Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Ağustos 2017 - 18:53 Yorum: 0

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş: "İzmir Avrupa’ya sıçrama noktası"

İzmir'e gelen Sri Lankalı iş adamlarına yatırım çağrısı yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "İzmir sizin için Avrupa'ya...

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş: 'İzmir Avrupa’ya sıçrama noktası'

İzmir'e gelen Sri Lankalı iş adamlarına yatırım çağrısı yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "İzmir sizin için Avrupa'ya sıçrama noktası olur" dedi.

86'ncı İzmir Enternasyonal Fuarı için İzmir'e gelen yabancı heyetler, İzmir Ticaret Odası'na (İTO) yoğun ilgi gösterdi. Sri Lanka Ticaret Bakanı Arjuna Sujeewa Senasinghede beraberindeki işadamları ile İTO'yu ziyaret ederken, "Sri Lanka Ülke Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi. Heyete İzmir hakkında bilgiler veren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in mobilya gelinlik, demir çelik, kimya gibi sektörlerde çok etkili olduğunu belirtti. Türkiye'de 9 tane Sri Lankalı şirket olmasına karşın İzmir'de hiç şirket olmadığını belirten Demirtaş, "İzmir'e yatırım yapın. İzmir'i Avrupa ticaretine ulaşmada bir sıçrama noktası olarak görebilirsiniz. Örneğin Serbest Bölgemize yatırım yaparak buradan Avrupa'ya mal satabilirsiniz. Aynı şekilde Türk firmaları da Sri Lanka'ya yapacakları yatırım ile Afrika ve Güney Asya'ya ulaşabilir. Birlikte neler yapabiliriz bunu konuşalım. İş adamlarımızla birlikte bizler de sizin fuarınıza gelmek isteriz. Sayın Bakan özellikle tekne imalatına değindi. Tekne imalatı konusunda iyi noktadayız. Bu noktada işbirliği çalışmalarımızı yapabiliriz" dedi.

"Sri Lanka artık çay ticaretinden ibaret değil"

Sri Lanka Uluslararası Ticaret Bakanı Arjuna Sujeewa ise, Sri Lanka ile ilgili iş fırsatlarını anlattı. İki ülke arasındaki ticaretin sadece çay ve mücevherat sektörleriyle sınırlı olduğunu dile getiren Sujeewa, artık ülke olarak turizmden, sanayiye kadar birçok sektörde Türkiye ile ciddi ticaretler yapmak istediklerini söyledi. Sujeewa, "İki ülke arasındaki ticaret genelde çay ile sınırlı. Ama artık şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bizler artık çay ve mücevheratla sınırlı değiliz. Sri Lanka'nın konumu çok önemli. İki ülke arasında ilişkiden bahsederken bizim geleceğimizin çok çok parlak olduğunu söylemek istiyorum. Açık ekonomimiz var. Uzun süren bir askeri yönetim ve terörizmle uğraştık, şiddetten çok çok zarar gördük ve bundan çok ders aldık. Çok küçük bir ülkeyiz ama çok hızlı gelişiyoruz. Demokrasimiz çok iyi noktada, bununla alakalı birçok ödül aldık" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ile ilişkilerimiz İpek Yoluna dayanıyor"

Türkiye ile olan ilişkilerinin çok geçmişe dayandığını dile getiren Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza ise iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 1940'ların sonunda Sri Lanka'nın bağımsızlığını kazanması ile başladığı belirterek, "Ancak bizim kardeşliğimiz çok eskilere dayanmaktadır. İpek yolunda Osmanlı Devleti'nin kullandığı yolda Sri Lanka çok önemli bir limandı. İki ülke arasındaki ilişkiler çok eskilere dayanmaktadır" dedi.

Amza, hali hazırda 230 milyon dolar olan ticaret hacmini daha da yüksek rakamlara ulaştırmak istediklerini belirtti. Amza, "İki ülke aynı zamanda 14 yeni anlaşma imzalayacak. Tarım, çevre, afet yönetimi ve kentsel dönüşüm gibi konularda olacak bu imzalar. THY Sri Lanka'ya her gün sefer düzenliyor. Ancak turizm alanında bunu iki ülke de yeterince değerlendiriyor. Türk iş dünyasını Sri Lanka'nın ekonomi avantajlarından yararlanmalarını istiyoruz. Büyüyen Asya pazarında, serbest ticaret anlaşmalar imzalıyoruz. Birçok ülkeyle ticaretimizi güçlendirmek için anlaşmalar yapıyoruz. Türkleri ülkemize bekliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Sri Lankalı yetkililer toplantıya katılan İzmirli işadamlarının sorularını yanıtladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber