Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 23 Temmuz 2014 - 16:41 Yorum: 0

Irak'ta cumhurbaşkanlığı seçimi ertelendi

Irak Parlamentosu’nda bugün yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimi, tek bir aday üzerinde anlaşamayan Kürtlerin talebi üzerine yarına ertelendi

Irak'ta cumhurbaşkanlığı seçimi ertelendi

Irak Parlamentosu’nda bugün yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçiminin, tek bir namzet üstünde anlaşamayan Kürtlerin ilgiyi üzerine yarına ertelendiği bildirildi.

Irak Parlamentosu, vazife süresi dolan Celal Talabani’nin yerine yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün öğleden sonra toplandı. Ancak Kürdistan İttifak Listesi milletvekilleri, tek aday üzerinde anlaşamadıkları için seçimin yarına bırakılmasını istedi. Bunun üzerine Parlamento Başkanlığı, oturumun yarın saat 11.00’de yapılmasına karar verdi. 

Bu arada Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) iki olan namzet sayısını teke düşürmek için olağanüstü toplandı. Erbil'deki toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yönetimi de katıldı. Toplantıda, KYB'nin Irak cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Berhem Salih ve Fuat Mahsum’dan bir tanesi seçilecek. Siyasi kaynaklar, başbakanlık tecrübesi ve İran'a yakın olmasıyla isimlendirilen Berhem Salih'in, seçilme şansının daha yüksek olduğunu anlatım ediyor. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi için 103 namzet başvurmuştu. Ancak bu sayının 25'e düştüğü öğrenildi. 

Irak'ta 2003'te siyasi taraflar içinde yapılan gayr-ı resmi anlaşmaya göre cumhurbaşkanı makamı Kürtlere veriliyor. Bu anlaşma kapsamında KYB lideri Celal Talabani, 7 Nisan 2005'de Irak Cumhurbaşkanı seçilmişti. İki devre üst üste vazife oluşturan Talabani'nin vazife süresi doldu. Kürt siyasi partiler, kendilerine verilen cumhurbaşkanlığı makamını gene KYB'ye vermişti. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber