Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 30 Ağustos 2015 - 10:45 Yorum: 0

İşte 4G’li telefonlar

En az 10 kat daha hızlı kullanabileceğimiz mobil internet teknolojisi 4.5G için geri sayım başladı.

İşte 4G’li telefonlar

En az 10 kat daha hızlı kullanabileceğimiz mobil internet teknolojisi 4.5G için geri sayım başladı. Ancak, 6 ay sonra başlayacak 4.5G hızını yaşayabilmek için telefonları da yenilememiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’deki her 6 telefondan sadece birinde 4G veya 4.5G desteği var.

AKILLI telefonlarda 10 kat daha hızlı internete bağlanmasını sağlayacak 4.5G ihalesi tamamlandı. Şimdi gözler 4.5G’nin kullanıcılara sunulacağı 1 Nisan 2016 tarihine çevrildi. Akıllı telefonlardaki internet kullanımında devrim yaratacak bu hızdan yararlanabilmek için olmazsa olmazların başında bu cihazların 4G ve 4.5G’nin teknolojisi olan LTE (Long Term Evolution) özelliğine sahip olması geliyor. Ancak her akıllı telefonun 4G desteği bulunmuyor. 4G bağlantı teknolojisinin bulunması da yeterli değil.

LTE ÖZELLİĞİ OLMALI

Türkiye’de birçok telefon 4G veya 4.5G bağlantısını desteklemiyor. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt’ün paylaştığı bilgilere göre şu anda Türkiye’deki her 6 telefondan sadece birinde 4G veya 4.5G desteği var. Başka bir deyişle elinizdeki akıllı telefonun bu yeni mobil iletişim teknolojisine uygun olmayabilir. Bunun için telefon satın almadan önce akıllı telefonların teknik özelliklerine göz atın. Bu özelliklerde ‘LTE’ yazması gerekiyor. LTE’nin yanında ise internet hız kapasitesi CAT 3, CAT 4, CAT 6 ve CAT 9 kriterlerine dikkat edin.

HIZ KRİTERLERİ

Akıllı telefonunuzun sadece LTE desteği olması 4.5G teknolojisi için uygun olduğunu göstermiyor. LTE teknolojisi de kendi içinde sınıflara ayrılıyor. Bu sınıflarda ise ‘CAT’ kriterleriyle belirleniyor. Şu anda 4.5G mobil internet hızını verebilecek en iyi akıllı telefonlar ‘CAT 9’ kriteriyle sınıflandırılıyor. Bu kriterdeki akıllı telefonlar 450 Mbps’ye kadar mobil internet hızını destekliyor. Son dönemlerde çıkan akıllı telefonların birçoğunda bu donanım yer alıyor. ‘CAT 9’un bir altında ise ‘CAT 6’ yer alıyor. Bu kriteri destekleyen akıllı telefonların en fazla kullanabileceği hız ise 300 Mbps ile sınırlı. 2014 yılında satışa sunulan birçok akıllı telefonda bu kriter yer alıyor. 4.5G teknolojisinin en yavaş kullanılacağı akıllı telefonlar ise ‘CAT 4’ desteğine sahip. Bu akıllı telefonlarla en hızlı 150 Mbps’ye kadar internet bağlantısına sahip olunabiliyor. En düşük 4G hızında ise CAT 3 kriteri var.

4G ve 4.5G’yi destekleyen telefonlar

Haber Kaynağı: HÜRRİYET
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber