Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 19 Eylül 2014 - 00:36 Yorum: 0

İskoçya'da oy verme işlemi sona erdi

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasıyla ilgili yapılan tarihi referandum için oy verme işlemi sona erdi.

İskoçya'da oy verme işlemi sona erdi

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasıyla ilgili yapılan tarihsel referandum için oy verme işlemi sona erdi.

Yaklaşık 4,3 milyon İskoç vatandaşına bugün 'İskoçya, müstakil bir yurt olmalı mı?' sorusu yöneltildi. İskoç seçmenler, mahalli saatle 07.00'den (TSİ 09.00) itibaren ülke genelindeki takribî 6 bin seçim merkezinde kurulan sandıklarda oy kullanarak, bağımsızlığa 'Evet' ve ya 'Hayır' dedi.

5 milyon 300 bin nüfuslu İskoçya'da referandumda, ülkede yaşayan 16 ıslak ve üstündeki bütün İskoçlar oy kullanabildi. İskoçya'da 32 alanda kullanılan oyların sabah saatlerine kadar sayılması ve kati sonuçların sabah saatlerinde belli olması bekleniyor. 

Katılım oranının yüksek bulunduğu seçim çerçevesinde sayılacak oylar içinde mektup yolu ile kullanılan 789 binden çok oy da bulunuyor.

Referandumdan 'bağımsızlığa evet' sonucunda çıkması biçiminde Edinburgh ile Londra yönetimleri içinde ekonomi, enerji, uluslararası birliktelikler bunun şeklinde çok sayıda konuda yürütülecek 1,5 yıllık müzakereler sonunda, 24 Mart 2016'da İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan resmen ayrılması ve müstakil olması bekleniyor. Bağımsızlık ayrıca, Birleşik Krallık'ın toprağının üçte bir tanesini kaybetmesi, nüfusunun 5 milyon 300 bin azalması ve 307 yıllık birliğin sona ermesi anlamına gelecek.

'Hayır' sonucunda çıkması biçiminde ise İngiliz hükümetinin,  İskoçya Özerk Yönetim Parlamentosu'nun yetkilerini artırma vaadini yerine getirmesi öngörülüyor.İskoçya bölgesel hükümetinin uçurum talebini gelecekte yine gündeme getirebileceği de belirtiliyor. Özellikle İngiltere koalisyon hükümetinin kocaman ortağı Muhafazakar Parti'nin 2017 yılında yapmayı planladığı AB üyeliği referandumu gerçekleşir ve İngiliz halkı AB'den çıkma kararı alırsa Avrupa Birliği'nde kalmak arzulayan İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Birleşik Krallık'tan ayrılmak için yeni bir referandum yapılması talebini yine seslendirmesi öngörülüyor.

Muhabir: Aslı Aral

ETİKETLER: İskoçyada , oy , verme , işlemi , sona , erdi
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber