakından takip eden insan olarak, bu kadar noksan bilgi sahibi olduğumu bilmiyordum' diyen İhsanoğlu, Kuzey Irak'ta yaşayan Türklerin kendi topraklarında mülteci bir duruma düştüğünü söyledi.

Irak Türkleri tarihinde ilk kez kızlara tecavüz edildiğini, bunların videoya çekildiğini anlatım eden İhsanoğlu, 13-14 yaşındaki kızların, elektrik direklerine asılarak, idam edildiklerini ileri sürdü.

Bu korkunç görünüm karşısında, bir Türk şekilde büyük bir sorun arasında olduğunu dile getiren İhsanoğlu, 'Türkiye mazlum insanlarla daima birlikte olmuştur. Son bir haftadır hepimiz Gazze'deki kardeşlerimiz için ağlıyoruz, üzülüyoruz. Bazılarımız söylev atıyor, bazılarımız gözyaşları döküyor. Ama Irak'taki kardeşlerimiz için biz herhalde meseleyi unutmuş bulunuyoruz' dedi.

Irak'ta nüfus kaydırmasıyla öteki bir yere sürülen Türklere, Türkiye'nin sahip olması gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, şunları kaydetti:

'1991'de Güvenlik Konseyi Kürt kardeşlerimiz için güvenli bölgeler yaratmıştı. Bugün Türkiye, Türkmenlerin savunucusu şekilde bu teşebbüste bulunması lazım, güvenli bölgeler yaratması lazım. Türkiye, 1988'de Kuzey Irak'tan gelen mültecilere rahmetli Özal zamanında kucağını açmıştı ve bir müddet konuk edip, selametle ülkelerine göndermiştir. Türkiye 2011'den itibarın 1 milyon Suriyeli'yi de burada, şu ve ya bu biçimde konuk etmektedir. Türkmen kardeşlerimiz gidecek yer bulamıyorlar. Türkiye'nin bunlara kamplarını açması lazım. Onların da bir müddet burada, huzur, itimat içerisinde, tecavüze, katliama uğramayacakları biçimde sığınmalarını sağlamak lazım. Daha sonra inşallah şartlar daha iyi bir noktaya gelir, Ortadoğu'da mutluluk döner ve Türkmen kardeşlerimiz yine vatanlarına iade edilir. Türkiye şekilde Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle de ilgilenmemiz lazım.'

'Kürt siyasi grupları yönetimi ele geçirdi'

Kerkük Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Nakip de Irak'ta son günlerde cereyan eden ve tamamiyle Türklerin bulunmamaktadır olmasını hedefleyen olaylar konusunda İhsanoğlu'na bilgi verdiklerini söyledi.

IŞİD'ın baskısı sonucu, Telafer'de yaşan 350 bin Türkmenden, 200-250 bininin şehri terk etmek durumunda kaldığını belirten Nakip, 'Telafer'in bir güvenlik bölgesi olmasını istek ediyoruz. Türkiye'nin bu konu için anavatan şekilde üzerine düşen, bu meseleyi Birleşmiş Milletler'e taşıyabilmektir' dedi.

IŞİD'i bahane eden Kürt siyasi grupların, yönetimi ele geçirdiğini ileri süren Nakip, Telafer'den gelen göçmen Türklerin, Kerkük'te ağırlanamadığını, Kürt yönetiminin buna karşı geldiğini kaydetti.

Kerkük'te Türkmen memurların işlerine son verildiğini ve uzaklaştırıldığını öne süren Nakip, menfaatlerini dinlediği için İhsanoğlu'na teşekkürlerini sundu.

Kerkük'ten gelen Ammar Kahyaoğlu da IŞİD'in Irak'tan azami Türkleri öldürdüğünü anlatım ederek, Türkmen kadınlarının kaçırıldığını, tecavüze uğradığını anlattı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber