Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 09 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

İkizler, dünyayı babaannelerinin gözünden görüyor

Antalya'da doğuştan gözleri görmeyen 5 yaşındaki ikizler Melek ve Melike Çetin, dünyayı hayatını kendilerine adayan 58 yaşındaki babaanneleri Fadime Çetin'in anlatımıyla öğreniyor

İkizler, dünyayı babaannelerinin gözünden görüyor

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da 58 yaşındaki babaanne, doğuştan gözleri görmeyen 5 yaşındaki ikiz torunlarına her gün nesnelerin şekillerini, renklerini anlatıyor.

Siyah, onların gördüğü tek renk. Karanlık dünyalarını rengarenk yapan, aydınlatan ses ise babaannelerine ait. Onlar Antalyalı 5 yaşındaki görme engelli ikizler Melike ve Melek Çetin. 

İkizler, akşamları uyumadan önce babaannelerinin "Bugün de gökyüzüne yıldızlar geldi, artık uyumalıyız" sözleriyle güne veda ediyor, kendileri için geceden farkı olmayan sabaha uyandıklarında babaannelerinin, "Çocuklarım, bugün hava güneşli" sesiyle yeni güne "merhaba" diyorlar. 

- 2,5 ay hastaneye günde 3 defa anne sütü götürdü

İkizler, Mustafa ve Zeynep Çetin çiftinin ilk çocukları olarak 7 aylık dünyaya geldi. Atatürk Devlet Hastanesinde 2,5 ay kuvözde kalan ikizler, annelerinin şeker hastalığı nedeniyle hastaneye gidememesi nedeniyle 58 yaşındaki babaanne Fadime Çetin, bu süre boyunca günde 3 defa hastaneye anne sütü götürdü.

Doktorlar, hamileliliğin 6. ayında ikizlerin göz gelişimlerinin durduğunu, bu nedenle gözlerinin görme yetisinin bulunmadığını bildirdi. Aile, hastaneden taburcu edildikten sonra ikizleri Ankara'daki çeşitli hastanelere götürmesine rağmen bir çare bulunamadı.

- "Ben okuyamadım, torunlarım okusun"

Babaanne Fadime Çetin, ikizlerinin yaşı ilerledikçe yaşıtlarından geri kalmaması için onlara her şeyi anlatmaya başladı. Babaanne Çetin, yedikleri meyvelerin rengini, oyuncaklarının şeklini, eve gelen misafirin boyunun uzunluğunu, saçının rengini gibi bütün detayları kaçırmadan ve bıkmadan torunlarına anlatıyor.

Dünyayı babaannelerinin gözünden gören ikizlerden Melike, hiç görmediği halde bale yapmaya çalışıyor, Melek ise şarkı söylemeyi çok seviyor. 

- "Renkleri, şekilleri aklınıza gelecek her şeyi anlatıyorum"

Babaanne Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, torunlarının gözlerinin yüzde 95 oranında görmediğini ancak çok zeki olduklarını söyledi.

Torunlarının kendisini de anne gibi gördüklerini anlatan Çetin, "Onlara televizyondaki karakterleri anlatıyorum. Renkleri, şekilleri aklınıza gelecek her şeyi anlatıyorum. Anlatınca çok mutlu oluyorlar" dedi. 

Kendine ait bir hayatı bulunmadığını dile getiren Çetin, "Hayatımı torunlarıma adadım. Tek hayalim onların okuma yazma öğrenip üniversiteye gitmeleri. İkisinin de çok başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Çevrelerinde görme engelliler için sınıf olmadığını anlatan Çetin, "En yakın okulda görme engelliler için sınıf yok. Mahallede 4 görme engelli çocuk var. Sınıf açılması için bu sayınını 8 olması gerekiyormuş. Kent merkezindeki okullara torunlarımızı gönderecek maddi durumumuz da yok. Ne yapacağız bilmiyorum" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber