Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 14 Mayıs 2016 - 21:03 Yorum: 0

Irak Türkmen Cephesi Başkanı: “Irak’taki Hadiseler En Çok Türkmenleri Hedef Haline Getirdi”

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, "Irak'taki hadiseler en çok Türkmenleri hedef haline getirmiştir" dedi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı: “Irak’taki Hadiseler En Çok Türkmenleri Hedef Haline Getirdi”

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, "Irak'taki hadiseler en çok Türkmenleri hedef haline getirmiştir" dedi.

Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Holiday Inn İstanbul City Hotel'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya başta Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi olmak üzere çok sayıda Türkmen katıldı. Erşat Salihi, "Son gelişmeleri size aktarmakta yarar vardır. Tabi Irak hassas bir dönemden geçmektedir. Bizim buraya gelmemizin sebebi bugün biliyorsunuz 100 yıl önce Sykes-Pycot Antlaşması vardı. 100 yıl önce olan Sykes-Pycot Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'ndan devletler çıkararak işte Arap devletlerini çıkardılar, Mısır, Suriye, Filistin, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan, aynı zamanda o zaman Batı ülkeleri Şerif İbn Hüseyin" e verdiği vaatlerde "seni büyük bir kral ederiz'… Onun neticesinde Osmanlı İmparatorluğu'nda hıyanet neticesinde, darbe neticesinde ne derseniz deyin, onun neticesinde bu bölgeler devletlere bölündüler" şeklinde konuştu.

"AMA BU ANLAŞMA BİTTİ Mİ BİTMEDİ Mİ? TABİ BU BİTMEDİ"

"Ama bu anlaşma bitti mi bitmedi mi? Tabii bu bitmedi" diyen Salihi, şunları kaydetti:

"Bu antlaşmalara ihtilaf etmeden Misak-i Milliye kararı verildi. Misak-i Milli içinde bugün bölgelerimizin hepsi sınırları içinde görünmekteydi. Bugünkü gündeme gelmiş olursak 100 yıl öncesi olan bir proje, bugün 100 yıl sonra başka bir proje olarak ortaya çıkıyor. O da biliyorsunuz DAİŞ mefkûresi, IŞİD projesi adı altında bölgeye bir kardeş kavgası, bir mezhep kavgasını getirmiş oldular. Mezhep çatışması neticesinde kesinlikle bölgelerde gerginlik yaşanacaktı. İşte bu Suriye'ydi, Irak'tı, Suriye'nin içinde muhtelif mezhepler var. Sünni'si, Dürzi'si, Ermeni'si, Alevi'si işte bunlar var. Irak'ın da içinde Şia'sı, Sünni'si, Kürd'ü, Türkmen'i Hıristiyan'ı Yezidi'si şebekeleri var. Herkesten önce ben diyorum ki Irak'taki hadiseler en çok Türkmenleri hedef haline getirmiştir. Ve birinci günden anayasa içinde yazılan maddelerde, 140. maddede yazılan bir maddede tek o maddeyi uygulamaya, uygulamamaya ki bırakılmadı uygulansın, o da açıkça diyelim 140. madenin uygulanmamasına geçen dönem milletvekillerinden orda 23. madde adı adlında bir madde çıkmıştı. Demek ki Irak'ın projesinde 140. maddenin uygulanması Irak'ı bölmek mahiyetine gelmektedir."

Salihi, "Esasen Irak bir federal devlet yapısı olduğu için işte bu Şia, bu Sünni, bu Kürt. Ama bizim yerimiz nerededir. Sünni Araplar ile Kürtlerin arasındadır. O zaman 140. maddeye bıraktılar, 140.madde ile Sünni bölgelerin bir kısmı Kürt bölgelerine ilhak edilir, o zaman bu harita yeryüzünde uygulamaya geçer" diye konuştu.

Irak Türkmen Cephesi'nin düşmanlarının bir numaralı hedefi haline geldiğini ileri süren Salihi, "Ve bu Sykes-Pycot Antlaşması neticesinde yeni gelen bir proje Irak'ın içine ve bölgenin içine gelen proje. Amaç Irak'ı üç kesime bölmek. Sünni, Şii ve Kürt. Ama yeni bir mezhepsel proje, Sykes-Pycot gerçekleşmektedir. 2003'ten beri bütün müteakip hükümetler içinde bakanlığımız vardı. Ama Ibadi hükümeti geldikten sonra Türkmenlere bakanlık verilmedi" dedi.

Salih'inin bölgedeki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamaların ardından basın toplantısı sona erdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber