Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 30 Mart 2017 - 13:38 Yorum: 0

İş arayanların fuarı İzmir’de açıldı

İş arayanlar, işini değiştirmek isteyenler, üniversite ve meslek lisesi öğrencileri ile işletmeleri buluşturan İstihdam Fuarı kapılarını İzmir'de...

İş arayanların fuarı İzmir’de açıldı

İş arayanlar, işini değiştirmek isteyenler, üniversite ve meslek lisesi öğrencileri ile işletmeleri buluşturan İstihdam Fuarı kapılarını İzmir'de açtı.

İzmir Valiliği'nin öncülüğünde, İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Peryön Ege Şubesi ve Swissotel Büyük Efes'in katkılarıyla 4. İstihdam Fuarı Swiss Otel'de kapılarını açtı. Fuarda yaklaşık 60 firmanın açtığı stantlarda, iş arayanlar, işini değiştirmek isteyenler, üniversite ve meslek lisesi öğrencileri ile işletmeler buluşacak, öğrenciler tam ve yarı zamanlı iş imkanı sunan firmalarla buluşup, staj yapabilecekleri işletmeler hakkında da bilgi alacak.

"400 binin üzerinde artı istihdam konuldu"

Fuarın açılışında konuşan Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kabak, "İstihdam seferberliği kapsamında İŞKUR olarak büyük bir efor sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum. 2017 yılının ilk çeyreğindeki rakamlara göre 400 binin üzerinde artı istihdam ortaya kondu. Bütün meselemiz mesleki eğitimle ilgili olarak küresel dünyada olan gelişmeleri içselleştirmemiz ve uygulamasını hızlı bir şekilde ortaya koyabilmemiz. Meslek eğitiminde Almanya ve Avusturya modeline baktığımızda çok mesafe almalıyız" dedi.

"İşsizlik tüm ülkelerin sorunu"

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdür vekili Emin Dank, işsizlik ve istihdamın öneminin bugün daha çok arttığını belirterek, "Tüm ülkelerin ortak sorunu olan işsizlik ve istihdam bugün önemini bir kat daha arttırmış durumdadır. Bu bağlamda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin rolü daha fazla öne çıktı. Tarihin en büyük "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'nın başlatıldığı ülkemizde, çalışmak isteyene fırsat oluşturan 2 milyon yeni iş, 2 milyon yeni çalışan hedefleyen artı istihdam politikası kapsamında çalışmalarımız devam ediyor. 3 aylık periyotta ev ve iş yeri ziyaretlerinin yanı sıra kentin her noktasında 272 iş ve meslek danışmanımız 130 stant çalışması yaparak, 4 bin 388 kişiyi bilgilendirdi" diye konuştu.

Türkiye'de yüzde 12.1, İzmir'de yüzde 15 üzerinde

Türkiye'deki en büyük sorunun bir anket çalışması yapılsa işsizlik olarak ortaya çıkacağını dile getiren İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanı Zekeriya Mutlu, "2016 yılı itibariyle nüfusumuz yaklaşık 80 milyon. 59 milyon kişi 15 yaşının üzerinde 30 milyonu iş istiyor. Bu insanların 27 milyonu çalışıyor 3 milyon 330 bin insan işsiz. 3 milyon ailede bir üzüntü dram yaşanıyor. 27 milyon kişinin 80 milyona baktığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkenin zenginleşmesi gerekir ki bu sorunu atlatabilelim. Kırsaldan kente göç eden insanlar üretimden çekildi. Onun için kırsalda, köyde yaşayan insanları yerinde istihdam etmeliyiz. İzmir'de 254 bin kişi işsiz. Ülkemizde işsizlik oranı yüzde 12.7, İzmir'de yüzde 15'in üzerinde. Daha fazla çalışmalıyız ki bu, oran olarak yüksek olan İzmir'i daha iyi bir noktaya taşıyalım. Bu noktada yeni yatırımların desteklenmesi atıl yatırımların canlandırılması gerekiyor. Üniversitelerde reel sektörün talebi olan alanlarda insan yetiştirilmeli. Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin piyasa ile daha fazla entegre olması gerekir" ifadelerini kullandı.

"Devlet kimseyi açıkta bırakmıyor"

Devletin sosyal bir devlet olduğunu, kimseyi açıkta bırakmadığını belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da sorunun tokluk meselesi olmadığını, batı standartlarında bir yaşamın savaşının verildiğini kaydetti.

Gelir tuzağından kurtulunmasının yolunun eğitim olduğunu ifade eden Demirtaş, "Kişi başı gelirin 20 bin dolar olduğu ülke olmalıyız. Şuan yarısındayız. Üniversite mezunlarımız bile ne iş olsa yaparım diyor. Artık yapay zekalı robotlarla üretim yapan ülkelerle rekabet etmek zorundayız. Robotun maaşı, SSK'sı, fazla mesaisi yok. 24 saat çalışıyor sadece şarj ediyorsunuz. Sanayide 4.0 devrimini anlamadan dünya 5.0'ı konuşuyor. Hükumetimiz istihdam seferberliğini başlattı. Bin 450 üyemize 183 milyon 932 bin kredi kullandırdık" dedi.

Yerelde kalkınma hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesinin yeni bir politikayla yerelde kalkınma hamlesi başlattığına dikkat çeken Büyükşehir Başkan vekili Sırrı Aydoğan da "Kalkınma politikamızda sanayi ticaret yok tarım da var. Türkiye'nin coğrafi yapısı dünyada az bulunan bölgelerden biri. Türkiye, kışı, yazı, baharı, toprakları olan ülke ama boş. Tarımı ve hayvancılığı olmayan ülkenin kalkınması mümkün değil. Araba yenip içilmiyor. Türkiye Afganistan'dan çoban getiriyor. Tarıma teşvikleri arttırmak lazım" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber