Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 25 Kasım 2014 - 00:13 Yorum: 0

İzmir'de kaçak akaryakıt şebekesine operasyon

Çiğli ilçesinde mamul üretmek amacıyla akaryakıt ürünü ithal eden bir madeni yağ firmasının, bu ürünü kaçak akaryakıt olarak piyasaya sürdüğü iddia edildi

İzmir'de kaçak akaryakıt şebekesine operasyon

İZMİR (AA) - Çiğli ilçesinde mamul üretmek amacıyla ithal ettikleri akaryakıt ürününü, kaçak akaryakıt olarak piyasaya sürdükleri iddia edilen madeni yağ firmasına operasyon düzenlendi.

Çiğli ilçesi Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir madeni yağ firmasının 6 milyon lira değerinde 2 bin 673 ton akaryakıt ürünü mamul üretmek üzere ithal etmesine karşılık 300 ile 500 lira elektrik faturası ödemesinden şüphelenen İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı ekipler çalışma başlattı. Ekipler yaptıkları araştırmada, firma yetkililerinin ithal edilen ürünü, 1-2 saatlik kısa bir sürede mamul hale getirilmiş gibi göstererek piyasaya sürdüklerini belirledi. 

Firmanın ticari faaliyetlerini inceleyen ekipler, işlenip mamul haline getirilmesi gereken akaryakıtı piyasaya kaçak olarak sürdüğünü belirledikleri şebeke üyelerinin birden fazla paravan şirket kurduğunu belirledi. Firmanın satış yaptığı firmaların bağlantısını araştıran ekipler, firma ortaklarının akraba olduğunu, satılan ürünlerin sadece fatura üzerinde satıldığını, ürünlerin söz konusu iş yerlerine hiç gitmediğini, yapılan satışın izini kaybettirmek amacıyla firmalar arasında sahte faturalar düzenlendiği iddia edildi. 

Firmanın satış yaptığı 760 ton ürünün en son  alıcısı olan Konya'daki bir firmanın da 6 ay önce kapanmış olması satışın kağıt üzerinde ve sahte olduğu iddialarını artırdığı öne sürüldü. Bazı kişilerin söz konusu firmadan mamul değil, baz yağ satın aldıklarını beyan etmeleri ve firmadan alışveriş yapan başka firma yetkililerinin de akaryakıt kaçakçılığı suçundan sabıkalarının bulunması üzerine operasyon düzenlendi. 

- Sevk edilen tankerden numune alındı

Yapılan kapsamlı çalışmanın ardından Çiğli ilçesindeki firmadan Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki başka bir firmaya mamul ürün götürmek üzere yola çıkan tanker durduruldu. Tankerden alınan numunelerin yapılan laboratuvar analizlerinde pas ve korozyon önleyici olarak sevk irsaliyesi çıkışı yapılan akaryakıt ürününün kaçak akaryakıt olarak değerlendirilen saf baz yağ olduğu tespit edildi.

Sanayi alanında kullanacağını taahhüt ederek ithal ettiği ürünleri, amacı dışında kaçak akaryakıt olarak piyasaya sürdükleri ve yatırılan teminatların gerin alınmasıyla devleti büyük vergi kaybına uğrattığı iddia edilen firma yetkilileri hakkında hazırlanan fezleke ile savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 

Firma yetkilisi ve bağlantılı çalıştıkları iddia edilenlerin de arasında olduğu A.S, A.İ, S.A, A.K, N.K, K.K, A.G, M.Ç, S.K. ve A.H. hakkında akaryakıt kaçakçılığı yaparak devleti zarara uğrattıkları iddiasıyla dava açıldı.

Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamenin Karşıyaka Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildiği öğrenildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber