Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın
Sami Er
Türkiye 17 Kasım 2014 - 08:38 Yorum: 0

İstediğin soyadını alamazsın

Vefat eden kocasının soyadını taşımak istemeyen ve babasının kütüğüne de dönmeyen kadının üçüncü bir soyadı edinme talebi Yargıtay’dan döndü.

İstediğin soyadını alamazsın

OSMAN ÖZGAN

Yargıtay, eşi vefat ettikten 10 yıl sonra, babasının kütüğüne de dönmeyerek üçüncü bir soyadı talebinde bulunan kadının isteğini geri çevirdi. Yargıtay, soyadı değişikliği talebini kabul eden ve istediği yeni soyadını kadının  kullanmasına karar veren yerel mahkemenin kararını bozdu. 

YEREL MAHKEME TALEBİ KABUL ETMİŞTİ
Bozma kararında Yüksek Mahkeme, “Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe kocasının aile kütüğünde kalıp soyadını taşımaya devam eder. Kadının kocasından aldığı soyadı, ancak yeniden evlenmekle veya babasının kütüğüne dönmekle değişebilir” dedi. Yargıtay’da karara bağlanan olay şöyle gelişti: Mersin’de yaşayan A.A.’nın kocası 2003 yılında vefat etti. A.A., eşinin vefatından 10 yıl sonra, babasının kütüğüne dönmeyerek, yeni bir soyadı talebi ile Mersin 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Yerel mahkeme, kocasının ölümünden sonra soyadını 10 yıl boyunca kullanmaya devam eden A.A.’nın talebini kabul ederek, soyadını değiştirdi. Ancak A.A.’nın kimliğini değiştirmek için gittiği Mersin Nüfus Müdürlüğü, mahkemenin kararına uymayarak, yeni soyadını kütüğe kaydetmedi. 

YENİDEN EVLENMEDİKÇE SOYADINI DEĞİŞTİREMEZSİN
Nüfus Müdürlüğü daha sonra yerel mahkemenin bu kararını Yargıtay'a götürerek, temyiz etti. Mersin Nüfus Müdürlüğü’nün temyiz istemini görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Mersin 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını bozdu. Nüfus Müdürlüğü’nün itirazını haklı bulan Yüksek Mahkeme kararında, “Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe kocasının aile kütüğünde kalıp soyadını taşımaya devam eder. Kadının kocasından aldığı soyad ancak yeniden evlenmekle veya kendi isteğiyle babasının kütüğüne dönmekle değişebilir. Bu nedenlerle davacı A.A.’nın evlenmekle aldığı soyadını değiştirme isteminin reddine karar verilmesi gerekirken davanın tümden kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir” dedi. Yargıtay’ın verdiği karar sonrası kocası ölen kadın, ya kocasının soyadını kullanmaya devam edecek ya da babasının kütüğüne dönerek soyadını değiştirecek. Emsal karara göre, bu durumda olan kadın üçüncü bir soyadı alamayacak.

Yeni kanunla bir dilekçe yetecek

Soyadı değişikliği ile ilgili yeni bir düzenleme geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı düzenlemeye göre vatandaşlar, soyadlarını değiştirmek için mahkemeye gitmek zorunda kalmayacak. Kanun yasalaştıktan sonra 3 yıl içinde ilginç soyadı taşıyan, soyadı alay konusu olan, yazım hatası nedeniyle soyadı mağduru olan kişiler, nüfus müdürlüklerine dilekçe ile başvuracaklar. Yürürlükteki Soyadı Kanunu’na göre, soyadını değiştirmek isteyen kişi, asliye hukuk mahkemelerine başvurarak dava açmak zorunda. Değişikliğin kabul görebilmesi için haklı bir neden olması şart. Kültüre ve âdetlere uygun olmaması, kişinin itibarını zedeleyebilecek şekilde komik olması ve alay konusu yapılması gibi gerekçeler bulunmadıkça mahkeme soyadı değişikliği talebini kabul etmiyor.

Haber Kaynağı: YENİ ŞAFAK
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber