Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 05 Ekim 2014 - 09:20 Yorum: 0

İstihbarat saklayan müdür açığa alındı

IŞİD'den kaçanların sığındığı Suruç'ta yaşananları ve elde edilen önemli istihbarat çalışmalarını Vali ve emniyet müdürüyle paylaşmayan Şanlıurfa Emniyeti İstihbarat Şube Müdür Vekili Balcılar açığa alındı

İstihbarat saklayan müdür açığa alındı

IŞİD'ın Kobani'de başlattığı saldırılar sonrasında Suruç'a yönelik gerçekleşen göç sırasında yaşanan gelişmeleri Şanlıurfa Valisi İzzettin çiçek ve İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı'na iletmeyen Şanlıurfa Emniyeti İstihbarat Şube Müdür Vekili Emniyet Amiri Mustafa Balcılar açığa alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Balcılar hakkında soruşturma açtı.

Suriye'nin kuzeyinde ve Suruç'un hemen karşısında yer alan Kobani'ye yönelik 20 Eylül'de başlayan IŞİD saldırıları sırasında 170 bin dolayında Kürt mülteci Türkiye'ye sığınmaya başladı. Bölgede başgösteren hareketlilik nedeniyle MİT başta olmak üzere emniyet ve Jandarma istihbarat birimleri kendi istihbarat kaynaklarının yanı sıra açık kaynaklardan gelen bilgileri değerlendirmeye başladı. Bu çerçevede, Şanlıurfa Emniyeti İstihbarat Şubesi'nde görevli personelin tamamına yakını Kobani merkezli yaşanan olayları takip etmeye başladı.

Bilgi gelmedi

Çatışmalarla birlikte göçün devam ettiği bölgede başlayan istihbarat çalışmaları kapsamında İstihbarat Şube Müdürlüğü'nce elde edilen çok önemli bilgilerin, 20 Eylül'ü takip eden günlerde gerek Şanlıurfa Valisi İzzettin Çiçek, gerekse İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı'na iletilmediği ortaya çıktı. Bu tespitle birlikte başlatılan incelemede; Kobani gelişmeleriyle ilgili görevlendirilen personelin elde ettiği tüm bilgileri, istihbarat şubesinin işlemlerine uygun biçimde yazılı hale getirdiği ve anlık olarak İstihbarat Şube Müdür Vekili Mustafa Balcılar'a ilettiği anlaşıldı.

Ankara'dan müdür gitti

İstihbarat Şube Müdürü'nün görevli olarak yurtdışında bulunması nedeniyle vekalaten bu göreve bakan Balcılar'ın elde ettiği bilgileri, vali ve emniyet müdürüne aktarmadığının anlaşılmasıyla birlikte devreye Ankara'daki İstihbarat Dairesi Başkanlığı girdi. İstihbarat Dairesi, asil şube müdürü yurda dönünceye kadar merkezden bir şube müdürünü Şanlıurfa'ya göndererek krizi gidermeye çalıştı. Bu şube müdürünün geçici olarak göreve başlamasıyla beraber, vali ve emniyet müdürünün bilgilendirilmesine başlandı. Bu olayların yaşanmasının ardından Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Balcılar'ı perşembe günü açığa alarak görevden el çektirdi.

Emniyet sonuşturma açtı

Vali Küçük, İçişleri Bakanlığı'na yazı göndererek olayla ilgili soruşturma açılmasını ve müfettiş görevlendirilmesini talep etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Balcılar hakkında soruşturma açtı.

Bu arada, Şanlıfurfa Emniyeti İstihbarat Şubesi'nde yaşanan bu krizle birlikte beş polisin daha açığa alındığı başka bir olayın da yaşandığı öğrenildi. 17 Aralık sürecinin ardından emniyet kadrolarında başlayan yeniden yapılandırma ve görevlendirme çalışmaları kapsamında istihbarat şubesinde görevliyken başka birimlere tayinleri çıkarılan beş polis memuru, ilişik kesme için geldikleri şubede olay çıkardıkları gerekçesiyle yine Vali Küçük tarafından açığa alındı.

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber