Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 13 Eylül 2014 - 13:04 Yorum: 0

İnternet düzenlemesi AB kurallarına aykırı değil

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TBMM'de kabul edilen torba kanundaki internet düzenlemesinin, AB müktesebatına aykırı olmadığını söyledi.

İnternet düzenlemesi AB kurallarına aykırı değil

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TBMM'de kabul edilen torba kanundaki internet düzenlemesinin, AB müktesebatına marjinal olmadığını söyledi.

Portekiz temaslarının peşinden matbuat toplantısı düzenleyen Bozkır, 'ismi açıklanmayan bir AB diplomatının internet düzenlemesini eleştirdiği yönündeki' haberlere reaksiyon gösterdi.

Bozkır, Portekiz Dışişleri Bakanı Rui Machete ile görüşmesinde de gündeme gelen internet düzenlemesinin, AB başkentlerine kusur aktarıldığını kaydetti.

Bakan Bozkır, 'Tarzımı biliyorsunuz, hiç bir süre adı açıklanmayan diplomat olmadım. Konuşacaksam (ismimle) konuşurum, konuşmayacaksam da konuşmam. Diplomaside de doğrusu budur' dedi.

Bozkır, 'Ankara'daki (AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nda) ismi açıklanmayan diplomatın, Türkiye'yi tehditvari ifadelerle yola getirme çabasını yargılama ediyorum. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun başında fazla fazla kıymetli bir şahıs bulunur ve vazifesi Türkiye'ye destekçi olmaktır. Çıkıp matbuat yoluyla mesaj vermek, hiç bir biçimde doğru değildir. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun başında her gün konuştuğum ve bunu (internet düzenlemesine eleştirilerini) bana dile getirmeyen (Büyükelçi Stefano) Manservisi varken, herhalde tuhaf bir şahıs çıkmış ve üstüne görev olmayan beyanlarda bulunmuştur' biçiminde konuştu.

'Anladım ki tüm AB temsilciliklerinin önüne bir kağıt konulmuş ve bunun (internet düzenlemesinin) dünyanın sonu olduğu, Türkiye'nin AB sürecini fazla fazla etkileyecek bir konu bulunduğu biçiminde bir kanaat uyandırılmaya çalışılıyor' diyen Bozkır, konuyu Machete'ye izah ettiğini, ati hafta yapacağı Strasbourg ve Brüksel ziyaretlerinde de muhataplarına anlatacağını belirtti.

Torba kanundaki internet düzenlemesiyle acil durumlarda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) milli güvenlik ve halk düzeninin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla gecikmesinde sakınca olan hallerde tanınan internet erişimini kısıtlama yetkisinin, yargı denetimine açık olduğunu anlatan Bozkır, Dışişleri Bakanlığı'nda üst seviye bir güvenlik toplantısının dinlenilerek internet üstünden yayınlanmasını hatırlattı ve yeni düzenlemeye bu bunun şeklinde hallerde gereksinim duyulduğunu anlatım etti.

'İnternetin, devletlerin güvenliğini tehdit eden, şahısların haklarını, aile mahremiyetlerini ve ticari itibarlarını rencide edebilecek biçimde kullanılmasını herhalde hiç bir ülke kabul etmez' diyen Bozkır, bu kapsamda yasalaşan internet düzenlemesinin 'hiçbir biçimde AB kurallarına marjinal olmadığını' vurguladı.

Yeni düzenlemeyle ayrıca, halihazırda internet servis sağlayıcılarında olan şahsi verilerin TİB'de depolanacağını kaydeden Bozkır,  bu verilerin hususi firmaların elinde bulunmasına ses çıkarılmazken, TİB'e aktarılmasına itirazın anlaşılır olmadığını söyledi.

Bu verileri 'kapalı zarfa' benzeten ve  kişilerin mahremiyetinin ihlal edilmesinin söz konusu olmadığını belirten Bozkır,  'Bütün ülkeler güvenlikleri söz konusu olduğunda bunu yaparlar. Burada Türkiye dürüst ve adil davranıyor ve bunu kanuna bağlıyor' dedi.

'Gümrük Birliği'ni durdurmak mecburiyetinde kalırız'

Volkan Bozkır, AB ve ABD içinde sürdürülen özgür ticaret anlaşmasının, Türkiye dışarIda bırakılarak yaşama geçirilmesi durumunda, Gümrük Birliği'ni askıya almaktan diğer alternatifleri olmadığını söyledi.

AB Bakanı Bozkır, AB ile özgür ticaret anlaşması imzalayan üçüncü devletlerin Gümrük Birliği üstünden Türkiye'ye gümrüksüz dışsatım yapabilirken, Türkiye'nin tıpkı haktan yararlanamadığına dikkati çekti.

Gümrük Birliği anlaşmasında bu konu ile ilgili bir madde bulunmamasının, bu duruma neden olduğunu belirten Bozkır, bu mağduriyeti gidermenin ancak AB'nin yaptığı özgür ticaret anlaşmalarının otomatik şekilde Türkiye'yi de kapsaması ve ya AB ile anlaşma imzalayan devletlerin eşzamanlı şekilde Türkiye ile de anlaşma yoluna gitmeleri ile olası olduğunu anlatım etti.

Bozkır, 'Türkiye'nin (AB-ABD özgür ticaret ve kazanç ortaklığı anlaşması imzalandıktan sonra) piyasalarını ABD'ye hiçbir korumasız açma lüksü ve imkanı mevcut değil. AB yetkililerine bunu aleni söyleyeceğiz. Ya buraya, anlaşmanın imzalanır imzalanmaz Türkiye'ye otomatik uygulanacağı biçiminde bir madde eklerler veya biz, ABD ve AB arasındaki anlaşma yürürlüğe girer girmez Gümrük Birliği'ni durdurmak mecburiyetinde kalırız. Türkiye'nin diğer çaresi yoktur' dedi.

Gümrük Birliği'nin askıya alınması halinde 150 milyar dolarlık ticaretin bundan etkileneceğini ve AB ve Türkiye  açısından mühim zararlar oluşabileceğini belirten Bozkır, bu ihtimale lazım kalmadan çözüm bulunmasını umduğunu belirtti.

Volkan Bozkır, Türkiye'nin bugüne dek Gümrük Birliği'nin ruhuna müsait davrandığını, daha evvela ABD ve Rusya'yla özgür ticaret anlaşmaları imzalayıp AB'yi mağdur etme yoluna gitmediğini hatırlattı ve tıpkı yaklaşımı AB sebebi ile beklediklerini dile getirdi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber