Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 20 Ağustos 2014 - 19:13 Yorum: 0

İtalyan'dan IKBY'ye silah yardımına onay

İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, IŞİD'in sadece Bağdat için değil, bütün dünya için tehdit olduğunu belirtti.

İtalyan'dan IKBY'ye silah yardımına onay

Çift kanatlı parlamenter sistemle yetinme edilen İtalya’da parlamentonun üst kanadı Senato ile alt kanat; Temsilciler Meclisi’nin Savunma ve Dışişleri komisyonları, hükümetin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah yardımı yapmasına onay verdi.

İtalyan parlamenterler, yaz tatillerini yarıda keserek Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Savunma ve Dışişleri Ortak Komisyonu'nda, Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin Irak’a silah göndermesini görüştü.

Komisyonda hükümet adına söz alan Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Irak’ta sivillerin, Hristiyan, Yezidi ve Müslümanların hayati risklerinin olduğunu belirterek, yaşanan insani trajediye cevap vermenin siyasi bulunduğu kadar ahlaki bir vazife olduğunu söyledi.

Mogherini, “Irak’a askeri yardımlar zaruri fakat bunlar uzun vadeli çözüm değil” dedi. 'IŞİD sırf Bağdat için değil tüm dünya için tehdit' diyen Mogherini, IKBY'nin silah taleplerine yanıtlamak için Avrupa’dan başlamak üzere siyasi çerçeve oluşturma kararlığında olduklarını ve Vatikan ile de fazla aşırı sıkı İlişki arasında olduklarını belirtti.

Mogherini, bugüne kadar Irak’ın kuzeyine, konutlarını terk etmek zorunda kalan binlerce şahıs için insani yardım taşıyan 6 uçak gönderdiklerini de açıkladı.

Depolarda bekleyen mühimmat gönderilecek

Savunma Bakanı Pinotti de “İtalya, Kürt peşmergelere otomatik silah ve mühimmat sağlamaya hazır” derken, milli orduya yönelik silah yardımında bulunmayı parlamentoya danışacaklarını anlatım etti.

Pinotti, AB Konseyi’nin geçen 15 Ağustos’ta aldığı karar doğrultusunda devinim ettiklerini anlattı ve İtalya’nın AB içindeki partnerlerinden İngiltere ve Fransa’nın silah göndermeye çoktan başladığını, Almanya’nın da bunu değerlendirdiğini söyledi.

Bakan Pinotti, 'silahların yeni alınmış ve ya İtalya’nın aktif şekilde kullandığı silahlar olmadığının altını çizdi ve gönderilmesi planlanan silahların depolarda bekleyen mühimmat olduğunu, bunun da İtalya’ya maliyetinin sıfır olduğunu' dile getirdi.

Savunma Bakanı, parlamento komisyonlarının hükümetin tasarısına destek vermesi zorunda silah gönderme işleminin birkaç gün arasında nihayete erdirileceğini de anlatım etti.

Senato ve Temsilciler Meclisi’nin savunma ve dışişleri müşterek komisyonunda bakanları dinleyen muhalefet partilerinden 5 Yıldız Hareketi, Irak’a silah göndermeyi utanç sağlayan bir tercih şekilde nitelendirerek, buraya gönderilecek silahların yetinme edilemeyeceği ve silah pazarlarının eline azalış riski olduğundan sözetti. Bakan Pinotti ise silahların başka ellere gitmemesi için muhataplarıyla sıkı kontroller çerçevesinde yakın işbirliği arasında olacaklarını kaydetti.

Bir başka muhalif parti Sol-Ekoloji ve Özgürlük (SEL) de Kürtlere silah göndermeye karşı olduğunu açıkladı.

Oylamalar

Senato ve Temsilciler Meclisi’nin savunma ve dışişleri komisyonlarının ortaklaşa yaptıkları hükümet tasarısı üstündeki görüşmelerin ardından ayrı ayrı oylama yapıldı.

Iraklı Kürtlere silah yardımına onay veren hükümet tasarısı için ilk şekilde Senato Savunma ve Dışişleri Komisyonu’nda oylamaya gidildi ve 4’e karşı 27 oyla hükümet tasarısı kabul edildi.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin savunma ve dışişleri komisyonunda yapılan tıpkı hükümet tasarısı üstündeki oylamada da, silah göndermek arzulayan hükümet lehine 12’ye karşı 56 kabul oyu çıktı.

Böylece ülkede parlamentonun her iki kanadının komisyonları da hükümete onay verirken, İtalyan basınında askeri yardım transferinin ilerleyen günlerde başlayabileceği anlatım edildi.

IKYB'ye silah yardımının parlamentoda onayladığı dakikalarda Irak’a günübirlik ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi de “Avrupa, çağımızda Irak’ın beraberinde olmalı yok ise Avrupa olmaz” dedi.  

-IKBY'den teşekkür 

Öte yandan,  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), IŞİD'le mücadelelerinde hava operasyonlarıyla destek veren ABD ile alana askeri ve insani yardımda olan ülkelere teşekkür etti.

Hükümetin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, 'Kürdistan Bölgesel Hükümeti şekilde ABD Başkanı Barack Obama’ya, karanlık efor IŞİD’e karşı verdiği hava saldırısı desteğinden ötürü teşekkürlerimizi iletiyoruz' ifadeleri kullanıldı.  

''IŞİD'in ilerlemesi biçiminde Kürt bölgesindeki halka ve azınlık gruplara yönelik toplu katliam gerçekleştirme ihtimalinin olduğu'' belirtilen açıklamada, ABD’nin hava operasyonu desteğiyle örgütün durdurulduğu kaydedildi. 

 Açıklamada Türkiye, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada, Norveç, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Avusturya, Japonya, Ürdün ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve uluslararası yardım kuruluşlarına da desteklerinden ötürü teşekkür edildi.

IŞİD’in saldırılarının 'vahşice'  şekilde nitelendirildiği açıklamada, Sincar ilçesinde yaşananlar, Saddam Hüseyin dönemindeki 'Halepçe Katliamı'na benzetildi.

IKBY açıklamasında, evlerinden edilen Iraklılara her çeşitli insani yardım ve korumanın sağlanacağı da vurgulandı.

Muhabir: Barış Seçkin

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber