Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 29 Ağustos 2014 - 13:14 Yorum: 0

Irak'tan 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına ilişkin "12'inci tanker yüklendi ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı" dedi.

Irak'tan 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına ait '12'inci tanker yüklendi ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı' dedi.

Venezuela Ulaştırma Bakanı Haiman El Troudi ile Bakanlıkta görüşen Yıldız, matbuat mensuplarının gündemdeki konulara ait sorularını yanıtladı.

Kuzey Irak'tan sevk edilen petrole ait soru üstüne Yıldız, 12. tankerin yüklendiğini ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldığını söyledi.

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nda şu andaki gündelik akışın 180-190 bin varil düzeyinde olduğunu anlatım eden Yıldız, 2 hafta öncelikle yapılan tadilatla bu miktarın 200-220 bin varillere çıkabileceğini dile getirdi. Yıldız, depolarda da 300-350 bin varil petrol bulunduğunu, bunların da sevkiyata hazır bir duruma geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı çağ teslim törenine ait sorular üstüne Yıldız, törenin uzun yıllar zihinlerde kalacağını söyledi. Bu törenin bir aşırı müessese için misal teşkil edeceğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

'10 Ağustos seçimlerinden öncelikle partimizde, hükümetimizde ayrıcalıklı imtiyaz oluşturmaya çalışan zihniyetin, gayretin neticesiz kaldığını bir defa daha görmüş olduk. Her ne kadar dünkü istikrarı, dayanışmayı, uyumu bozmaya çalışan bir kısım kitapçık fırlatmalar da olmuş olsa bunun bundan sonra Türkiye'de istikrarı bozmaya yetecek işlemler olmadığını daima birlikte gördük. Atanmışların, seçilmişlere karşı yaptıkları bu çeşit davranışların, milleti küçültmeye yönelik bir davranışın, ulus nezdinde irtifa kaybettiğini, bunun bundan sonra tahammül edilmez bir naz olduğunu tüm vatandaşlarımız görmüş oldu. Muhalefetin yeni yöntemler bulması lazım. Fırlattıkları o kitabı okuyarak menfaatlerini daha çok geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum.' 

'Türkiye arz güvenliğini sağlamak zorunda'

Yıldız, Rusya'dan tahsil edilen doğalgazla NATO'da gündeme gelebilecek yaptırımlar konusundaki soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin 3 ülkeden doğalgaz, 3 ülkeden de LNG tedarik ettiğini söyledi. Bakan Yıldız, 'Bu konu ile ilgili bize ayrıcalıklı çözümler önermeyenlerin, ayrıcalıklı bir şey Öneri etmeyeceğine inanıyoruz. Türkiye kendi doğalgaz arz güvenliğini sağlamak zorundadır ve yıllık 50 milyar metreküpü bulan yıllık tüketimini karşılamak durumundadır. Önümüzdeki günlerde yeni anlaşmalara da tanık oluruz diye düşünüyorum' dedi.

Mardin'deki elektrik kesintileri konusundaki sorular üstüne Yıldız, faturasını şu veye bu biçimde ödeyemeyenlerin elektriklerinin kesildiğini, giden hatlar üstünden kaçak elektrik kullanımına da müsaade edilmediğini söyledi. 

İyi niyetli protestolardan daha ileri giden bir takım eylemler olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

'Oradaki kardeşlerimizin, sulama birliklerinin, çiftçilerin dağıtım şirketine bir ödeme takvimi teklifinde bulunmaları şeklinde sonuna kadar bu Öneri değerlendirilecektir. 'Biz nakit ödemeden bu elektriği alalım' denirse bunun doğru bir Öneri olmadığına inanıyoruz.

Özellikle tarımsal desteklerle alakalı bloke edilen destek üstünden elektrik faturalarının istek edilmesi belki de yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte otomatikman tahsile dönüşebilir. Mutlaka doğru bir noktada buluşacağına inanıyorum. Herhangi bir problem ve ya protestoya dönmeden nihayetleneceğine inanıyorum. İlçe adı vermeden söyleyeyim, 100 birimlik elektriğin 95 biriminin kaçak şekilde kullanıldığı yerler var. Bunu normal görmemiz, doğru yorumlamamız müsait değil. Mutlaka imal edilen hizmetin ederinin fatura karşılığı ödenmesi gerekiyor.' 

Parasını ödemesi yapmak isteyenlerin elektriğinin verileceğini, ödemeden kaçınan ve ödeme planı sunmayanların elektriklerinin kesik olduğunu dile getiren Yıldız, 'Çiftçimizin, 'tarımsal destekten ödemesi yapmak istiyorum' diye bir satır ova vermesi şeklinde elektriği açılacak. Çok miktarda abone var. Bize bir tümce yazmaları yeterli. Tarımsal desteklerin otomatikman elektrik faturalarının ödenmesi şeklinde bir Bakanlar Kurulu kararı da çıkartabiliriz' dedi.

Bakan Yıldız, abonelerden bir harcama taahhüdü alınması benzeri çalışmanın olup bulunmadığı yönündeki soruya, 'Gündemimizde ön fatura çıkartıp vatandaşa göndermek benzeri bir iş yok' yanıtını verdi. 

Yıldız, şirketin tekrardan kamuya iadesiyle ilgili bir istek olup bulunmadığı sorusu üstüne 'Özel dağıtım şirketinin 1,4 milyar liralık alacağının 310 milyon liraya bağlanmış olmasına karşın ödenmemesi, şirketi de sıkıntıya sokar lakin biz yolumuza devam ediyoruz' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber