Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 19 Ekim 2014 - 14:33 Yorum: 0

İlaç israfında birincilik kürsüsüne veda planı

Akılcı ilaç kullanımı için eylem planı hazırlayan Sağlık Bakanlığı, Türkiye'yi Avrupa'da birinci sıraya taşıyan antibiyotik tüketiminin azaltılmasını öncelikli sıraya aldı.

İlaç israfında birincilik kürsüsüne veda planı

Akılcı ilaç kullanması için eylem planı hazırlayan Sağlık Bakanlığı, Türkiye'yi Avrupa'da birinci sıraya taşıyan antibiyotik tüketiminin azaltılmasını öncelikli sıraya aldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Güven Artıran, bu konu için hekim, eczacı, destekçi sıhhat personeli, hasta, ilaç sektörü, medya ve sivil cemiyet kuruluşlarına iri mesuliyet düştüğünü bildirdi. 

Artıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün dünyada bulunduğu bu şeklinde ülkede de akılcı olmayan ilaç kullanımının ciddi kamu sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Akılcı olmayan ilaç kullanımının, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, problemlerin tekrarlamasına veya uzamasına, istenmeyen tesir görülme sıklığının ve  tedavi maliyetlerinin artmasına sebep olduğuna dikkati çeken Artıran, akılcı olmayan antibiyotik kullanması neticesinde karşılaşılan en ciddi sorunlardan birinin, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi ve antibiyotiklerin bu bakterilere karşı etkisiz bir vaziyete gelmesi olduğunu vurguladı.

Son zamanlarda yeni antibakteriyel tesirli moleküllerin geliştirilememesi nedeniyle antibiyotiklerin akılcı kullanılmasının daha mühim hale geldiğini anlatan Artıran, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Antibiyotik direnci itibariyle yakın gelecekte kolay enfeksiyonlar ve küçük yaralanmalar dahi ölümcül olabilecek. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerileri doğrultusunda memleketimizde 'Akılcı İlaç Kullanımı Programı' (AİK) yürütülüyor. Bu bağlamda, AİK'yi destekleyecek faaliyetlerin yürütülmesi için koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması, hekim, eczacı, destekçi sıhhat personeli, kamu ve ilaç sektörüne yönelik naz değişikliği oluşturulması ve tesir edilen taraflarda farkındalık, bilgi ve şuur seviyesinin artırılması için mesuliyet sahibi bütün tarafları kapsayacak biçimde Kurumumuzca 'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017' hazırlandı ve uygulamaya kondu. 'Antibiyotiklerin Akılcı Kullanımının Sağlanması' bu plan kapsamında öncelik verilen faaliyet alanlarında biri oldu.'

Artıran, antibiyotik tüketiminde Türkiye'nin kötü bir karnesi olduğunu ve daima tedbir alınması gerektiğini belirterek, bu sene 'The Lancet' dergisinde yayınlanan, DSÖ ve Belçika Antwerp Üniversitesinin koordinatörlüğündeki, Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu 13 AB üyesi olmayan ülkenin katıldığı çalışmaya göre, ülkenin antibiyotik tüketiminde birinci sırada olduğunu söyledi.

Bunun, antibiyotiklerin reçetelenmesi ve kullanımında akılcılığın sağlanmasının önemini aleni ortaya koyduğuna gösteren Artıran, 'Süreçler göz önüne alındığında bu sorunun fazla fazla etkenli ve çözümünün de multidisipliner olması gerektiği görülüyor. Bu konu için hekim, eczacı, destekçi sıhhat personeli, hasta, ilaç sektörü, medya ve sivil cemiyet kuruluşlarına iri mesuliyet düşüyor' diye konuştu.

Grip mevsimine girildiği için antibiyotik tüketimine ihtimam gösterilmesi uyarısında olan Artıran, vatandaşların daha duyarlı davranması ve hekim tavsiyesi olmaksızın ilaç kullanmaması gerektiğini bildirdi. 

Artıran, 'Bilinmelidir ki soğuk algınlığı ve grip ekseriyetle kendi kendine iyileşebilen hastalıklardır ve antibiyotik alımını gerektirmez. İyi bir bağışıklık sistemi bu çeşit hastalıkları yenebilir. Antibiyotik, grip ve soğuk algınlığını atlatmaya destekçi olmaz' uyarısını dile getirdi.

Eylem planı değerlendirilecek

İlk kere 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü sebebi ile 'Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; müsait ilacı, müsait zaman ve dozda, en düşük maliyetle ve basitçe sağlayabilmeleri' olarak tanımlanan Akılcı İlaç Kullanımı ile alakalı çalışmalar ülkede de son zamanlarda artarak devam ediyor.

Dünyanın başka ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de kusur ve lüzumsuz ilaç kullanımının kamu sağlığını etkileyen ciddi bir problem ve ilaç etkileşimlerine, kimi ilaçlara karşı direnç gelişmesine, problemlerin tekrarlanmasına veya uzamasına, istenmeyen tesir görülme sıklığının artmasına sebep bulunduğu değerlendiriliyor.

Antalya'da yarın başlayacak ve 4 gün sürecek toplantıda, ülke genelinde akılcı ilaç kullanımı değerlendirilecek.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç ve Tedarik Yönetimi Dairesi Başkanlığı sebebi ile düzenlenen 'Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı'na, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri ile Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planını yaşama geçirecek 81 İl koordinatörü ve mümessili katılacak.

Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017 kapsamında akılcı ilaç kullanımının sağlanması amacıyla farkındalığın oluşturulması ve toplumsal bilincin artırılması için vilayetlerde gerçekleştirilen çalışmalar bu toplantıda değerlendirecek.

Bu değerlendirme toplantılarının yanı paradigma vatandaşların hayat kalitesi ve süresinin yükseltilmesi, sosyal ve kültürel yaşama bilinçli, aktif ve sağlıklı katılımının sağlanması için Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planının öncelikli hedefleri içerisinde yer saha 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı'na ait de 23 Ekim'de Akılcı İlaç Daire Başkanlığınca Antalya'da görev oluşturan aile hekimleri ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber