Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 16 Ağustos 2014 - 16:44 Yorum: 0

İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimidir. Hayata bakış açımızı köklü bir şekilde değiştirmeden, insan onuruna yakışır bir düzeni kuramayız" dedi.

İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu yıl sponsorluğunu İstanbul Beşiktaş Belediyesi'nin üstlendiği 51. Ulusal, 25. Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi anma törenlerine katıldı. 

Kılıçdaroğlu, konuşmasına başlamadan öncelikle etkinliğe katkı sunan CHP'li belediye başkanlarına plaket verdi.

'Gönüller sultanı Hacı Bektaş Veli'nin manevi huzurunda sizlerle yine beraber olmanın mutluğunu yaşıyorum' sözleriyle konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, 'Anadolu'nun hamuru, hayatı, özü, nefesi sesi, sevgidir, saygıdır, aşktır, muhabbettir. Anadou'daki insanlık meşalesinin ateşini yakan, gönüllerdeki bu aşk ve muhabbet köprüsünü kuran Ahmet Yesevi'dir, Mevlana'dır, Pir Sultan Abdal'dır, Yunus Emre'dir, Hacı Bektaş Veli'dir' ifadesini kullandı.

'Veli' kelimesinin tasavvuf dünyasında 'Allah dostu' anlamına geldiğini vurguyalan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Allah'ın dostu olabilmek ve O'nun sevgisini kazanabilmek elbette iri bir şereftir. Hazreti Peygamberimiz 'Allah güzeldir ve güzeli sever' diyor. Allah'a arkadaş saydığımız, ulu Hünkarın gittiği yolu anlayabilmek ve o yolun takipçisi olabilmek insanlığımızı tekrar keşfetmenin yegane yöntemi şekilde görülüyor. Çünkü Hacı Bektaşı Veli'nin yolu güzeli keşfetme ve güzeli yaşama sanatıdır. Biz, güzeli ve güzellikleri nerede yitirdiğimizi bilirsek, o güzellikleri tekrar keşfetmenin imkanını da lakin o süre yakalarız.'

Günümüz insanlığının, insanlık tarihinin en iri maddi olanaklara sahip olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, trilyonlarca dolarlık maddi olanak olduğunun altını çizdi.

Bu imkanların dünyayı daha adaletle bir yer durumuna getirmediğini anlatım eden Kılıçdaroğlu, 'Tarihin en trajik katliamlarını, *******ne savaşlarını engelleyemedi' dedi.

İnsanlığın, varlık içinde, yokluk çektiğini değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

'Önümüzde iki esas sıkıntı var. Sorunlardan bir tanesi şu; bu hırsın bu zulmün önüne nasıl geçeceğiz? İkinci sorun, insanlığın canavar durumuna getirilerek adalet yerine zulümle harp ürettiği bu hastalıklı halden nasıl kurtulacağız? İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimidir. Hayata bakış açımızı kökünden bir biçimde değiştirmeden, insan onuruna yakışır bir düzeni kuramayız. Hacı Bektaş Veli'nin maneviyat ve ahlak yolu bu zihniyet devriminin yol haritasını eksiksiz biçimde önümüze seriyor. Peygamberimizin ve O'nun üstün ahlak alternatifini kendisi için yegane yol şekilde Kabul eden Hacı Bektaşı Veli'nin yolundan yürümezsek, kurduğumuz medeniyet düzeninin zulüm ve gözyaşı ürettiğini bakmaya devam edeceğiz. Hünkarın yolu hem şahsi şekilde hem de toplumsal olarak, insanlık için bir çıkış gösteriyor bize. Ahlaki ölçüleri ve değerleri çürümüş, diğerini hasım gören, kendinden başkalarını ötekileştiren kişilerin mağduriyetleri üzerine iktidar kurmaya çalışan bir toplumdan sulh ve mutluluk üretmesi beklenemez.'

Bugün Müslüman coğrafyasının kan ağladığını belirten Kılıçdaroğlu, 'Suriye'de, Irak'ta 'Allahu Ekber' diyerek baş kesen, cami, türbe yıkan, Kur'an-ı Kerim'i yakan ve bütün vahşeti de din adına yaptıklarını iddia eden zalimler, Mevlana'yı, Yunus Emre'yi, Hacı Bektaş Veli'yi tanısalardı, onların sevgisini aşkını muhabbetini bilselerdi, bunu asla yapmazlardı' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 'Unutmayalım, tıpkı dine inanan iki kişinin birbirini öldürdüğü günümüzde, aslan ve ceylanı tıpkı kucakta tutan Hacı Bektaş Veli'den alacağımız fazla aşırı dersler vardır' değerlendirmesini yaptı. 

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

'Hacı Bektaşı Veli'nin cemiyet ideali esas olarak, ahlaklı ve erdemli bir cemiyet tasavvurudur. Ahlaklı ve erdemli toplum; saygı, paylaşım, sevgi, adalet, hak, eşitlik bunun şeklinde esas ahlaki ilkeler etrafında bir araya gelen toplumdur. İnsanlar ekonomik ve teknik şekilde fazla aşırı ileri noktalara gelmiş olabilir. Ama, adalet, hak, hukuk, eşitlik, cömertlik emeğe saygı bunun şeklinde esas ahlaki değerler ve bu ilkeler etrafında bir araya gelirsek, ahlaklı ve erdemli bir toplumu yaratmış oluruz. Bunu becerememiş bir cemiyet kamil olamaz. İnsanlık şekilde güzeli edinebilmek için fazla aşırı sağlam ilkelere ve kadim bir yol haritasına ihtiyacımız var. Zamanı ve mekanı aşan çağlar üstü ilkeler zaten mevcut. mühim olan, suyu hangi kaynaktan alacağımızı bilmektir. Hazreti Pir'in yüzlerce yıllık ahlak ve irfan yolu işte bu suyun kaynağıdır. O durumda dönelim, toprağımızın bereketli sevgi kimyasına. Yeniden Mevlana'ya çevirelim yüzümüzü, tekrar Yunus'la hasbihal edelim, tekrar Pir Sultan Abdal'ı, Dadaloğlu'nu analım. Yeniden, Hacı Bektaş Veli'nin dergahında gönüllerimizi, acıma ve aşk ırmağıyla yıkayalım. Bunu yaptığımız zaman, evrensel değerleri yakalamış olacağız. Bunu yakaladığımız süre kişinin en ulu kıymet olduğunu görmüş olacağız.'

Etkinliğe bazı umumi başkan yardımcıları ve CHP milletvekilleri, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ile TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı.

Muhabir: Barış Gündoğan

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber