Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 28 Ağustos 2014 - 12:13 Yorum: 0

İtalyan arkeolog, ömrünü Aslantepe'ye adadı

Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, Malatya'da milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen ve UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"nde yer alan Aslantepe Höyüğü'nün gün yüzünü çıkarılması için 38 yıldır çaba s

İtalyan arkeolog, ömrünü Aslantepe'ye adadı

MALATYA (AA) - RAMAZAN KAYA - NAİM BOŞKUT - İtalyan arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane, Malatya'da milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"ne Türkiye'den son dahil edilen 13 alandan biri olan Aslantepe Höyüğü'nün gün yüzünü çıkarılması için 38 yıldır uğraşıyor.

Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frangipane (66), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi'nde bulunan Aslantepe'deki kazılarda ilk kez 1976 yılında 28 yaşındayken görev aldığını söyledi.

Frangipane, her yıl kazı için geldikleri Aslantepe'de yaklaşık 2,5 ay kaldıklarını belirterek,​ "Ben burada öğrenci gibi başladım. Sonra araştırmacı, sonra da profesör oldum. Benim bütün profesyonel hayatım burada. Buraya her sene geliyorum. Burada her sene çalışıyoruz. Burada Malatyalı işçilerle çalışıyoruz. Biz, burada aile gibi olduk. Türkiye, benim için ikinci devlet oldu" diye konuştu.

Kazı zamanını her yıl sabırsızlıkla beklediğini belirten Frangipane, Aslantepe'yi ve Malatya'yı çok sevdiğini dile getirdi. Frangipane, "Burada kazı yapıyoruz. Sonra bütün seramik burada kalıyor ama çizim, fotoğraf, Roma'da devam ediyor. Buraya gelince yeni şeyler olacak, yeni buluntular ortaya çıkacak diye bekliyorum. Kazıyı yavaş yavaş yapıyoruz. Her sene bir sürpriz oluyor. Kazı böyle, zaman alıyor. Her sene yeni bir şey var" dedi.

Aslantepe'de yaklaşık 70 kişilik ekiple çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Frangipane, buranın çok önemli bir yer olduğunu vurguladı. İtalyan arkeolog Frangipane, arkeolojinin çok uzun ve zaman alan bir iş olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Her sene yeni sürpriz var, tarih değişiyor. Dikkatli çalışmak lazım, çok çabuk olmaz. Burada, dünyada ilk defa bir saray yapmışlar, tam saray. Çok büyük, şimdi açık hava müzesi oldu. Malatya Valiliği çatı projesini yapmak için çok yardım etti. Buraya daha çok turist gelecek. Başka yerde yok. Çok monumental (anıtsal) bir şey, çok büyük."

Frangipane, bu sene sarayı bitirmek istediklerini belirterek, kazı sırasında unutamadığı ve kendisi için sürpriz bazı buluntular çıktığını dile getirdi. Aslantepe'ye ilk kez geldiği 1976'da 21 bakır silah ve kılıç bulduklarını, 1996'da ise tepenin kenarında milattan önce 2900-3000 tarihli kral mezarına ulaştıklarını hatırlatan Frangipane, mezarda 75 bakır ve gümüş eser bulduklarını anlattı.

Höyüğün bulunduğu tepenin büyük olduğunu ifade eden Frangipane, burada yapılacak çok iş olduğuna dikkati çekerek, "Ben emekli olup gideceğim. Ben gideceğim ama Aslantepe inşallah bitmez, bitmeyecek. Benim yardımcım var, çok güzel çalışıyorlar" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber