Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 12 Mart 2015 - 11:28 Yorum: 0

"İran, Türk nakliyecilerine eziyet çektiriyor"

UND Genel Başkanı Nuhoğlu: "Şoför arkadaşlarımıza haksız cezalar yazılıp keyfi uygulamalarda bulunuluyor, anlaşma şartlarına da uyulmayarak kuyrukta bekletilen şoförlerimiz yıldırılmaya çalışılıyor"

'İran, Türk nakliyecilerine eziyet çektiriyor'

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türkiye ile İran arasında gümrük kapılarında yaşanan sorunların yeniden patlak verdiğini belirterek, "Şoför arkadaşlarımıza haksız cezalar yazılıp keyfi uygulamalarda bulunuluyor, anlaşma şartlarına da uyulmayarak kuyrukta bekletilen şoförlerimiz yıldırılmaya çalışılıyor" dedi.

Nuhoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının son aylarında İran'ın gümrük kapılarındaki geçişlerde Türk tırlarına yönelik uluslararası taşımacılığa aykırı uygulamalarının iki ülke arasında bu sene Ocak ayında yapılan anlaşmayla çözülmesine rağmen sorunların yeniden yaşanmaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin sınır kapılarından nakliye araçlarının geçişi konusunda yıllardır İtalya ve İran ile yıldızının barışmadığını ve bu iki ülkeyle sürekli sorunlar yaşadıklarını belirten Nuhoğlu, "Türkiye'nin nakliye konusunda en çok sorun yaşadığı ülkelerin başında İran geliyor. İran ile bu senenin başından itibaren öncelikli ticaret anlaşması imzalandı ama maalesef İran tarafı, bu anlaşmanın gereklerini yerine getirmemek ve anlaşmayı bozmak için her türlü çabayı gösteriyor. Şoför arkadaşlarımıza haksız cezalar yazılıp keyfi uygulamalarda bulunuluyor, anlaşma şartlarına da uyulmayarak kuyrukta bekletilen şoförlerimiz yıldırılmaya çalışılıyor. Anlaşma gereği açılmaması gerekirken araçların depoları açılıyor, alakasız suçlamalarda bulunuyorlar. İran, şoförlerimizi yıldırmak için adeta eziyet çektirip işkence yapıyor. Gerçekten dayanılmaz bir boyuta geldi" diye konuştu.

Nuhoğlu, tır şoförlerinin her gün gerek sosyal medyada aracılığıyla gerekse yazılı ve sözlü olarak kendilerine ulaşıp yaşadıkları sıkıntıları anlattığını dile getirerek, "İran'ın tüm sınır kapılarında sorunlar yaşıyoruz. Özellikle Türkmenistan'a geçiş kapısı olan Lütfabad'da yine uzun kuyruklar oluşmaya başladı" dedi.

Yapılan anlaşmada "Önce gelen önce geçer" maddesinin yer almasına rağmen bunun uygulanmadığını, İran tırları sonra da gelse Türk tırları bekletilerek İranlı nakliyecilerin geçişinin sağlandığını ifade eden Nuhoğlu, bu durumun haksız rekabete neden olduğunu ve Türk nakliyecilerin madden ve manen zarara uğradığını, yaşananların haksızlık ve dayatma olduğunu söyledi.

 

- "İki ülke de birbirine muhtaç"

Türkiye ve İran arasında tarihten gelen köklü bir dostluk olduğunu anlatan Nuhoğlu, şunları kaydetti:

"Bu iki ülke ticaret hacimlerini en kötü dönemde bile maksimuma çıkarmış. En kötü dönemde bile iki ülkenin ticaretinin gelişmesi için büyük özverilerde bulunulmuştur. Bugün geldiğimiz noktada bir grup İranlı nakliyecinin baskısı sonucunda ülkeler arası anlaşma hiçe sayılarak Türk nakliyecisine inanılmaz derecede eziyet çektiriyorlar. Bu doğru değil. Bölgede zaten tekeller. Türkiye'ye yapılan taşımaların yüzde 70'ini İranlı nakliyeciler gerçekleştiriyor. İki ülkenin serbestleşmesi ticaretimizi daha fazla artıracaktır. Biz Ortadoğu ve Orta Asya'ya İran üzerinden ulaşıyoruz, onlar da Avrupa'ya bizim üzerimizden ulaşıyor. İki ülke birbirine bu konuda muhtaç, birbirine ihtiyacı var ancak maliyetleri artırsa da biz Türkmenistan'a Hazar'dan gidebiliriz. İran, Türkiye'yi kullanmadan Avrupa'ya gidemez. İran'ın Avrupa'ya açılan kapısı Türkiye. Bizim başka alternatiflerimiz olmasına rağmen onların başka alternatifi yok. Bu konunun çözülmesine gerçekten hem onların hem bizim ihtiyacımız var."

Nuhoğlu, sorun çözülmezse gelecek haftadan itibaren Türkiye'nin de İran tırlarına yönelik her türlü tedbiri alacağını belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber