Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 24 Temmuz 2014 - 11:18 Yorum: 0

İpeği ebru sanatıyla buluşturuyorlar

Hatay'da, Kadın Aile Danışma ve Üretim Merkezi'nde eğitim alan kadınlar, farklı bir çalışmayla ipeğin zerafetini ebru sanatının incelikleriyle buluşturuyor

İpeği ebru sanatıyla buluşturuyorlar

HATAY (AA) - HALİT DEMİR - Hataylı ev hanımları, kentte dokunan ipek kumaşlar üzerine yaptıkları geleneksel ebru sanatıyla hem bu sanatı yaşatıyor hem de el emeklerine farkı bir renk katıyor.

 Valilik tarafından eski bir Antakya evinin restore edilmesiyle açılan Kadın Aile Danışma ve Üretim Merkezi'nde (KADHİM) eğitim alan kadınlar, yaptıkları el emeği göz nuru eserleri yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

Hasır örmeciliğinden gümüş tasarımına, cam işlemeciliğinden ipek dokumacılığına kadar birçok el sanatını merkezde açılan kurslarla yaşatmaya çalışan kadınlar, alternatif yöntemlerle hem mesleğin inceliklerini öğreniyor hem de geleneksel sanatları farklı bir boyuta taşıyor. Ebru sanatına daha farklı bir renk katmak isteyen kursiyerler, kentte dokunan ipek kumaşlar üzerine yaptıkları desenlerle beğeni topluyor.

Dekoratif el sanatları kurs öğretmeni Dilek Sahilli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebru sanatıyla ilgili farklı arayışlar içerisinde olduklarını ve bu kapsamda, ipek kumaşıyla bu sanatı birleştirmeye karar verdiklerini söyledi.

İpeğin ebru sanatıyla buluşmasının çok başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Sahilli, 2008 yılından itibaren ipek kumaşı üzerine ebru sanatı yaptıklarını kaydetti.

- İpek kravat üzerine ebru

İlk olarak ipek kravatlar üzerine ebru yapmayı denediklerini anlatan Sahilli, "Daha sonra fular ve başörtüler üzerine de denemeye başladık. Bunu görenler yaptığımız eserleri çok beğendi. Valiliğin desteklediği sergi ve satış evimiz açıldı. Yaptığımız eserler burada turistlerin beğenisine sunularak büyük bir ilgi gördü ve inanılmaz satışlarımız oldu" dedi.

İpek kumaşının yanı sıra cam ve seramik üzerinde de çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Sahilli, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü eşliğinde bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezinde barınan kızlarla beraber ebru kumaşında elbiseler diktiklerini ve bunun yurt dışında sergilendiğini aktardı.

- Ev hanımları için geçim kaynağı oldu

Sahilli, kurslar sayesinde aile bütçelerine katkı sağlayan ev hanımlarının atölyede yaptığı kumaşların satışa sunulduğunu ve ürünlerin yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi.

Kursiyerlerden Seher Bilinir de ebru sanatına merak duyduğu için atölyede kurs gördüğünü, yaptıkları eserlerin satışıyla aile bütçesine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber