Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 22 Aralık 2014 - 12:33 Yorum: 0

İzmir'de 96 bin sakız fidanı yeşerecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığının uygulamaya koyduğu Sakız Eylem Planı çerçevesinde İzmir'de 96 bin sakız fidanı yetiştirilecek.

İzmir'de 96 bin sakız fidanı yeşerecek

Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'yi sakız ağacı yetiştiriciliğinde güçlendirmek ve dünyada söz sahibi yapmak için 2014 yılında başlattığı ve 5 sene sürecek Sakız Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Kaliteli sakız üretimi sırf bay ağaçlardan yapılabildiği için sakız yetiştiriciliğinde tohumdan üretim tercih edilmiyor. Bu amaçla çelikleme yöntemi ile İzmir Torbalı Fidanlığı'nda 2015 yılında 30 bin, 2016-2017 yılları içinde 55 bin ve 2018-2019 yılları içinde da 11 bin olmak üzere yekün 96 bin sakız fidanının üretiminin, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

200 bin dekar sahanın envanteri yapılacak

Eylem planının öngördüğü çalışmaların uygulanabileceği alanlar ağırlıklı şekilde İzmir'de bulunuyor. Bu kapsamda, sakız ağacının yetiştirilmesine müsait toprakların yer aldığı İzmir'de fiil planı kapsamında yekün 200 bin dekar sahanın envanteri yapılacak. Envanter çalışmalarının 2015 yılı başlarında tamamlanması planlanıyor.

Ayrıca, İzmir Orman Bölge Müdürlüğünde yekün 450 dekar aşılı fidan dikimi ile sakız ormanı kurulacak ve 150 dekarlık bölgede bulunan yabani sakızlıkların da ıslahı yapılacak.

Eylem planı ile bugüne kadar 100 bin dekar alanın piyasa ve servet envanteri gerçekleştirildi. Doğada olan 3 bin sakız ağacının aşılaması düzenlendi ve 3 bin 500 sakız ağacının olduğu bir anaçlık bahçe oluşturuldu.

Ayrıca, bin ferdin olduğu Sakız Ağacı Klon Parkı orman ağaçları da Tohum Enstitüsü Müdürlüğü sebebi ile tescillendi.

'Çok değerli bir ticari ürün'

Konuya ait değerlendirmede bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, salgı sakızının fazla aşırı değerli bir ticari ürün olduğunu ve asırlardan beri gıda, tıbbi-aromatik ve kozmetik amaçlı kullanıldığını hatırlattı.

Eroğlu, 'Bu tür, türkiye topraklarında yetişme sektörü bulunmasına karşın üretimi nerdeyse yoktur olmaya sima tuttu. Ham sakız ve sakız ürünleri ihtiyacının dışalım yoluyla karşılanması karşısında bakanlık şekilde harekete geçtik. Hazırladığımız fiil planıyla ekonomik ederi yüksek bu ürünün üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz' ifadesini kullandı.

'Sakız gereksinimi iç kaynaklardan sağlanacak'

Eylem planının yaşama geçirilmesi ile Türkiye'de natürel şekilde yetişen sakız üretimine müsait sakız ağaçları belirleme edilerek, 5 bin sakız ağacının koruma altına alınacağını vurgulayan Eroğlu, şu teferruatları verdi:

'Piyasanın ve teşkilatın ihtiyacının karşılanabilmesi maksadıyla havai daldırma metoduyla fidan üretimi yapılabilecek ve sakız bahçesi kurulacak. 425 insana sakız ağacı yetiştiriciliği ve sakız işleme eğitimi verilecek. Böylece bu değerli ürün topraklarımızda tekrardan yetiştirilerek, sakız ihtiyacımız iç kaynaklardan sağlanacak. Sakız ormanlarından sürdürülebilir faydalanma sağlamak için de Sakız Üretici Birliği kurulacak.'

Veysel Eroğlu, ayrıca, Orman Genel Müdürlüğünün, hususi Ağaçlandırma Yönetmeliğinde 'Sakız hususi Ağaçlandırması' ile ilgili düzenlemeler üstünde çalıştığını da aktardı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber