Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 24 Nisan 2014 - 15:11 Yorum: 0

İnsanların Cebindeki En Küçük Paraya Talip Olduk

Haluk Okutur; İnsanların Cebindeki En Küçük Paraya Talip Olduk, Simit Sarayı Projesini Başlattık

İnsanların Cebindeki En Küçük Paraya Talip Olduk

İSTANBUL - Genç MİAD Grubunun organize ettiği Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Toplantısının konuğu Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur oldu.

Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, gelecekle ilgili hayallerinin üniversite zamanında başladığını ifade etti. Okutur, Simit Sarayı öncesi ve Simit Sarayı projesini şu şekilde paylaştı;

Projelerinizi Ertelemeyin

“Üniversiteyi bitirdikten sonra bir iş girişimim oldu. O dönemde 900 binden fazla bakkal vardı. Ben bu bakkallara, 50-60 sayfalık bir kitapçık hazırlamak istedim. İçinde ipuçlarının olduğu, bakkalların daha aktif iş yapabileceği bu kitapçığı 8 senede tamamladım. Fakat bu 8 senelik süre zarfında bakkalların sayısı 100 bine düşünce ben de projeyi rafa kaldırdım. Projelerinizi mutlaka bir kaç yıl içerisinde hayata geçirin. Çok uzun süren projeler hayatta kalamaz.

İlk projem başarısız olduktan sonra umutsuzluğa düşmedim. En az sermaye gerektirecek işleri araştırdım. İnsanların cebindeki en küçük paraya talip oldum diyebilirim. Araştırdığım işlerden en uygun ikincisi simit işiydi.

10 Bin Dolar Sermaye ve 3 Ortak İle Başlayan Simit Sarayı Hikayesi

Simit İşine girmeden önce çevremdeki bütün insanklara bu projeden bahsettim. İlk zamanlarda insanları projeme ikna edemedim. Fakat vazgeçmedim. İlk dükkanımızı 2002 yılında Hisarüstündeki açtık. 3 ortak ve sadece 10 bin dolar ile açtığımız Simit Sarayı, maddi kısıtlar nedeniyle istediğim konseptte olmamıştı. Fakat istediğim projeyi gerçekleştirdiğim için mutluydum. Hüsarüstünde’ki dükkanı Mecidiyeköy’de açtığımız dükkan takip etti. O zamanlarda herşey minimum ölçekte ilerliyordu. O zamanlar günlük 2 bin olan müşteri sayılarından, şu anda 500 bin seviyelerine ulaştık. 2018 yılı hedefimiz 1 milyon müşteriyi hedefliyoruz.

Büyümeye başlayınca konseptlerimiz de değişti. Kurumsallaşma yolunda hızlandık. Yurtdışında mağazalarımızı açmaya hızla devam ediyoruz. Ülkelerin itibarları markalarla ölçüldüğü için, Türk Markası olan Simit Sarayı’nın dünyada var olması bizi çok heyecanlandırıyor. Simit Sarayı projesinin başka bir misyonu var. O da simit kültürünü yaşatmaktır. Buna vesile olduğumuz için ayrıca mutluyum.”

Toplantı esnasında misafirler merak ettikleri soruları Haluk Okutur’a sorma imkanı buldular. Sorulardan bazıları;

Sarayı İsmi Nasıl Ortaya Çıktı?

İsmin tesadüf olarak ortaya çıktığını söyleyebilirim. Yani planlanmış bir durum yok diyebilirim. İsimlerin hayati derecede öneme sahip olduğunu düşünmüyorum. İsminiz kötü bile olsa, mağazalarınız çoğalması müşterinin zihninde konumlanmanıza destek sağlar. Bu da benimsendiğinizi gösterir.

Simit Sarayı sadece bir simitçi mi yoksa bir marka mı?

Simit Sarayı İsmi jenerik oldu diyebilirim. Şu anda simit satan bütün dükkanlara Simit Sarayı deniyor. Bu örnek bile işimizde bir marka olduğumuzu gösteriyor.

Bir Gününüz Nasıl Geçiyor?

İşler büyüyünce benim işlerim kolaylaştı. İlk zamanlarda 22 saate varan mesaim vardı. Kurumsallaşmaya başladığımız günden itibaren artık profesyonellerle çalışıyoruz. Dolayısıyla kendime, aileme, dostlarıma daha fazla zaman ayırabiliyorum. Olması gerekenin de bu olduğunu düşünüyorum. Şirketiniz büyüdükçe siz her zaman bir adım geri atmalısınız ki şirketinizin resmini iyi görebilesiniz. Eğer işin çok içinde olursanız detaylarda boğulursunuz.

Şubeleşmedeki amacınız nedir? Her yerde markanın görünürlülüğünü sağlamak için mi?

Biz markamızın günden güne daha çok yayılmasını isteriz. Fakat Zarar eden şubeyi de açık tutmayız. Eğer açtığımız şube zarar ederse istisnasız kapatırız. Çünkü kazandırmayan bir şube, diğer şubelerin sırtında kambur etkisi yapar.

Şirket Ortaklıkları Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Ortaklıklar iyi niyet üzerine kurulmalı. Ortağınızın kazandığında gözünüz olmamalı. Biz ortaklığımız esnasında işlerimizi sözlü yaptık. Fakat bu doğru birşey değil. Herşey yazılı olmalıdır ve bu yazılı kurallar zaman içerisinde revize edilmelidir.

Yaklaşık 3 saat süren toplantının sonunda, MİAD Kadın Kolları Yürütme Kurulu Başkanı Kadriye Yüksel Tarafından Haluk Okutur’a Malatya’nın meşhur kayısısı takdim edildi. Günün anısına çekilen toplu fotoğrafın ardından toplantı sona erdi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber