Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 19 Aralık 2014 - 22:08 Yorum: 0

İzmir'de "Hayata Dönüş" operasyonu protestosu

İHD üyesi bir grup, 14 yıl önce "Hayata Dönüş" diye anılan operasyonları protesto etti

İzmir'de 'Hayata Dönüş' operasyonu protestosu

İZMİR (AA) - İzmir'de İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi bir grup, 14 yıl önce "Hayata Dönüş" diye anılan operasyonları protesto etti. 

Konak Meydanı'nda toplanan grup üyeleri, Eski Sümerbank binası önüne kadar ellerinde meşale ve pankartlarla yürüdü. Burada grup adına basın açıklaması yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkoğlu, 19 Aralık 2000'de düzenlenen "Hayata Dönüş" operasyonlarında 28 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı. 

Cezaevindekilerin iyileştirme taleplerinin karşılanmaması üzerine açlık grevine girdiğini hatırlatan Türkoğlu, "Açlık grevi 45. gününde ölüm orucuna dönüştü. Dönemin hükümet, infaz sistemindeki uygulamaları mahpuslar aleyhine değiştirme çabası içindeydi" dedi.

Türkoğlu, 19 Aralık gecesi 20'ye yakın cezaevine "Hayata Dönüş" operasyonlarının başladığını, operasyonlarda gerçek mermilerin ve zehirli gazların kullanıldığını ileri sürdü.

Operasyonlarda ölen 28 mahkumun, yakılarak kendi arkadaşları tarafından öldürüldüğünün iddia edildiğini savunan Türkoğlu,  "Ancak 10 yıl sonra açılan davalarda dönemin hükümetinin uzun süreden beri saldırı planı üzerinde çalıştığı, hatta operasyon ile ilgili maketler üzerinde deneme yaptıkları açığa çıktı" dedi. 

Türkoğlu, F Tipi infaz sisteminin, insanlık dışı bir uygulama olduğunu, bu sistemin mahkumları hasta etmeye ve öldürmeye devam ettiğini iddia ederek, "İnsanlığa, çağdaş infaz sistemine aykırı olan F Tipi infaz sisteminin kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber