Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 10 Mart 2015 - 10:18 Yorum: 0

İpeği yaşatma arzusu atölye kurdurdu

Hatay'da iki kadın, teknolojiye yenilmeye başlayan el sanatlarından ipekçilikle ilgili katıldıkları kursun ardından bunu yaşatmak için iş yeri açtı

İpeği yaşatma arzusu atölye kurdurdu

HATAY (AA) - Hatay'da iki kadın, bir zamanlar hemen her mahalleden ipek dokumayla ilgili tezgah seslerinin geldiği kentte, yok olmaya başlayan ve teknolojiye yenik düşen ipekçiliği yaşatmak için iş yeri açtı.

Hataylı iki kadın 5 yıl önce merakla başladıkları İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan "Ekmeğini İpekten Çıkar" projesinin ardından aldıkları destekle kendi atölyelerini kurdu.

Projeyle ipek dokumaya ilgileri her geçen gün daha da artan iki kadın, 6 aylık eğitimin ardından bu işi yapmak için iş geliştirme eğitimi de aldı.

Eğitimlerinin ardından öğrendiklerini başkalarına da aktararak ipekçiliğin yok olmasına karşı mücadele etmek isteyen Gürhan Yolcu ve Nesrin Dudaklı, bir atölye açmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) proje sundu. 

Projeleri kabul edilen ve 15 bin TL faizsiz kredi alan Yolcu ve Dudaklı, kısa süre önce ipek dokuma tezgahı alarak çarklarını döndürmeye başladı.

İki kadın, geleneksel yöntemle açtıkları işyerinde eşarp, şal gibi ürünleri yaparak hem bu sanatı yaşatır hem de aile bütçesine katkı sağlar hale geldi.

Girişimci Yolcu, AA muhabirine, Hatay ipeğinin çok kıymetli olmasına rağmen bunu dokuyanların sayısının gittikçe azaldığını anlattı. 

Kurs öğretmenlerinin de desteğiyle SYDV'ye proje sunduklarını ifade eden Yolcu, "Hatay ipeği oldukça kıymetli ve çok meşhur bir ürün. Ancak adını hakkettiği kadar duyurmadığını düşünüyoruz. Geleneksel olarak işlenen el dokumacılığı gittikçe yok oluyor. İpek dokumacılığını önce başkalarının da öğrenmesine yardımcı olduk. Şimdi de ipek dokuyup satacağımız atölye açtık. Dokuduğumuz ipeklerle fuar ve sergilere de katılmak istiyoruz. Amacımız çok kıymetli olan Hatay ipeğini Türkiye ve dünyaya tanıtmak" diye konuştu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber