Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 18 Ağustos 2016 - 15:38 Yorum: 0

Ilıcalı, TRT kent radyosu’nda 3’üncü köprü’yü değerlendirdi

Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul TRT Kent Radyosunda, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve diğer mega projeler hakkında açıklama...

Ilıcalı, TRT kent radyosu’nda 3’üncü köprü’yü değerlendirdi

Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul TRT Kent Radyosunda, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve diğer mega projeler hakkında açıklama yaptı.

Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul TRT Kent Radyosunda katıldığı "Köprüden önce son çıkış Programında" Murat Kazanasmaz'ın sorularını yanıtladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve diğer mega projeler hakkında bilgi veren Ilıcalı; Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda bu yatırımların ekonomik anlamda güç sağlayacağını ve İstanbul ulaşımına nefes aldıracağını belirtti. Kazanasmaz'ın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Marmaray ve Yakında açılacak olan Avrasya tüneli gibi projeler varken neden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne ihtiyaç duyulduğunu sorusuna Ilıcalı, "Bilindiği gibi İstanbul'da önemli bir trafik yoğunluğu yaşanıyor. Asya'dan Avrupa'ya geçişi sağlayan 9 bin 5 yüz km uzunluğundaki 8 tane uluslararası ulaşım koridoru İstanbul'dan geçiyor. İstanbul'un şuan kent içi ulaşımında da gerekli raylı sistemler malesef çok geç başladığı için yeterli bir ağa sahip değiliz. Son 14 yılda merkezi idare önemli ölçüde İstanbul Belediyesi'ne destek veriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız önemli görevleri yüklenmiş vaziyette. Düşünün ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, ilk metro treni olan Taksim-Levent hattı açılıyor ve bu çalışmadan sonra raylı sistem adına önemli gelişmeler yaşanıyor. Kadir Topbaş gibi İstanbul trafiğini bilen bir belediye başkan seçildikten sonra İstabul'da ulaşım adına önemli adımlar atılıyor. Cazibe merkezi olan İstanbul artan nüfusuyla ulaşım sorunları yaşıyor. Raylı sistemdin de yetersiz kalmasıyla trafik her zaman yoğun ve kilitli oluyor." şeklinde cevap verdi.

"3'üncü köprü ile 785 milyon dolarlık kayıp önlenecek"

Köprülerde kamyonları bekletmenin maliyetinin bir milyar lira olduğunu belirten Ilıcalı, " Birinci köprüden ağır taşıtlar geçmiyor. 2'inci köprüden ise belli saat aralıklarıyla geçen büyük araçlar mali kayıplara sebep oluyor. Ulaştırma Bakanımız Ahmet Arslan Bey'in açıkladığı rakama göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hizmete açılmasıyla birlikte bir milyar 785 milyon dolarlık bir ekonomik kaybın önüne geçilecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden ağır taşıtların transit geçişi sağlanırken bir ve 2'inci köprü daha çok kent içi ulaşıma hizmet edecek. Tabi ki 3'üncü Köprü 26 Ağustos'ta açıldığı zaman İstanbul'un trafik problemi tamamen çözülecek demiyorum. Ama önemli bir katkısı olacak. Ekonomik olarak, geçiş sürelerinin kısalması açısından, havaya verdiğimiz emisyon açısından, kaza maliyetleri açısından trafik akışını güvenli hale getirmiş olacağız. "diye konuştu.

Köprünün Türkiye ekonomisine katkısının sorulması üzerine Ilıcalı, yap-işlet modeli olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ekonomik getirisini şu cümlelerle açıkladı: "Köprünün maliyeti 2buçuk milyar Amerkan doları. 95 km uzunluğunda bir otoyol projesi. Yap-işlet modeliyle bu köprüyü yapan işletecek. Belli bir müddet sonrada kamunun olacak. Köprünün getireceği ekonomik katkı ise Ulaştırma Bakanımız Ahmet Arslan Bey'in ifadesiyle yılda yaklaşık bir milyar 450 milyon Amerikan doları enerjiden, 135 milyon Amerikan doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam bir milyar 785 milyon dolarlık bir ekonomik kaybın önüne geçiliyor. Yani köprünün şuandaki maliyeti 5 milyar lira."

"Köprü geçiş ücreti oldukça makul"

Köprüden geçiş ücretlerinin fazla bulunmasının gazete haberlerinde yer aldığını söyleyen Sunucu Kazanasmaz'a, Avrupa'daki köprülerin geçiş ücretleriyle karşılaştırıldığında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün fiyatının makul olduğunu söyleyen Ilıcalı, "Bu köprü sadece bir köprü değil. Bağlantı yollarıyla beraber 95km uzunluğunda bir otoyola ulaşıyor. Burası kamunun bir lira kaynağı kullanılmadan yap-işlet-devret yöntemiyle yapıldı. Maliyeti 2 buçuk milyar Amerikan doları. Bu açıdan değerlendirirsek fiyatın çok makul olduğunu göreceğiz." dedi.

"3'üncü köprü Marmaray'ın eksik kapasitesini tamamlayacak"

Kazanasmaz'ın, "köprü üzerinde hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılacak mı? Hangi ulaşım modlarıyla entegre olacak." sorusunu Milletvekili Ilıcalı "Bu köprü yük trafiğine büyük bir katkı sağlayacak. Marmaray'ın eksik kapasitesini tamamlayacak. En önemli özelliği ise ortadan geçen raylı sistemin, Anadolu Yakasında Sabiha Gökçen'i, Avrupa yakasında 3'üncü havalimanını ve diğer metro sistemleriyle entegre olarak, ulusal ve uluslararası yolcu yük trenlerine, kent içi ulaşımına çok büyük bir katkı sağlayacak." şeklinde yanıtladı.

Ilıcalı, TRT kent radyosu’nda 3’üncü köprü’yü değerlendirdi

Ilıcalı, TRT kent radyosu’nda 3’üncü köprü’yü değerlendirdi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber