Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 01 Eylül 2014 - 20:23 Yorum: 0

İstanbul merkezli soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlik kararında, bir polisin gizli tanık olarak ifadesine yer verildi

İstanbul merkezli soruşturma

İSTANBUL (AA) - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 25 Aralık soruşturması kapsamında hazırladığı takipsizlik kararında, bir polisin gizli tanık olarak ifadesine yer verildi. Gizli tanık ifadesinde, ''Soruşturma ilk önce ihaleye fesat karıştırmak olarak başlatılmıştı ancak daha sonradan Başbakan 'ın örgüt lideri olarak gösterildiği bir şema oluşturuldu. Soruşturmanın seyri değişince bazı tereddütler yaşanmaya başlandı. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten amirler 'bu soruşturma yüzyılın soruşturması, bu soruşturmada görev almak şereftir. Ayrıca, Hocaefendi de bu soruşturmayı yürütenlere dua ediyor diye kendi aralarında konuşuyorlardı'' dediği belirtildi.

İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılık, takipsizlik kararında, Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı ihalesine fesat karıştırma iddiası ile Çanakkale-Ezine-Ayvacık yolu ihalesine fesat karıştırma iddialarına ilişkin suç hakkında maddi hakikatin araştırılması gerekeceğinin anlaşıldığı, bu suç yönünden her iki dosyanın da ayrılmasına karar verildiği belirtildi.

-Dolaylı dinlenenler

Takipsizlik kararında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde bulunan 14 bilgisayar ile ilgili olarak soruşturmaya ilişkin delil olup olmadığına ilişkin inceleme yapıldığı belirtilerek, incelemede bilgisayardaki bütün verilerin imha edilmeye çalışıldığı, devlete ait arşivin yok edilmeye çalışıldığı ancak geri dönüştürme çalışmaları sonucunda elde edilen verilerden  soruşturmada görev alan polislerin aslında daha çok kişiyi dinlediklerinin tespit edildiği vurgulanarak şu ifadeler yer aldı:

''Dolaylı dinlenenler arasında Cüneyt Zapsu, Ahmet Hakan Çoşkun, Hüseyin Çelik, Taner Yıldız, Muammer Güler, Yalçın Akdoğan, Beşir Atalay ve Melda Onur gibi isimlere rastlanıldığı tespit edilmiştir.

Yapılan incelemede, 25 Aralık dosyasının taslak fezlekesine ulaşıldığı, bu fezlekede ise Başbakan'dan bahsederken 'dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan', 'örgüt lideri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan' ibaresinin kullanıldığı ve bu şekilde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 83. ve 100. maddelerindeki düzenlemeleri ihlal ettiği anlaşılmıştır.''

Bilgisayarlardan elde edilen veriler arasında dinlemeyi yapan polislerin kendi aralarında yazışmak için kullandıkları ''spark'' programında elde edilen yazışmalarda, "Mesele dershane meselesi değil Yennnnnnn, Sen daha farkına varmadın mı... Her şeyi yazışma buradan, sen birilerini takip ediyorsan birileri de burasını takip ediyordur" diye yazışmaların yapıldığı kaydedildi.

Bir yazışmada ise şu şekilde ifadeler tespit edildi:

Usame: Sende Radyo var mı?

A. Kerim: Var

Usame: Aç radyo Cihan'ı dinle

A. Kerim: Ya boşver ne dinleyeceğim abi ya

Usame: Yo yo dinleyebilirsen dine

A. Kerim: Cemaatle ilgili mi, dershaneyle ilgili mi?

Usame: Hoca çok olumlu konuşuyor

A. Kerim: Allah Allah hoca kim

Usame: Fethullah Hoca

A. Kerim: Boşver Allah bildiği gibi yapsın onları

Usame: Abiden daha haber çıkmadı olsa WhatsApp’tan mesaj atarım

-Turgay Ciner

Bir başka yazışmada ise dinleme görevlisi bir polisin, bizzat Turgay Ciner'e giderek görüştüğü ve bu görüşmenin akabinde Ciner Grubu'nun dershaneler meselesi ile ilgili haber yapamadığı yorumlarının yaptıklarının tespit edildiği vurgulanan takipsizlik kararında, bir polisin Ciner hakkında "kurban olduğum konuşacak hali yok" şeklinde yazdığı ve bu suretle Ciner'in konuşamayacak hale getirildiğine yönelik yazışmaların olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Takipsizlik kararında, Ciner hakkında dosyada tapelerin bulunduğu, hatta kurtarılan fezlekede adının geçtiği ancak 15 Aralık tarihinde imzalanan fezlekede ise adının olmadığının tespit edildiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

Kararda, polisler arasındaki konuşmalara bakıldığında dershaneler konusunda haber yapmaması karşılığında Ciner hakkındaki suçlamaların soruşturma kapsamına alınmamasına yönelik pazarlık olduğu kanaatinin hasıl olduğu vurgulandı.

-''Zaman Gazetesi'' abonesi değil, şüpheli olarak kalsın iddiası 

Takipsizlik kararında, yapılan usulsüzlüklerin takibi amacıyla dosyadan tefrik olunan dosya içerisinde bir polisin gizli tanık olarak ifadesine başvurulduğu belirtildi.

Takipsizlik kararında yer verilen gizli tanık, ifadesinde şunları belirtti:

''Soruşturma ilk önce ihaleye fesat karıştırmak olarak başlatılmıştı ancak daha sonradan Başbakan'ın örgüt lideri olarak gösterildiği bir şema oluşturuldu. Soruşturmanın seyri değişince bazı tereddütler yaşanmaya başlandı. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten amirler 'bu soruşturma yüzyılın soruşturması, bu soruşturmada görev almak şereftir. Ayrıca, hocaefendi de bu soruşturmayı yürütenlere dua ediyor diye kendi aralarında konuşuyorlardı. Fetullah Gülen'in Turgay Ciner ile bir telefon görüşmesi yaptığı, bunun dosyadan çıkarılması talimatı verildi. Soruşturma savcısı Muammar Akkaş tarafından da talimat verilerek Turgay Ciner'in hakkında hazırlanan kısımlar fezlekeden çıkarıldı.

Şüpheliler arasında adı geçen Cengiz Aktürk'ün çocukları cemaate ait okullara gittiğinin tespit edildiği, amirlerin ''Zaman Gazetesi''ne aboneyse bunu da dosyadan çıkartalım'' dedikleri, ancak yapılan tespit sonucunda gazeteye abone olmadığı için dosyada şüpheli olarak kaldı. Soruşturmanın amacı kesinlikle hükumeti düşürmekti. Soruşturmanın sonlarına doğru amirler sürekli olarak 15-20 telefon numarası getirip hiçbir suç görüşmesi yapmadıkları halde sırf Başbakan'a yakınındaki kişiler diye dinleme kararı alınması yönünde rapor tutulması talimatı verdiler.''

-Kod adı P.M-T.C

Kararda, yine ynı programda polislerin kendi aralarında yaptıkları başka bir yazışmada ise "P.M-T.C buluşmasını söyledin mi" şeklinde bir ifadenin tespit edildiği, polislerin P.M T.C buluşması olarak bahsettikleri konunun Prime Minister yani Başbakan Erdoğan ile Turgay Ciner arasında Ankara'da bulunan Başbakanlık resmi konutundaki görüşme olduğunun tespit edildiği belirtildi.

(sürecek)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber