Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 22 Temmuz 2014 - 16:41 Yorum: 0

İhsanoğlu Ortadoğu'daki sorunun çözümü için önemli fırsat

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Ortadoğu'daki sorunun çözümü açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İhsanoğlu Ortadoğu'daki sorunun çözümü için önemli fırsat

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin hariç politikasını eleştirdi. Dış politikanın esas özelliğinin, iç politikaya alet edilmemesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 'Dış politikada, bir satranç oyuncusunun ustalığı ile devinim edersiniz. Her söylediğinizi önceden tartarsınız. Yankıları ne olur, size karşı tepkileri ne olur, bunu değerlendirirsiniz, sonra konuşursunuz. Hamaset edebiyatı hariç politikada olmaz' dedi.

İsrail'il'in Gazze'ye saldırılarına değinen Kılıçdaroğlu, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun yaptığı son açıklamaya göre, 100'ü aşkın çocuğun, 500'den çok bireyin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgede ivedilikle bir ateşkesin sağlanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Peki Türkiye bu konu için bir şeyler yapıyor mu? İktidar yalnızca konuşuyor. O kadar çok çok konuşuyor ki nerdeyse herkes suçlu bir tek iktidar haklı. Kardeşim, madem konuşuyorsun, eyvallah konuş; peki ne yapıyorsun? Bir tümce istiyorum ben. İsrail hakkında ine yaptın sen? Madem Gazze'yi eleştiriyorsunuz, ne yaptın sen? 'Efendim üç gündelik matem ilan ettik...' Güzel... Şu soruyu sormaktan kendimi alamıyorum: Orada Türkmenler vardı, öldürüldü. Hiç aklına matem ilan etmek geldi mi gelmedi.

Zaten yastayız, zaten üzülüyoruz. Çocuklar öldürülür de orantısız kuvvet kullanılır da üzülmez miyiz? Üzülürüz. Türkiye bunun neresinde? Türkiye'nin Ortadoğu'da bir ağırlığı mevcut mı?

BM Genel Sekreteri istikbal Ortadoğu'ya. Pek çok çok ülkeyi gezecek, taraflarla konuşacak. Türkiye hesapta yok. Niye yok? Çünkü Türkiye'nin bölgede ağırlığı kalmadı. Suriye'de mi Irak'ta mı İran'da mı? Bir Katar'da bir Suudi Arabistan'da... Başka bir yerde Türkiye'nin sözü dinlenmiyor. Cumhuriyet tarihsel boyunca hariç politikada edindiğimiz tüm itibarı sıfırladınız. 

Fikri sorulmayan bir yurt var, Türkiye. Dikkate alınmayan bir yurt var, Türkiye. Ortadoğu'da, dünyada yalnızlaşan bir Türkiye var. Ben tüm yurttaşlarıma sesleniyorum. Böyle bir Türkiye'yi istek ediyorsanız, adresiniz belli, gidin AKP'ye oy verin. 'Hayır Türkiye dünyada yalnızlaşmamalı, alanında kuvvetli olmalı, sözü dinlenmeli' diyorsanız, Türkiye'nin bu hükümetten kurtulması gerekiyor. Ortadoğu bataklığından Türkiye'nin kurtulması gerekiyor.'

'İhsanoğlu mühim bir fırsat'

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, Ortadoğu'daki sorunun çözümü açısından mühim bir fırsat olduğunu söyledi.

İhsanoğlu'nun, Ortadoğu'da, İslam dünyasında ve Batı'da ağırlığının olduğunu, sözünün dinlendiğini anlatım eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

'Önemli bir fırsatı yakalamış durumdayız. Türkiye Şayet Ortadoğu bataklığından çıkmak istiyorsa, yine sözü dinlenen bir yurt konumuna gelmek istiyorsa, saygın bir yurt olmak istiyorsa, tercihini Ekmeleddin Bey'den yana yapmak durumundadır. Eğer bu tercihi yapabilirsek Ortadoğu'daki rolümüz, saygın bir rol olacak. Herkese büyük görevler düşüyor. Şikayetçiysen, sorunun çözülmesini istiyorsan, ağırlığı olan bir tanesi olsun istiyorsan, dünyada itibarı olan bir tanesi olsun istiyorsan, 57 yurt üstünde ağırlığı olan birtanesini istiyorsan tercihimiz açık, yönümüz belli, Ekmeleddin İhsanoğlu Bey'den yana oyumuzu kullanımı zorundayız.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber