Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 11 Mart 2015 - 14:28 Yorum: 0

İzmir Valiliğinin basın açıklamalarıyla ilgili kararı

İzmir Barosu, valiliğin basın açıklamalarına ilişkin kararına karşı idare mahkemesinde yürütmesinin durdurulması istemli iptal davası açtı

İzmir Valiliğinin basın açıklamalarıyla ilgili kararı

İZMİR (AA) - İzmir Barosu'nun, İzmir Valiliğince kentte basın açıklamalarının ne şekilde yapılacağına ilişkin yayımlanan karara karşı idare mahkemesinde yürütmesinin durdurulması istemli iptal davası açtığı bildirildi. 

İzmir Barosu'ndan yapılan açıklamada, İzmir Valiliğinin, kentte basın açıklamalarının ne şekilde yapılacağına ilişkin kararı ile kamu kurumları çevresinde basın açıklaması yapılması ile siyasi partiler, sendikalar, dernekler, sivil toplum örgütlerinin başka bir siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum örgütüne ait bina önünde basın açıklaması yapmasının, basın açıklaması yapmak amacıyla yürüyüş yapılmasının, elle taşınabilir cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanımının yasaklandığı hatırlatıldı.

Alınan bu kararın hem Anayasa hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile teminat altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü ortadan kaldırıcı nitelikte olduğunun savunulduğu açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"İzmir Barosu, uluslararası anlaşmalar ve üst hukuk normlarının tümüne açıkça aykırılık teşkil eden valilik kararına karşı idare mahkemesinde iptal davası açmış, yürütmesinin durdurulmasını talep etmiştir. Valiliğin almış olduğu bu karar, mevcut iktidarın siyasetten yıpratılmaması çerçevesinde alınmış bir tedbir mahiyetindedir ancak idari amir olan valilik İzmir halkının, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini, siyasi iradeden üstün tutmalıdır. Aksi halde mevcut siyasi iktidarlar uğruna temel hak ve hürriyetlerden verilecek her taviz, toplumun temel taşı olan vatandaşları birey olmaktan çıkararak tebaa konumuna getirecektir. İzmirliler olarak özgürlüklerimizin sonuna kadar savunucusu olacağız." 

Açıklamaya, Türk-İş, DİSK, TMOBB, KESK, Veteriner Hekimler Odası, Tabip Odası, Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Eczacı Odası, Birleşik Kamu-İş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası da destek verdi. 

- Avukatlardan adliye önünde açıklama 

Öte yandan, valiliğin kararını protesto için İzmir Adliyesi önünde toplanan bir grup avukat, kararla yasak kapsamında yer almasına karşın adliye önünde basın açıklaması yaptı. 

Avukatlar adına basın açıklamasını okuyan Eylem Yıldız, İzmir Valiliğinin söz konusu kararını tanımadıklarını belirtti.

TBMM'de görüşülmesine devam edilen "iç güvenlik paketine" ilişkin de eleştirilerde bulunan Yıldız, "İç güvenlik paketi daha kabul edilmeden, İzmir'de uygulamaları erkene çekiliyor. İzmir için genel arama kararı çıkarılıyor. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı adliyeden ses vermemizi istemiyor. İfade özgürlüğü kapsamında yaptığımız açıklamalar sonrası hakkımızda soruşturma açılıyor" dedi.

Avukatlar, basın açıklaması sonunda, "protestoyu takip eden polis ekibine zorluk olmasın" diyerek, tek tek isimlerini ve baro sicil numaralarını söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber