Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 02 Eylül 2014 - 16:14 Yorum: 0

İsrail kabinesinde işgal çatlağı

İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid, hükümetin Batı Şeria’da 4 bin dönüm araziye el koyma kararını eleştirerek bu durumun İsrail’e zarar vereceğini belirtti.

İsrail kabinesinde işgal çatlağı

İsrail ülke radyosunda yer piyasa haberde, Calcalist dergisinin düzenlediği ekonomi konferansında konuşan Lapid, hükümetin Batı Şeria’nın güneyindeki 4 bin dönümlük araziye el koyma kararını eleştirerek, “Bu sürede (böyle bir kararın) gayesi ne? İşte aldatıcı fırsatçılık budur, sebebi ise hükümetten böyle bir şey istenilmedi, dolayısıyla İsrail’e yalnızca ziyan verecek” dediği belirtildi.

İsrail’in uluslararası toplumla lüzumsuz tartışmalara girmemesi hesabına daha “yumuşak” politikalara gereksinim duyduğunu anlatım eden Lapid, “Yakında yeni bir operasyonu bitirdik ve uluslararası toplumunun (bize olan) desteğini korumak için savaş ediyoruz. ABD ile İsrail arasında yeni kriz çıkarmanın ne gereği vardı?” diye konuştu.

Lapid, umumi başkanı bulunduğu liberal, siyonist, merkez çizgideki Gelecek Partisi'nin (Yesh Atid) iki devletli çözümü desteklediği bu şeklinde ileride taraflar içinde varılacak uzlaşının ne olursa olsun İsrail’in kontrolü altında kalacak yerleşim birimlerinde yapı yapılmasını da desteklediğini vurguladı.

Batı Şeria'daki İsrail Hükümetinin Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamada, Gush Etzion yerleşim alanları sınırında olan 4 bin dönümlük arazinin hazineye geçirildiği belirtilerek, 'Bu, Hamas yönünden kaçırılan 3 Yahudi yerleşimci olayından sonra tahsil edilmiş bir karardır' denilmişti.

Dünyanın ayrıcalıklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman süre sözlü yahut fiziksel şekilde taciz etmeleri, mahalli kamu ile yerleşimciler içinde sürtüşmelere sebep oluyor.

İsrail, Batı Şeria'yı Yahuda ve Samarya biçiminde adlandırarak kendi toprağı şekilde görüyor. Batı Şeria'da 2 milyon 300 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber