Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 27 Mayıs 2016 - 14:53 Yorum: 0

İslam Bilimi Tarihi Uzmanı Prof.dr. Sezgin’e SDÜ’den Fahri Doktora

İslam Bilim Tarihi uzmanı Prof. Dr. Fuat Sezgin, müslümanların. İslam dininin başlangıcından yüz yıl sonra dünanın yuvarlak oludğunu bildiğini söyledi.

İslam Bilimi Tarihi Uzmanı Prof.dr. Sezgin’e SDÜ’den Fahri Doktora

İslam Bilim Tarihi uzmanı Prof. Dr. Fuat Sezgin, müslümanların. İslam dininin başlangıcından yüz yıl sonra dünanın yuvarlak oludğunu bildiğini söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi, İslam Bilim Tarihi uzmanı ve 1978 yılında Arabistan Kral Faysal Vakfı tarafından verilen "İslami Bilimler Ödülü"nü alan ilk kişi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin'i ağırladı. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta Sezgin, "Amerika Kıtası'nın Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfini anlattı. Konferansın ardından Prof. Dr. Sezgin'e SDÜ tarafından fahri doktora payesi verildi.

İKİ ENLEM ARASINDAKİ UZAKLIĞI BULDULAR

Konferansta Amerika'nın keşfinin çok önemli bir olay olduğunu söyleyen Prof.Dr. Sezgin; "İslam coğrafyasının muazzam tablosuna şahit oldum ki Amerika'nın keşfi bu büyük parçanın tablolarından biridir. Bu konuda bir kitap yazdım, Çeşitli dillere tercüme edildi. Çinlilerin Hint Okyanusu'na açılma gayretlerini gösteren üç kitap var. 1500'li yıllarda ortay çıkan ve Afrika'yı muhteşem gösteren bir haritayı ancak Çin'in yapabileceğine ilişkin görüş ortaya atıldı. Çiniler tüm Hint Okyanusu'nun eylem boylam derecelerini ölçmüşler Ümit Burnu'nu geçerek güney kutbu kütlesine ulaşıp Amerika'yı haritalandırarak Avrupa ve Asya üzerinden haritalandırma işlemine devam ederek Çin'e dönmüşlerdir. Ama bunların kısa sürede yapılacak gelişmeler değildi. Dünyanın yuvarlak olduğu fikri İslam aleminde miladi 8'inci yüzyılda. hicri birinci yüzyılını ikinci yüzyıla dönüşünde başladı. Müslümanlar İslam'ın başlangıcından yüz yıl sonra dünyanın yuvarlak olduğunu biliyorlardı. Bizim amaçlarımızdan biri İslam dünyasında bilinen yanlışları düzeltmek. Avrupa'da dünyanın yuvarlak olduğu fikri 16. Yüzyılda tutulmaya başladı. İslam'ın üçüncü yüzyılında hemen hemen tüm ilimlerde yaratıcılık çağında öteye geçilmeye başlandı. İslam halifesi Irak kuzeyinde bir enlem derecesinin uzunluğunu ölçtürdü. Daha üçüncü yüzyılda iki enlem arasında ki 111 km'lik uzunluk olduğunu biliyorlardı" dedi.

MATEMATKİSEL COĞRAFYA İLK KEZ İSLAM DÜNYASINDA YAZILDI

9'uncu yüzyılı ilk çeyreğinde Müslümanların muhteşem bir coğrafi harita yaptıklarını söyleyen Sezgin, "Enlem boylam derecelerini ölçmede İslam dünyasını da bir arı kovanı gibi çalışılıyordu. Yüzlerce bilgin adeta birbiriyle yarışıyordu. Muazzam bir müşterek çalışma vardı. Astronomik rasat ve ölçmede yüksek dere sonuç olmak için Abbas Halifesi rasathane yaptırdı. İslamın dördüncü yüzyılında Akdeniz havzasında boylam derecelerinde inanılmaz doğrulara ulaşıldı. İslam dünyasında Biruni, yeni bir boylam derecesi bulma gayretini yeni bir metodla Gazne ile Bağdat arasında uyguladı. Dünyada ilk defa ölçüme dayanan boylam derecesi ölçümü yapıldı. Matematiksel coğrafyasının kitabını 11'inci yüzyılda yazdı. Avrupa'da matematiksel coğrafyanın kitabı ise 20'inci yüzyılda yazıldı" bilgisini verdi.

OKYANUSLARDA ENLEM BOYLAM DERECELERİ ÖLÇÜLDÜ

Daha sonra müslümanların okyanuslarda boylam derecesini ölçmeye başladıklarını ve doğruya çok yakın sonuçlara ulaştıklarını anlatan Sezgin,"Müslümanlar Batı Akdenizin ve Batı Avrupa'nın haritasını yaptılar. Müslümanlar, Kanarya adalarından geçen başlangıç meridyenini kullanırken Akdeniz'de çok iyi sonuçlara ulaştıkları için boylam derecesinin başlangıcını Atlas Okyasu'na naklettiler. Portekizlilere denizcilikte ilerlemelerini İslam dünyasına borçludur. Portekiz Denizci Vasco Da Gama, bir Arap haritasıyla Ümit Burnu'nu geçti" dedi.

DOKTORA PAYESİ VERİLDİ

Kolomb'un dünyanın güney kutbuna doğru sivrileşen armut şeklinde tasvir ettiğini belirten Sezgin, "Biruni, Hint medeniyetini anlatan kitabında Büyük Okyanusta bir büyük kara kütlesinde insan yaşamı olabileceğinden bahsetmektedir. Kolomb'un elinde bir Arap haritası vardı ve o haritayla yola çıktı. Amerika kıtasında Atlas Okyanusu'nu Büyük Okyanus'tan ayıran Macellan boğazı bilgisinin 1428 yılında İslam dünyasından Portekiz'e geldiğini biliyoruz" diyerek konferansını tamamladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber