Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 22 Ağustos 2014 - 03:13 Yorum: 0

IŞİD Foley'i serbest bırakmak için fidye istemiş

ABD basını, Suriye'de rehin tuttukları Amerikalı gazeteci James Foley'i öldüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanlarının, Foley'i serbest bırakmak için 132,5 milyon dolar fidye istediklerini yazdı.

IŞİD Foley'i serbest bırakmak için fidye istemiş

ABD basını, Suriye'de rehin tuttukları Amerikalı gazeteci James Foley'i öldüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanlarının, Foley'i serbest bırakmak için 132,5 milyon dolar fidye istediklerini yazdı.

AP haber ajansının adı açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, fidye talebinin e-posta yoluyla Foley'nin New Hampshire eyaletindeki ailesine gönderildiği belirtildi.

Foley'in eski işvereni GlobalPost medya şirketinin üst yöneticisi Philip Balboni de, militanların ilk şekilde geçen yılın sonlarında nakit istediğini kaydetti.

ABD yönetimi ise, Foley'in kafası kesilerek öldürülmesinden sonra da, bu çeşit kaçırma olaylarında fidye ödememe politikasının arkasında durduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, gündelik basın brifinginde konunun sorulması üzerine, 'Teröristlere Ödün vermeyiz, buna fidye ödememek dahil' dedi.

IŞİD'in en başta gelen fon kaynaklarından birinin, diğerlerinin ödediği fidyeler olduğuna belli eden Harf, yalnızca 2014'te bunun milyonlarca dolara tekabül ettiğini tahmin ettiklerini söyledi. Harf, dolayısıyla fidye ödemenin yada tavizler vermenin, hem ülke dışındaki Amerikalılar'ı daha çok kaçırılma riskine sokacağı hem de tam da kapasitelerini düşürmeye çalıştıkları grupları daha da finanse edeceği düşüncesinde olduklarını dile getirdi.

Hazine Bakanlığı da yaptığı açıklamada, hükümetin IŞİD bu şeklinde terör örgütlerine hiç bir Ödün vermeme politikasının arkasında durduğunu, fidye ödemelerinin yalnızca yeni kaçırma eylemlerini daha da teşvik etmeye yarayacağını vurguladı.

Suriye'de yaklaşık 2 yıldır haber alınamayan Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD sebebi ile infaz edildiği görüntüler yayınlanmıştı. ABD de dün, Suriye'de IŞİD'in elindeki Amerikalı rehineleri kurtarmak için bu yaz hava ve kara unsurlarının dahil bulunduğu saklı bir operasyon düzenlendiğini, lakin rehinelerin hedeflenen noktada bulunmaması itibarı ile operasyonun başarısız olduğunu açıklamıştı.

Papa Franciscus, Foley'in ailesine taziyelerini iletti

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü sebebi ile Suriye'de rehin tutulduğu sırada infaz edilen ABD'li gazeteci James Foley'in anne ve babasını arayarak, taziyelerini iletti. 

İtalyan haber ajansı ANSA'da yer saha habere göre, Papa Franciscus, IŞİD sebebi ile boğazı kesilerek infaz edilen Amerikalı gazeteci James Foley'in ABD'nin New Hampshire eyaletinde yaşamını sürdüren Katolik ailesini arayarak başsağlığı diledi. 

ANSA haberini, aileye ulaşan New York'ta vazife oluşturan Cizvit tarikatına mensup Rahip James Martin'in sosyal paylaşım sitesi Twitter'da attığı iletilere dayandırırken Martin, iletisinde Foley ailesinin Papa'nın telefonundan çok aşırı etkilendiğini ve müteşekkir olduklarını belirtti. Rahip Martin, bu bilgiyi Vatikan yetkililerden aldığı tasdik sonrası aktardığını da yazdı. 

James Foley, 2012'den beri Suriye'de IŞİD sebebi ile rehin tutuluyordu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber