Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Türkiye 06 Ekim 2016 - 13:28 Yorum: 0

İran Doğazgazı’nın proje toplantısı Trabzon’da yapıldı

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Arama ve Üretim Dair Başkanı Saim Gül, İran-Türkiye ve Avrupa Doğal Gaz Boru hattı ile İran ve Türkmenistan kaynaklı...

İran Doğazgazı’nın proje toplantısı Trabzon’da yapıldı

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Arama ve Üretim Dair Başkanı Saim Gül, İran-Türkiye ve Avrupa Doğal Gaz Boru hattı ile İran ve Türkmenistan kaynaklı doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

İran Türkiye Avrupa Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (ITE) ile İran ve Türkmenistan kaynaklı doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması yönündeki dev projenin ikinci ilerleme toplantısı Trabzon'daki Panagia Otel'de yapıldı.

İran doğal gazının Türkiye üzerinden transit geçişi için İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı 17 Kasım 2008 tarihinde "Mutabakat Tutanağı" imzalanmıştı. 2010 yılında başlanan proje çalışmaları kapsamında ilk ilerleme toplantısı 16-19 Eylül 2015 tarihinde Antalya'da yapılmıştı.

Toplantıda konuşan Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Arama ve Üretim Dair Başkanı Saim Gül, İran-Türkiye ve Avrupa Doğal Gaz Boru hattı ile İran ve Türkmenistan kaynaklı doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasının amaçlandığını belirterek, "Avrupa'ya bu boru hattı ile gaz sağlayacak kaynak ülkelerin rezervlerine baktığımızda 2015 yıl sonu itibarıyla Türkmenistan'ın ispatlanmış 17.5 trilyon m3, İran'ın 34 trilyon m3 gaz rezervine sahip oldukları görülmektedir. 2015 yılında Türkmenistan'ın yıllık 72 milyon m3, İran'da ise 193 milyar m3 gaz üretilmiştir. Hiç leni rezerveler keşfedilmese bile mevcut üretim trendi ile Türkmenistan gazı 241 yıl, İran gazı 177 yıl üretilebilecektir" dedi.

Gül, 2015 yılı sonu itibariyle Avrupa'nın doğal gaz tüketiminin 426 milyon m3 civarında gerçekleştiğini hatırlatarak "Konuya ilişkin yapılan projeksiyonlar AB gaz tüketiminin 2035 yılında 441 milyar m3'e çıkacağı yönündedir. Dolaysıyla gerek AB gaz tüketimi ve gerekse kaynak ülkelerin rezerv ve gaz tüketimleri göz önüne alındığında, uluslararası konjöktürden kaynaklanan bazı sebeplerle biraz gecikmeli olarak yürüsede, ITE doğal gaz boru hattı projesi oldukça fizibil ve önemli bir projedir" diye konuştu.

İhtiyaç duyması halinde Türkiye'nin bu boru hattında gaz alabileceğini belirten Gül "Toplam uzunluğu yaklaşık 5 Bin km ve bin 789 km'lik kısmı Türkiye'den geçecek olan boru hattı yıllık 35 milyon m3 gaz taşıyacaktır. İlk ilerleme toplantısının yapıldığı günden bugüne bakanlıklarla yapılan yazışmaların yanı sıra toplam 3 bin 92 parselin konu olduğu uzlaşma görüşmeleri için 26 Bin 602 malike tebligat gönderilmiştir. Bu kapsamda Erzurum, Erzincan, Sivas, Eskişehir ve Yozgat illerinde ekipler sekiz uzlaşma toplantısına katıldı" ifadelerini kullandı.

Projenin Türkiye ayağını oluşturan bölümün maliyetinin ise 7 Milyar dolar olduğu belirtildi.

İran Doğazgazı’nın proje toplantısı Trabzon’da yapıldı

İran Doğazgazı’nın proje toplantısı Trabzon’da yapıldı

İran Doğazgazı’nın proje toplantısı Trabzon’da yapıldı

İran Doğazgazı’nın proje toplantısı Trabzon’da yapıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber