Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 26 Ağustos 2016 - 11:23 Yorum: 0

İltihap karşıtı besinler

İnflamasyon vücudun bağışıklık yanıtının önemli bir işlevi olup vücudun strese karşı verdiği tepki olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı,...

İltihap karşıtı besinler

İnflamasyon vücudun bağışıklık yanıtının önemli bir işlevi olup vücudun strese karşı verdiği tepki olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, kronik düşük dereceli bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlar, kronik düşük düzeyde gıda alerjileri veya gıda intoleransları, fiziksel veya duygusal stresin kortizol seviyelerini yükseltmesi, çevreden toksisite (metaller ve su, hava ve diğer kirler), diyetle gelen toksite (çok fazla yağ, şeker, protein, alkol) vücutta inflamasyona neden olduğunu söyledi.

Kandıralı, "Belli düzeyde sorun oluşturmaz ancak kontrolden çıktığı zaman ciddi hasara neden olabilir. İnflamasyon Alzheimer hastalığı, artirit, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve yaşlanma belirtileri ile ilişkilidir. Birçok besin doğal olarak anti inflamatuardır. Besinlerdeki antioksidanlar hücreleri serbest radikallere karşı korur ve vücutta iltihabın azaltılmasına yardımcı olur." dedi.

Doğal Anti İnflamatuar Besinler Nelerdir?

Diyetisyen Kandıralı, doğal anti inflamatuar besinlerin başında pancarın geldiğini belirterek, "Kıpkırmızı rengi ile güçlü bir antioksidan ve anti inflamatuar besindir. Enerjinizi arttırıp, kan basıncınızı düşürebilir. Hipertansiyon Dergisi 2008 sayısında 500 ml'lik bir pancar suyunun kan basıncını 10.4/8 mm düşürdüğü gösterilmiştir. Pancarlar nitrattan zengindir. Avrupa Uygulamalı Fizyoloji Dergisi Aralık 2012" de yayınlanan bir çalışmada bir porsiyon pancar suyu atletik performansı yüzde 1-3 arasında arttırdığı saptanmıştır." diye konuştu.

Kandıralı, "Yaban mersinin hayvanlar üzerinde yapılan çoğu çalışmada inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda örneğin Amerikan Bilim Dergisi Ocak/Şubat 2011 sayısında beyin sağlığı için iyi bir besin olduğu belirtilmiştir. Berrie grubu meyveleri boyutlarından ötürü yıkamak zor olduğundan organik tüketilmesi tavsiye edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Brokoli ve keten tohumu yağının da doğal anti inflamatuar besinlerinin arasında yer aldığını söyleyen Kandıralı, "Detoksifiye edici antioksidanlar ile doludur. Kaempferol ve izotiyosiyanatlardan zengindir, her ikisi de anti inflamatuar fitonutrientler (bitkisel besin öğeleri) dir. İnflamasyon Araştırma Dergisi Kasım 2010'da yayınlanan çalışmada kaempferolün vücutta alerji oluşumuna neden olan maddelerin etkisini azalttığını göstermiştir. Brokoli belirgin miktarda iyi bilinen bir antiinflamatuar olan omega-3 yağ asidi de içermektedir. Keten tohumu yağı ise Omega-3 ve omega- 6 yağ asidi dengesini içerir. Omega-3 yağ asidi inflamasyonu azaltır. Anti Kanser Araştırması 2001'de yayınlanan bir çalışmada lignanların prostat kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gösterilmiştir. Lignanlar aynı zamanda meme kanseri tanısı alan binlerce kadın üzerinde yapılan çalışmalarda (Göğüs kanseri araştırma ve tedavisi Temmuz 2010, Nisan 2012 ve Klinik Onkoloji Dergisi Ekim 2011) meme kanserinden hayatta kalmayı da arttırmada önemli bir rol üstlenmektedir." dedi.

Yeşil çayın çok sayıda anti inflamatuar flavonoid içerdiğini kaydeden Kandıralı, "İmmünoloji Dergisi 2002'deki bir çalışmada en bol kateşin bulunan yeşil çayın tedavi edici potansiyeli olan güçlü bir antiinflmatuar bileşik olduğu saptanmıştır. Antioksidan içeriği etkili olan yeşil çay meme kanseri gelişme riskinde yüzde 22 (Karsinojenez temmuz 2006) , prostat kanseri gelişme riskinde yüzde 48 (Amerikan Epidemiyoloji dergisi 2007) ve kolorektal kanser gelişme riskinde yüzde 57 (Kanser epidemiyolojisi belirteçler ve önleme haziran 2007) azalma kaydetmiştir" dedi.

Uzman Diyetisyen Kandıralı, diğer doğal anti inflamatuar besinleri şöyle sıraladı;

"Sarımsak: İnflamasyonu azaltmaya yardımcıdır. Washington State Üniversitesi Mayıs 2012'de yapılan bir çalışmada sarımsağın bağırsak hastalıklarının nedenlerinden olan Campylobacter bakterisi ile mücadele eden iki antibiyotikten 100 kat daha etkili olduğu bulunmuştur.

Zencefil: İnflamasyonu azaltır ve kan şekerini kontrol eder. Zencefil çayı bir diyete ilave edilebilecek büyük bir ektir. Artirit Dergisi 2012'de yayınlanan bir çalışmada zencefil ve ağrı kesiciler karşılaştırılmış ve zencefilin ağrıyı azaltmada çok daha etkili olduğu bulunmuştur.

Sızma Zeytinyağ: İltihapla mücadelede yardımcı olur. Zeytinyağ kalp ve kan damarlarını koruyan polifenollerden oldukça zengindir.

Soğan: Kuersetin içerir, vücudun inflamasyonlarla mücadelesine yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. Solunum yollarını uyarır ve balgam söktürücüdür. Soğan kanıtlanmış antioksidan içeren bir besindir, özellikle kolon kanseriyle tedavide yardımcı olduğu (Kimya ve İlaç Araştırmaları Dergisi 2010) saptanmıştır.

Yosun: Fukoidan isimli kompleks karbonhidratları içerir, inflamasyonu azaltır. Deniz yosunları sütten ağırlık olarak 14 kat daha fazla kalsiyum içerir. Kelp, kombu, wakame, arame yosunun iyi kaynaklarıdır.

Ispanak: Yüksek besin yoğunluğuna sahip besinlerden biridir. Fitonutrientlerden (bitkisel besin öğeleri) eşsiz bir karışım içerir, antioksidanlardan zengindir ve hücre hasarına karşı koruyan anti inflamatuar bileşenler içerir.

Zerdeçal: Anti inflamatuar özelliklere sahiptir ve anti inflamatuar ilaçlardan daha etkili olduğu çalışmalarca gösterilmiştir. Kurkumin aktif bileşeni moleküler düzeyde inflamatuar yolda birden fazla adımda iyileştirici özelliğe sahiptir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber