Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 02 Eylül 2014 - 19:44 Yorum: 0

IŞİD etnik temizlik yapıyor

Uluslararası Af Örgütü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde etnik temizlik yaptığını bildirdi.

IŞİD etnik temizlik yapıyor

Uluslararası Af Örgütü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde etnik temizlik yaptığını bildirdi.

Bu senenin Haziran-Eylül döneminde Kuzey Irak'ta yapılan piyasa çalışmalarının neticesinde hazırlanmakta olan Af Örgütünün 'Etnik temizlik: IŞİD'in Kuzey Irak'taki azınlıkları sistematik şekilde maksat alması' başlıklı raporunda, IŞİD'in alanı 'kan gölüne' çevirdiği vurgulandı.

Geçen ayın ilk yarısında IŞİD militanlarının yaptığı köy baskınlarında yüzlerce bireyin öldürüldüğüne ilişkin kanıtların bulunduğunun belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi:

'Kendini IŞİD diye adlandıran grup, Kuzey Irak'ta tarihsel boyutlarda etnik temizlik yaptı. Af Örgütü, IŞİD'in 10 Haziran 2014'den bu yana Arap ve Sünni olmayan toplumlar muhtemelen binlerce kişiyi maksat aldığını, kaçırdığını ve ya öldürdüğünü, kontrolüne aldığı alanlarda 830 binden çok kişiyi evlerinden ettiğini ortaya çıkardı. Rapor, Haziran-Eylül 2014 döneminde Af Örgütü sebebi ile Kuzey Irak'ta, IŞİD sebebi ile ele geçirilmiş bazı kasaba ve köylerde de yapılan piyasa araştırmalarına dayanıyor. Af Örgütü yüzlerce kişiyle, hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle, IŞİD'in eylem ve tehditleri sebebiyle evlerinden edilenlerle görüşürken, mahalli yetkililer, insan hakları ve sivil cemiyet örgütleriyle de biraraya geldi.'

Bazı Iraklıların görüşlerine raporunda yer verici Af Örgütü, 'Adam kaçırmalar Yezidi aileleri harap etti. Bir köyde yaşanan katliamdan yaşamda kalan Mohsen Elias'ın ailesinin dört nesli de bu vaziyetten etkilenenler arasında. Af Örgütüne konuşan Elias, yakın akrabalarından 18 bayan ve çocuk ile 25'den çok ırak akrabasının 3 Ağustos'ta IŞİD sebebi ile kaçırıldığını ve halen yitik olduklarını söyledi. Hamile eşinin, annesinin kaçırıldığını söylerken, diğer kaçırılan aile üyelerini bize sıralarken sesi titriyordu, gözleri dolmuştu' ifadelerini kullandı. 

IŞİD'in işlediği toplu katliamlara ait ellerinde muhtelif kanıtlar olduğunu bildiren Af Örgütü'nün raporunda, 'Yetişkin erkekler ve 12 yaşında bay çocuklarının da aralarında olduğu gruplar IŞİD militanlarının ele geçirdiği köylerden alınıp, araçlarla beyhude alanlara götürülüp, vurulmuş. IŞİD aşağılık suçlar işlerken, Sincar'daki kırsal alanları kan gölüne çevirdi' denildi.

Muhabir: İnci Gündağ

ETİKETLER: IŞİD , etnik , temizlik , yapıyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber