Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:10 Marmaris’teki 23 Nisan kortejinde 104. yıl coşkusu20:08 Fransa’da terör örgütü PKK’yı finanse ettikleri gerekçesiyle 8 kişi gözaltı...20:07 İçişleri Bakanı Yerlikaya: "Taksim’de 1 Mayıs kutlanması bir yasaklama deği...20:07 İçişleri Bakanı Yerlikaya: "AYM kararı belli 100 yüz kişiyle toplanıp çelen...20:06 Buharkent eski başkanlarından Köprülü son yolculuğuna uğurlandı20:06 Bingöl Emniyet Müdürlüğü’nden özel çocuklara akülü sandalye hediye edildi20:00 Bayburt’ta 23 Nisan coşkuyla kutlandı19:59 Korhan Berzeg’in yaşadığı köyde flaş gelişme19:49 Kuyuya düşen oğlağı AFAD kurtardı19:47 Sıtkı Olçar Çini Müzesinde 23 Nisan’a özel etkinlik19:45 Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı19:44 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Öğretmen atamalarında rakam önümüzdeki ha...19:44 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Terörle mücadele operasyonlar yaz kış devam...19:43 Bakan Tekin: "Müfredatla ilgili Tali Terbiye Kurulunun çalışmaları devam ed...19:37 Ülkü Ocakları’ndan çocuklara 23 Nisan etkinliği19:30 Özel Başak Koleji’nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı19:28 Edirne’de sahne alan öğrencilerin gösterileri ilgiyle izlendi19:26 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Erzincan’da coşkuyla kutlandı19:25 Teleferik kazasında güvenlik kamerası görüntüleri, 1 hafta önce savcılık do...19:24 Ziraat Odası Başkanları yaş çay fiyatı için toplandı
23 Nisan
Siyaset 23 Ekim 2014 - 18:03 Yorum: 0

İmralı heyetine sekreterya görevi yapacak 2 kişi eklenecek

HDP Grup Başkanvekili Buldan, "İmralı'ya giden heyete iki kişi daha eklenecek ve bunlar sekreterya görevi yapacak. Bu sekreterya, sadece not tutmayacak, bunların işi bu değil, müzakere ana başlıklarını tartışacak" dedi.

İmralı heyetine sekreterya görevi yapacak 2 kişi eklenecek

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İmralı'daki görüşmelerde, başlıkları tartışabilecek bir ekibe gereksinim olduğunu söyledi.  

'Buna yalnızca not yakalayıp sekreterya vazifesini yapıcak bir maksat yüklemediklerini' belirten Buldan, sözlerine şöyle devam etti:

'Çünkü neticede müzakere tarihine geçtiğimiz süre yurt yönünden 4-5 şahıs görevlendirilecek. Sayın Öcalan ile tartışmalar yürütülecek. Bir masa olacak, müzakerenin temel başlıkları orada tartışılacak. Bu müzakereye geçiş tarihiyle temel başlıkları tartışabileceğimiz bir ekip olacak. Sayın Öcalan'ın beraberinde da bir ekibin olması gerekiyor. Sekreterya dediğimiz şey bu. Biz üçümüz zaten varız, ben, Sırrı Bey ve İdris Bey. Ama biz tıpkı sürede politik bir heyetiz. Sekreterya dediği şey, Sayın Öcalan'ın, buraya bir-iki şahıs daha eklenebilir. Bizim de görüşümüz bu. 5 insandan oluşan bir sekreterya... Devlet, kaç insandan bir ekip oluşturur onu bilmiyoruz.'

'Biri bayan birisi erkek'

İmralı heyetine biri bey birisi bayan olmak üzere iki şahıs eklenerek sekreteryanın oluşturulmasını istediklerini söyleyen Buldan, 'Birkaç ad üstünde münakaşa yürütüyoruz. Bunların arasında Hatip Dicle de mevcut fakat yalnızca Hatip Bey ile kısıtlı değil henüz netleşen bir şey yok. Kadın çalışmalarını oluşturan arkadaşlarımızdan birinin de sekreteryada olmasını arzı ediyoruz. Çünkü adada bayan meseleleri de aşırı konuşuluyor' değerlendirmesini yaptı. 

Süreç kapsamında 'Demokratik Müzakere Heyeti' oluşturulması da gerektiğini anlatım eden Buldan, 'Demokratik Müzakere Heyeti, bizim heyetimizin genişlemesi anlamına geliyor. Şu anda henüz o tartışmaya geçilmedi. Sekreterya oluşturulacak, müzakereye geçilecek. Ardından 'Demokratik Müzakere Heyeti'nin oluşturulması lazım. 7-8 insandan oluşacak bir heyet olacak' dedi. 

'Süreci başından buyana bozmaya çalışan bir ekip var' 

'İzleme Kurulu' oluşturulması yönündeki taleplerini de dile getiren Buldan, 15-16 insandan oluşacak 'İzleme Kurulu'nun da Abdullah Öcalan ile görüşmesi gerektiğini savundu. 'İzleme Kurulu'nun sürece doğrudan müdahil olmasını istediklerini anlatan Buldan, şunları kaydetti: 

'Kaos, problem yaşandığı zaman, belki önümüzdeki günlerde değişik adımlar atılacak ve bu adımlar atılırken problem yaşanabilir. Çünkü sürecin başından buyana süreci bozmaya çalışan bir ekip var. Bu ekip devamlı devreye giriyor, provokasyonlar yaşanıyor, ölümler yaşanıyor. Bütün bunları dizayn edebilecek, çağrılar yapabilecek, toplukla iç içe geçebilecek, toplumda karşılığı bulunan insanlardan oluşacak bir 'İzleme Kurulu'na gereksinim var. Akil insanlardan da olabilir, onlar olmasın demiyoruz. Bunu müşterek kararlaştırabiliriz hükümetle.'

'Adımlar atılırsa 5-6 aya kadar çok sayıda yol katedebiliriz'

Sekreterya oluşturulması konusunu Adalet Bakanı ile henüz görüşmediklerini söyleyen Buldan, 'Bu koşulların bir an evvela oluşması gerekiyor. Sekreterya ekibi, müzakereye geçtiği süre 2-3 gün mesaiye gereksinim duyacak. Koşullar müsait olursa sekreterya takımı birkaç gün orada kalabilir fakat koşullar müsait olursa. Eğer o koşullar olmazsa gündelik mesai halinde de olabilir. Bir gün gider, ertesi gün yine gider, kimi bir gün fasıla verir, yine gider. Böyle bir rutinin başlaması gerek. Adalet Bakanlığının yapacağı şey, bu şartları yaşama geçirmektir. Böyle bir beklentimiz de var' diye konuştu. 

'Bitmemesi için sebep yok'

Buldan, istikbal hafta başında çözüm süreciyle ilgilenen bakanlar ile görüşme yapabileceklerini vurguladı. 

Buldan, 'Sekreterya ve İzleme Kurulu ilan edildiği süre müzakereye geçebileceğimizi düşünüyorum. Müzakereye geçebilmenin şartları acilen yaratılmalıdır ve bu ekipler bir an evvela belirlenmelidir, hiç vakte yaymadan. Çünkü yaşanan vakalardan görüyoruz ki bu süreci istemeyen bir kesim var, onlara fırsat vermemek gerektiğini düşünüyorum. Adımlar atılırsa 5-6 aya kadar müzakerede birçok yol katedebiliriz. Bitmemesi için sebep yok, Hükümetin acil adım atması gerekiyor' dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber