Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 23 Nisan 2014 - 17:43 Yorum: 0

IKBY Başkanı Mesut Barzani:

"Diyarbakır ziyareti benim için bir hayalin gerçekleşmesiydi. Hala rüyalarıma giriyor. Sokaklarda çocuk, kadın, genç, yaşlı binlerce insan Kürdistan bölgesinin bayrağını sallıyordu. Unutulmaz bir andı"

IKBY Başkanı Mesut Barzani:

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Diyarbakır ziyaretine ilişkin, "Benim için bir hayalin gerçekleşmesiydi. Hala rüyalarıma giriyor" dedi.

Barzani, Selahaddin ilçesindeki konutunda Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti heyetini kabul etti. Türkiye'den gelen 20 gazeteciyi ağırlayan Barzani, misafirlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle 16 Kasım 2013'de Diyarbakır'a yaptığı ziyareti anlattı.

Barzani, "Diyarbakır ziyareti benim için bir hayalin gerçekleşmesiydi. Hala rüyalarıma giriyor. Sokaklarda çocuk, kadın, genç, yaşlı binlerce insan, Kürdistan bölgesinin bayrağını sallıyordu. Unutulmaz bir andı" diye konuştu. 

Kürtlerin geçmişte hep yasaklara maruz kaldığını savunan Barzani, "Kürtler, özellikle Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde çok çekti. Çiller, neden öyle bir tavır takındı, bilmiyorum" ifadesini kullandı. 

Babası Molla Mustafa Barzani döneminde yaşadıkları sıkıntıları da hatırlatan Barzani, şunları söyledi:

"Babam, Kürt köylerine Baas rejimince yapılan baskınları durdurmak için 1966'da Birleşmiş Milletler ve çeşitli ülkelere mektuplar gönderiyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a gönderdiği mektupta ayrıca sığınma hakkı istemişti. Ancak Sunay, bu talebi kabul etmedi."

- "Yasakçı dönem AK Parti hükümetiyle sona erdi"

Barzani, Türkiye'de AK Parti hükümetinin iktidara gelmesiyle Kürtlere olan bakışın değiştiğini dile getirerek, "Kürtler, geçmişte çok sıkıntı çektiler, dilleri yasaklandı, görmezden gelindiler. Ancak yasakçı dönem AK Parti hükümetiyle sona erdi" şeklinde konuştu. 

Çözüm sürecine de değinen Barzani, "Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı olarak çözüm sürecini bir nefer gibi destekliyorum. Başlatılan barış ortamı sürdürülmeli. Artık silahların bırakılması zamanıdır" ifadesini kullandı.

Merkezi Bağdat hükümeti ve Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile yaşadıkları sorunların üzerinde de duran Barzani, kimse için tehdit olmadıklarını, sadece bölgelerini her türlü saldırıdan korumaya çalıştıklarını kaydetti. 

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek de Diyarbakır'dan ve Türkiye'den Barzani'ye selam getirdiğini ifade ederek, Barzani'ye Türkiye'deki çözüm sürecine destek verdiği için teşekkür etti. 

İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürt medyasının kuruluşunun 116'ncı yıl dönümü dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel hükümetinin davetlisi olarak Erbil'e geldiklerini söyledi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber