Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 22 Ekim 2014 - 18:58 Yorum: 0

İzmir Ticaret Odası meclis toplantısı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: "2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleşmesi neredeyse imkansız görünüyor"

İzmir Ticaret Odası meclis toplantısı

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleşmesinin neredeyse imkansız olduğunu savundu. 

İZTO ekim ayı meclis toplantısında konuşan Demirtaş, güncel ekonomik konuları değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı "Orta Vadeli Program"da büyümenin de enflasyonun da revize edildiğini ifade eden Demirtaş, enflasyon hedefinin 5.3'ten 9.4'e yükseldiğini hatırlattı. 2017 yılı ihracat hedefinin 203 milyar dolar olduğunu anlatan Demirtaş, "Buna göre ihracatın sonraki 6 yılda 300 milyar dolar daha artması gerekiyor. Bu nedenle 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleşmesi neredeyse imkansız görünüyor" dedi.

Programda vergi gelirlerinde yüzde 10'luk artış öngörüldüğünü dile getiren Ekrem Demirtaş, "Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek 'vergiyi artırmayacağım' diyor. O zaman bu yüzde 10'luk gelir artışı nereden sağlanacak. Kayıtdışı vergiyi mi kayda alacaklar, nasıl olacak bu? Merak konusu. Umarız halkın tükettiği ürünlerin ÖTV'sinde, KDV'sinde vergi artışları gelmez. Umarız 2015'te iş alemi olarak sürprizlerle karşılaşmayız" şeklinde konuştu.

Faizlerin iki haneli rakamlara ulaştığını, bankaların mevduata yüzde 11 verdiğini belirten Demirtaş, döviz kurunun büyük risk taşıdığını dile getirdi. 

- Kruvaziyer turizmi

İzmir'de kruvaziyer turizminin gerilediği yönündeki eleştirilere katılmadığını belirten Demirtaş, geçtiğimiz günlerde İzmir'e 4 geminin aynı gün geldiğini hatırlatarak, "Yine turistlerin Efes'e, Bergama'ya gittiği yazıldı. 7 bin 250 kişi bağımsız olarak şehri gezdi. Az göstermek kime ne fayda getiriyor ki?" dedi.

İzmir'e kruvaziyer gemileriyle 10 yılda 3.5 milyon yolcunun geldiğini anlatan Demirtaş, kruvaziyer turizminin gerilediğini söyleyenlerin hiçbir şey yapmadığını vurguladı. 

Demirtaş, SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz'un İzmir Alsancak Limanı'nın konteyner bölümünün kapatılması önerisine de tepki göstererek, bin yıllık liman kenti olan İzmir'den limanın sökülüp alınamayacağını ifade etti.

- İzinsiz gösteriler

Türkiye'nin doğusunda IŞİD nedeniyle sıkıntılı günlerin yaşandığını belirten Demirtaş, IŞİD bahanesiyle yapılan izinsiz gösterilerin Türkiye'ye faturasının ağır olduğunu kaydetti. Kobani nedeniyle Türkiye'de yaşanan ve 40'ın üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği olaylara seyirci kalmadıklarını dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"İzmir'deki oda, borsa, sendika ve önemli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile toplanıp ortak basın açıklaması yaptık. Demokratik hakların kullanılmasının kamu mal ve can güvenliğini tehlikeye düşüremeyeceğini dile getirdik. Herkesi karşısındakini dinlemeye ve anlamaya ihtiyacı olduğunu belirttik. Gün ayrışma değil, kaynaşma günüdür dedik. Umarız bir daha böyle olaylar yaşanmaz."

Meclis toplantısına Çanakkale Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, yönetim ve meclis üyeleri de katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber