Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 18 Eylül 2014 - 08:34 Yorum: 0

IŞİD ile mücadelede önemli bir adım

ABD Başkanı Obama, "Bugün ABD Temsilciler Meclisi, IŞİD olarak bilinen terör grubundan kaynaklanan tehditle mücadelede önemli bir adım attı" dedi.

IŞİD ile mücadelede önemli bir adım

ABD Başkanı Barack Obama, Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemenin ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasıyla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadelede önemli bir adım attıklarını bildirdi.

Başkan Obama, Temsilciler Meclisi’nde, Suriye’deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri ekipman sağlamak için kendisine yetki verilmesini sağlayan düzenlemenin kabul edilmesi sebebiyle yazılı İzah yaptı. 'Bugün ABD Temsilciler Meclisi, IŞİD şekilde isimlendirilen terör grubundan kaynaklanan tehditle mücadelede önemli bir adım attı' ifadesini kullanan Obama, geçen hafta yaptığı konuşmada, kapsamlı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisi takip etmeleri gerektiğini anlattığını ve bugünkü oylamada da her iki parti üyelerinin oylarının bu stratejinin kritik bir parçasını oluşturduğunu kaydetti.

IŞİD hedeflerine yönelik askeri harekata devam edilirken, bugünkü düzenlemenin, Suriyeli ılımlı muhalifleri eğitmek ve askeri ekipman sağlamak noktasında yetki vermeye daha da yaklaştırdığını belirten Obama, yardımla birlikte, Suriyeli muhaliflerin, krizi çözecek politik çözüm için koşulları hazırlarken tıpkı sürede menfaatlerini koruyabileceğini, Suriye’deki IŞİD unsurlarını arka püskürtebileceğine değindi.

Suriyeli muhaliflerin eğitiminde ABD askerinin bu ülkeye girmeyeceği bilgisini sağlayan Obama, açıklamasında 'Bu eğitim programı bölgedeki devletlerin ortaklığıyla Suriye'nin dışında yönetilecek. Herhangi bir ABD askeri personeli, bu programın parçası şekilde Suriye'de bulunmayacak' ifadesine yer verdi.

Bölgedeki ve dünyadaki devletlerin IŞİD ile mücadelede bir araya geldiğini kaydeden Obama, 'ABD belirli bir ayrım yaratabilir. Bugünkü Temsilciler Meclisi'nin oylaması bu farkın oluşturulmasına dönük bir adım ve Senato'nun da bu düzenlemeyi gecikmeden geçirmesi çağrısında bulunuyorum' değerlendirmesini yaptı.

Kerry: “Petrol, Suriye’ye sınırı bulunan ülkelerden hukuk dışı çıkartılıyor”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün petrolü, Türkiye ve Lübnan üzeriden sattığını söyledi.

Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD stratejisiyle ilgili düzenlenen celsede konuştu. IŞİD’in herkes için bir tehdit oluşturduğuna vurgu oluşturan Kerry, “IŞİD yenilgiye uğratılmalı, nokta, son söz” dedi.

Terör örgütünü etkisiz duruma getirmek için oluşturulacak geniş katılımlı koalisyonla ilgili çalışmaların devam ettiğine yer veren Kerry, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında görüşmelerin yapılacağı bilgisini verdi. Kerry, “ABD bunu tek başına yapmayacak. Bu, Başkan Obama’nın oluşturmaya çalıştığı ana bir prensipti. Küresel bir koalisyon oluşturmamızın sebebi de budur. 50’den çok vatan şu anda bu konu ile ilgili mutabık yahut birşeyler yapıyor” diye konuştu.

Kerry, celsede senatörlerin sorularını da yanıtladı. Demokrat Parti Illinois Senatörü Dick Durbin, IŞİD’in varlığını nasıl sürdürdüğüne dikkati çekerek, Kerry’ye, hangi devletlerin silah yardımında bulunarak yahut IŞİD’in ticaret yapmasına müsaade ederek savaşmalarını olası kıldığını sordu.    

IŞİD’in şu anda bir devlet yönünden desteklendiğini düşünmediğini dile getiren Kerry, örgütün güçlenmesinde Musul’daki bankanın ele geçirilmesinin ve petrol satışının tesirli olduğuna inandıklarını kaydetti.

Kerry’nin petrolün vatan dışına hukuk dışı yoldan çıkarıldığını anlatması üstüne Durbin, petrolün kaçakçılıkla hangi devletlere taşındığını sordu. Kerry, “Petrol hukuk dışı yollardan vatan dışına Suriye’yle sınırı bulunan ülkelerden çıkarılıyor, belli ki Türkiye yahut Lübnan yoluyla” yanıtını verdi. Senatörün bu devletlerin kaçakçılığı önlemede ABD’nin çalışmalarına müşterek olup olmadığını yöneltmesi üstüne ise Kerry, “Evet müşterek oluyorlar, fakat şu anda açıkçası Türkiye’nin zorlukları var, tutulan 49 rehine var, bunu kamuoyu önünde de açıkladılar. Türkiye’yle kimi görüşmelerimiz oldu ve bu görüşmelerimiz sürecek” diye konuştu.

“Türkiye’nin sahip bulunduğu hassasiyetleri anlıyoruz”

Demokrat Parti Massachusetts Senatörü Edward Markey de Türkiye’nin rehineler sebebiyle askeri operasyona katılmak istemediğini, fakat Türkiye’nin IŞİD’in ele geçirdiği petrolün destinasyonu durumuna geldiğini ileri sürdü. IŞİD’in bu kaçak petrol yardımı ile ayakta kaldığına vurgu oluşturan Markey, Kerry’ye Türkiye ile ilgili ne yapmaları gerektiğini sordu. Markey’in sorusunu Kerry, şöyle yanıtladı:

“Senatör bu çok çok çok anlamlı ve üstünde çalıştığımız soru. Türkiye’nin sahip bulunduğu hassasiyetleri yüzde yüz anlıyoruz. Bu yüzden, dürüst olmam gerekirse, bunun ile ilgili hepimizin önünde çok çok fazla konuşmak istemiyorum. Bu konu ile ilgili saklı bir görüşmenin daha iyi olacağını düşünüyorum.”

Zaman arasında var dinamiklerin biraz değişerek bu konunun çözülebileceğinden ümitli olduğunu anlatım eden Kerry, “Türkiye zorlukları anlıyor, inanınki bana, bu konu ile ilgili çok çok İçten görüşmelerimiz oldu. Türkiye önümüzdeki günlerde kendi seçimini yapmak mecburiyetinde ve ne olacağını göreceğiz” diye konuştu.

Oturama “Savaşa Hayır” yazılı tişörtler giyerek gelen Code Pink isimli sivil cemiyet kuruluşu üyeleri, Kerry’yi protesto etti.

Muhabir:  Erkan Avcı

ETİKETLER: IŞİD , mücadelede , önemli , bir , adım
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber