Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 28 Ağustos 2014 - 11:14 Yorum: 0

IŞİD'e karşı bölgesel ve küresel koalisyon hazırlığı

ABD yönetimi IŞİD ile mücadelede çeşitli ülkelerin sadece askeri bakımdan değil, farklı alanlarda da katkı sağlayabileceği bölgesel ve küresel bir koalisyon inşa etmeye çalışıyor.

IŞİD'e karşı bölgesel ve küresel koalisyon hazırlığı

Obama yönetimi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadelede sırf askeri alanda değil, insani yardımlar, diplomasi, finans ve istihbarat sahalarında da muhtelif ülkelerin ayrıcalıklı katkılar ortaya koyabileceği bölgesel ve küresel bir koalisyon inşa etmeye çalışıyor.

ABD’nin IŞİD’in ilerlemesini durdurmak için Irak’ın yanında örgütün Suriye ayağı için operasyon düzenleyip düzenlemeyeceği son günlerin Washington’da en fazla aşırı konuşulan konularından. Bu noktada, Amerikan medyasında ABD'nin Suriye'de mühtemel bir askeri eylem için geniş çaplı bir müttefikler koalisyonunu seferber etmeye başladığı yönünde haberler yer alıyor.

New York Times gazetesi, adı açıklanmayan İdare yetkililerine dayanarak, ABD'nin Irak ve Suriye'deki IŞİD militanlarına karşı harekatının boyutunu artırmaya hazırlandığını yazdı. Beyaz Saray'ın bölgedeki komşu devletler ve müttefikleri Suriye'deki 'ılımlı muhalefete' desteklerini artırmaları ve bir takım durumlarda, onları mühtemel Amerikan askeri operasyonlarına destek sağlamaları için seferber etmek üzere diplomatik kampanya yürütmeye başladığı öne sürüldü. Haberde, listeye dahil edilecek muhtemel ülkeler içinde Türkiye'nin yanında Avustralya, İngiltere, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gösterildi.

Gazetenin haberinde, yetkililerin, İngiltere ve Avustralya'nın mühtemel bir hava harekatında ABD'ye katılmaya istekli olacaklarını hesap ettiklerini belirttikleri, ayrıca Suriye'de girişilecek çabada kullanılabilecek askeri üslere ev sahipliği yapması açısından Türkiye'den de katkı istediklerini söyledikleri kaydedildi.

Yönetime göre istenen koalisyon fazla aşırı boyutlu 

Amerikan yönetimi ise medyadaki 'askeri eylem' vurgusunun aksine, oluşturulmak istenen koalisyonun ansızın fazla aşırı ayağı olduğunu belirtiyor. Obama yönetimi yetkilileri, IŞİD terör örgütüyle mücadelede sırf askeri değil, insani yardımlar, diplomasi, finans ve istihbarat sahalarında da ülkelerin ayrıcalıklı katkılar ortaya koyabileceği bölgesel ve küresel koalisyon inşa etmeye çalıştıklarını bildiriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, gündelik matbuat brifinginde konuyla ilgili olarak, 'Avrupa'dan, Arap dünyasından ve ötesinden olsun, IŞİD tehdidi ve bu tehdidin yol açtığı sonuçlarla mücadelede katkılar sağlayabilecek devletler koalisyonu oluşturma çabası yürütüyoruz. Katkı sağlamanın oldukça çok yolu var. İnsani yardım, askeri, istihbarat, diplomatik... Bu sırf ABD'nin değil, bir paradigma ülkenin elini taşın altına koymasını gerektiren bir çaba' diye konuştu.

'Bu çabayı dostlarımızla müşterek yürütmek isteriz' ifadesini kullanan Psaki, 'Sünni olsun olmasın, Asya'da olsun, Avrupa'da olsun, IŞİD'e karşı koordineli bir yaklaşımın sergilenmesine yönelik bu çabaya nasıl katkı sağlayabilecekleri noktasında geniş yelpazede bir paradigma ülkeyle münasebet şeklinde olduklarını' kaydetti.

Psaki, IŞİD'e karşı girişilecek mühtemel harekatta komşu ülkelerdeki askeri tesislerin kullanımına dair görüşmeler yürütüp yürütmediklerine yönelik bir soruyu da, 'Askeri kapasiteler söz konusu olduğunda, ülkelerin katkı sağlayabileceği elbette bir paradigma yöntemler var. Bunların ayrıntılarına girmeyeceğim' şeklinde yanıtladı.

Sözcü Psaki'ye, New York Times gazetesinin, ABD'nin Türk hükümetinden IŞİD militanlarının geçişine karşı Suriye ile sınırında daha katı tedbirler almasını istediği yönündeki haberi de soruldu. Bu konu için herhangi bir ayrıntı yada teyit edebileceği unsurun olmadığını anlatım eden Psaki, IŞİD'e karşı devletler koalisyonu inşa etme çabaları kapsamında natürel şekilde görüşecekleri ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirtti.

Türkiye'nin terörle savaş konusunda ABD'nin uzun süredir ortağı olduğuna gösteren Psaki, bu anlamda IŞİD'e karşı müşterek meslek ihtiyacı, sahip oldukları kabiliyet ve kapasiteler üstünde de Türk hükümetiyle müşterek çalışacaklarını dile getirdi.

'Sadece askeri eylem yeterli değil' 

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da 'Her ne kadar medyada geniş yer bulsa da ve kamuoyunun takdirini çekse de sadece askeri eylem, IŞİD'e karşı koymada ve bu tehditle kalıcı temelde mücadelede yeterli olmayacaktır' dedi.

Earnest, 'Geçmişteki bir takım hataları yine edip, etkileyici ordumuzu zinde ve agresif biçimde kullanmanın bu derdi tam olarak çözeceğini farz etme yanılgısına düşmek istemiyoruz. Kalıcı bir çözüm istiyorsak bu Amerikan gücünün ve etkisinin başka unsurlarının da kullanılmasını gerektirir. Bu, hem bölgesel hem de küresel ölçekteki ülkeleri içine alacak biçimde uluslararası camianın desteğini almak anlamına gelmektedir. Bu, IŞİD tehdidiyle başa çıkabilmek için Suriye'deki ılımlı muhalefetin, aralarında koordinasyon ve işbirliği yönünden daha iyi iş çıkarmasını gerektirecektir' ifadesini kullandı.

ABD Irak’ta kapsayıcı hükümet istiyor 

ABD'nin IŞİD'i yenilgiye uğratma gayesi bağlamında önemle üstünde durduğu ve fazla yoğun tekrarladığı bir başka husus da Irak'ta kapsayıcı bir hükümetin kurulması ve Irak halkı ile politik liderlerinin IŞİD'e karşı güçlerini birleştirmesi gerekliliği. Yönetim, bunun IŞİD tehdidiyle mücadelede kalıcı bir çözüme ulaşılması için olmazsa olmamaktadır koşulu olduğunu vurguluyor.

Earnest da gündelik matbuat brifinginde, 'Amerikan ordusunun oynayabileceği fazla aşırı mühim bir rol var ancak kalıcı bir çözüme ulaşabilmemiz için IŞİD'e karşı birleşik cephenin yaratılması noktasında Irak'ın politik liderlerinin ülkeyi birleştirmeleri kritik ciddiyet taşıyor' diye konuştu.

Bölge ülkelerinden beklentiler 

Obama yönetimi, bilhassa Irak'ın batısındaki Sünni aşiretler üstünde etkiye sahip bir takım bölge ülkelerinin de IŞİD tehdidine karşı yürütülen çabaya katılarak, bu aşiretleri IŞİD'e karşı naz almaya ikna etme gayreti yürütmelerine de hususi bir ciddiyet veriyor. 

Yönetim, bölgesel hükümetlerin Suriye'de IŞİD militanlarına karşı savaşan Suriye muhalefetinin 'ılımlı üyelerine' destek eda etmek için önlerinde fırsat bulunduğu noktasını bu aralar sıkça vurguluyor. 

Earnest, brifingde, ABD'nin Suriye stratejisine dair soruyu yanıtlarken, uzun vadeli bir amaç olduğunu kabul etmekle beraber Suriye'de IŞİD'in oluşturduğu tehdide karşı mücadelede ülkeyi birleştirecek bir liderliğin nihayetinde oluşturulmasının önemine işaret etti. Earnest, bu sebeple ülkedeki çeşitlilikleri yansıtacak biçimde Suriye'yi tutum etme arzusunu ortaya koyan Suriye muhalefetinin ılımlı unsurlarına destek verdiklerini ve bölgesel hükümetlere de bu yönde çağrılarda bulunduklarını belirtti.

Earnest, lazım ABD gerekse diğer ülkelerden Suriye'de yerlerinden olmuş bireylere sağlanan mühim boyutta insani yardımlara dikkati çekti. Ancak bu stratejide ABD ordusunun ne bunun şeklinde bir rolü olacağı, Earnest'ın da brifingde kullandığı ifadeyle 'ucu açık bir soru' olmaya devam ediyor.

Obama yönetiminin bölge ülkelerinden bir başka beklentisi de IŞİD'e yönelik finansal desteğin kesilmesi konusunda sahip oldukları etkileri kullanmaları yönünde.

Earnest, Başkan Obama'nın IŞİD'in oluşturduğu tehdit konusunu gelecek hafta Galler'de düzenlenecek NATO zirvesinde bir araya geleceği dünya liderleriyle de masaya yatıracağını belirtti. Earnest, Obama'nın Suriye'deki IŞİD hedeflerine mühtemel hava saldırıları kararını ne süre alacağına ait ise takvim vermenin doğru olmayacağını söyledi.

Kongre üyeleri de kararda söz sahibi olmak istiyor

ABD kamuoyunda bir başka merak edilen konu ise bu konu için Kongre üyelerinin nasıl bir naz takınacağı. Kongre üyelerinin Suriye'ye mühtemel hava saldırısı kararı alınması sürecinde söz sahibi olmak istedikleri yönünden işaretleri şimdiden belirmeye başladı. Bir küme Kongre üyesi dün Obama'ya Suriye'deIŞİD militanlarına karşı askeri eyleme geçme yetkisi verip vermeme meselesi için Kongre'de görüşme ve oylama yapılması çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi'nin ikisi Demokrat biri Cumhuriyetçi üç üyesi, Meclis Başkanı John Boehner'a gönderdikleri mektupta, Obama'ya Irak'ta kısıtlı bir boyutta başlayan askeri misyonu genişletme yönünden yetki verip vermemeyi değerlendirmede Kongre'nin devreye girmesi gerektiği yönünden görüş bildirdi.

Yezidilerden sonra Türkmenlere de insani katkı operasyonu mu? 

Öte yandan, Amerikan medyasında, Obama yönetiminin IŞİD kuşatması altındaki Iraklı Türkmenlerin yaşadığı Amirli nahiyesi civarında da Sincar Dağı'ndaki Yezidilere yaptığına aynı şekilde hava saldırıları ve havadan insani katkı operasyonları düzenlenmesi için yetki verme kararı almaya yaklaştığı yönünden haberler yer aldı.

New York Times gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, bölgedeki Türkmenlerin karşı karşıya bulunduğu tehlikelerin Sincar Dağı'nda mahsur kalan Yezidilerinkine fazla aşırı benzediğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest ise soru üstüne konuyla ilgili yorum yapmadı ancak yönetimin Amirli'deki vaziyeti yakından takip ettiğini söyledi. Earnest, 'Bu, Başkan Obama'nın geçmişte destek için askeri fiil kararı verdiği türden bir durum' diyerek, böyle bir olasılığın gündemde olduğunun işaretini verdi.

Amirli'deki Türkmenlere mühtemel insani katkı operasyonları meselesi için AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi de 'Irak'taki insani durum meselesi için duyarlıyız. Yetkilendirildiğimiz misyonlardan biri, insani katkı çabalarına destek için hava operasyonları yürütmeyi içeriyor. Amirli'deki vaziyeti takip ediyoruz. Henüz yürütmediğimiz misyonlar yada operasyonların öncesinde bir yorum yapmayacağım ancak Irak'ta insani acıların artmış bulunduğu gerçeği hakkında elbette duyarlıyız' dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber