Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 25 Mart 2015 - 17:38 Yorum: 0

"İslam dünyasında kadın sorunlarına farklı yaklaşımlar" konferansı

Gazeteci-yazar Böhürler:- "Türkiye, kadın meselesinde diğer İslam ülkelerinden farklı olarak öncü bir yerde duruyor. Batı ile neredeyse benzer, eşit yasalara sahibiz ancak bunların uygulanması noktasında çok büyük sorunlarımız var"

'İslam dünyasında kadın sorunlarına farklı yaklaşımlar' konferansı

ZONGULDAK (AA) - Gazeteci-yazar Ayşe Böhürler, Türkiye'nin kadın meselesinde diğer İslam ülkelerinden çok farklı ve öncü bir yerde durduğunu belirterek, "Batı ile neredeyse benzer, eşit yasalara sahibiz ancak bunların uygulanması noktasında çok büyük sorunlarımız var" dedi.

Böhürler, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda düzenlenen  "İslam dünyasında kadın sorunlarına farklı yaklaşımlar" konulu konferansta, her ülkenin kültürü, tarihi ve coğrafi koşullarının kadın sorunlarını etkilediğini söyledi.

İslam dünyasında kadın sorunlarının çeşitlilik gösterdiğini ifade eden Böhürler, şöyle konuştu:

"İslam dünyasında kadın sorunları kavramına aslında İslam'ın uygulanışından, farklı ülkelerdeki pratiklerden ortaya çıkan kadın sorunları çerçevesinde bakmakta fayda var. Toplumun kültürel kodları kadın sorunlarını farklılaştırıyor. Kültürel-coğrafi ile mezhebi farklar ve İslam'ın değişen yorumlarının yanı sıra uygulamaları kadına bakışta farklılıklar ortaya çıkarmış. Ülkelerin kendi koşullarından bağımsız, tek başına kadın özgürleşmesinden ve gelişiminden söz etmek mümkün değil. Feodal yapıların sürdüğü, savaşın ve yoksulluğun yaşandığı bölgelerdeki kadın sorunlarına yerelden yanı sıra içeriden yaklaşmak zorundayız. Batılı kadınlar ile Müslüman kadınların farkını görmeden aynı yöntemi İslam toplumlarında uygulamak kadın sorunlarında çözümü engelliyor. Çoğu kadın için demokrasi, yoksulluk, savaş ve pek çok sorunun içinde kadın sorunlarına yönelmek lüks kalıyor."

Türkiye'de kadın hareketi tarihinin önemli bir geçmişe sahip olduğuna dikkati çeken Ayşe Böhürler, "Ülkemizde kadınların söz söyleme gücü, hayata katılma ve son 10 yılda hukuki haklardaki gelişmelerde büyük bir aşama kaydedildi. Türkiye kadın meselesinde diğer İslam ülkelerinden farklı olarak öncü bir yerde duruyor. Şu an yasalarımız itibariyle Batı ile neredeyse benzer, eşit yasalara sahibiz ancak bunların uygulanması noktasında çok büyük sorunlarımız var" ifadesini kullandı.

Bu arada, Böhürler'e tepki gösteren bazı öğrenciler salonu terk etti.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber