Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Dünya 17 Eylül 2014 - 02:04 Yorum: 0

israil'in Gazze ablukası hafifletilmeli

IMF, Batı Şeria ve Gazze ekonomisine ilişkin rapor yayımladı.

israil'in Gazze ablukası hafifletilmeli

Uluslararası Para Fonu (IMF) Batı Şeria ve Gazze’deki ekonomisinin yaşanan can ve mal kayıplarına bağlı şekilde önemli ziyan gördüğünün altını çizerken, bölge ekonomisinde sürdürülebilir bir iyileşme için uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasının yanı sıra, İsrail ablukasının hafifletilmesi gerektiğini vurguladı.

IMF’nin Batı Şeria ve Gazze’ye ait raporu, İsrail’in son saldırılarının ekonomiye büyük ziyan verdiğini ortaya koyarken, ekonominin geleceğinin taraflar arasındaki ateşkesin kalıcılığına bağlı olduğunun altını çizdi.

Ateşkesin sürmesi biçiminde bölge ekonomisinde süratli lakin mütevazı bir iyileşme olabileceği öngörüsünde bulunulan raporda, konutlarını ve işyerlerini kaybeden Filistin halkına yapılacak maddi yardımın 1,5 milyar dolara ulaşacağı belirtildi.

Ateşkesin bozulması biçiminde ekonominin daha da kötüleşeceğini uyarısında bulunan IMF, bölge ekonomisinde sürdürülebilir bir iyileşmenin uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasının yanı sıra, İsrail ablukasının gevşetilmesiyle olasıdır olacağını savundu. 

Raporda şu ifadelere yer verildi:

''Uluslararası yardımların üretken kullanılması ve yine yapılanma faaliyetleri, gerekli inşaat malzemelerinin ithalatını yasaklayan Gazze ablukasının gevşetilmesine bağlı. Sınır rejiminde değişiklik olmazsa, kalıcı bir iyileşme sağlanamaz''

Gazze ekonomisinin 2014’ün ilk üç çeyreğinde yüzde 20 küçüldüğüne dikkati çeken rapor, şehirdeki işsizlik oranının ise yüzde 45’e yükseldiğini kaydetti. Bölgenin tarım, sanayi, yapı ve hizmet sektörleri başta olmak üzere bütün sektörlerinin kayba uğradığına dikkati çeken IMF raporunda, 'ateşkesin, ekonominin senenin son çeyreğinde toparlanmasına İmkan sağlayacağını ancak yatırımların kayda kıymet süre alacağı' ifadeleri yer aldı.

West Bank ve Gazze’nin ortak gelişme oranının önceki yıla göre yüzde 4 oranında düşmesinin beklendiği dile getirilen raporda, Gazze’deki mal kaybının boyutları henüz bilinmediği için, bunun gelişme tahmini hesaplamalarına dahil edilmediği notu düşüldü.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber