Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 23 Ocak 2017 - 13:13 Yorum: 0

Isparta’da 13 bin kişiye istihdam sağlandı

Isparta İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz Isparta'daki işsizlik ve iş gücüne katılma yönündeki sayısal verileri açıkladı.

Isparta’da 13 bin kişiye istihdam sağlandı

Isparta İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz Isparta'daki işsizlik ve iş gücüne katılma yönündeki sayısal verileri açıkladı. Kurumun portföyünde 31 bin 897 kişi kayıtlı olduğunu bu kişilerden 19 bin 199'unun kayıtlı işsiz statüsünde bulunduğunu belirten Öksüz,"Kurumda yüzde 46 düzeyinde ilköğretim, yüzde 30 oranında da ortaöğretim düzeyinde işsizler kayıtlı. Bu anlamda yüzde 76 oranında işsizlerimizin büyük bir bölümünü kapsıyor. İlkokul, okuryazar olmayan ya da yüksek lisans ve doktora mezunu daha az seviyede kalıyor. Doktora düzeyinde de iş arayanlar var. Ama itiraf etmek gerekirse nitelikleri yükseldikçe, kurumsal hizmetlerimizde eksiklik olduğunu hissediyorum. Bunlara yönelik spesifik çalışma yapılması ve uygun sektörler taranarak birebir iş pozisyonları arama noktasında çalışmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

7 bin civarında açık pozisyon var

2016 yılında Isparta'da işverenlerden İŞKUR'a kamu ve özel olmak üzere toplam 20 bin 800 açık iş bildirildiğini ifade eden Öksüz, "Bunun 13 bin 223'ünü kurum karşılamış. Arada yaklaşık 7 bin civarında açık pozisyon kalmış. Bu arada kalanları işe yerleştiremememizin sebebi farklı nedenlerle olabilir. İşletmelerin, yönlendirdiğiniz insanlar arasındaki nitelik farkından kaynaklanmış ya da işsizleri beklentilerini karşılamamış olabilir veya her ikisi olabilir. İşletmelerden çalışma şartları, koşulları, servis, yemek gibi sosyal imkanlar bakımından işsizlerimizin uygun bulmamış olması muhtemel olabilir ya da iş verenlerin giden kişileri bu pozisyona uygun görmemelerinden kaynaklanmış olabilir" diye konuştu.

114 açık iş pozisyonumuz var

Isparta'da şu anda 38 farklı işyerine 34 meslekte 114 kişilik açık pozisyon bulunduğunu aktaran Öksüz, muhasebeci, marangoz alanında açık iş olduğu gibi, insan kaynakları müdürü, gıda mühendisi, makine mühendisi, yapı öğretmeni ve ziraat mühendisi alanında da açık işler bulunduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl 71 mesleki eğitim kursu açıldığını ve toplam bin 295 kişi katıldığını söyleyen Öksüz, " Toplum yararına programlarından bin 591 kişi, 22 girişimcilik eğitimi programlarından 596 kişi yararlanmış. İşbaşı eğitim programından 2016 yılında yararlanan kişi sayısı da bin 635. Isparta'da bin 651 kişi işsizlik maaşı alıyor. En düşük işsizlik maaşı 653 lira 80 kuruşken 2017 Nisan'da 705 liraya çıkacak. En yüksek işsizlik maaşı ise bin 441 TL" açıklamasında bulundu.

Engelliler için 114 açık iş pozisyonu var

Öte yandan Isparta'da engelliler için şu anda 114 açık pozisyon olduğunu belirten İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, bu işlerin çoğunun ağır işler olduğunu dile getirdi. Öksüz, "Bu sadece işyerinden kaynaklı bir durum değil. Sayın bakanımız geçen hafta toplantıda ifade ettiler; engelliler ilgili özel bir çalışma yapılıyor bakanlıkta. Engellilerin ağır işlerinde çalışması çok zor. Engelli maden ocağına nasıl gidecek, çalışacak. Oraya da kadro vermişler. Yüzde 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu var. Bu sadece devletin, İŞKUR'un bir problemi değil, herkesin sorunu. Bu sorunu çözmek için ortak akla ihtiyaç var. STK'lar da çözüm önerileri getirecek. Isparta'da keyfi olarak ben engelli çalıştırmayacağım diyen işyeri yok. Ama madenlerde, mermer ocaklarında engelli çalıştırılamıyor" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber