Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 19 Nisan 2014 - 17:08 Yorum: 0

İzmir'e yeni içme suyu arıtma tesisi

Bornova ilçesinde, 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak olan içme suyu arıtma tesisinin temeli atıldı

İzmir'e yeni içme suyu arıtma tesisi

İZMİR (AA) - Bornova ilçesinde, 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak olan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı.

Kavaklıdere köyünde gerçekleştirilen temel atma törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yüklenici firmanın genel müdürü Wolfgang Miksa ile vatandaşlar katıldı.

Burada konuşan Kocaoğlu, Türkiye'nin yüzde 5'inin yaşadığı İzmir'de ülke genelindeki arıtmanın yüzde 25'inin bulunduğunu, çevreci ve geri kazanımcı bir yaklaşım sergilediklerini belirtti.

İzmir'in su ihtiyacını karşılamak amacıyla Gördes Barajı için DSİ ile protokol yapıldığını, bu çerçevede DSİ'nin isale hattını, büyükşehir belediyesinin ise arıtmayı gerçekleştirdiğini anlatan Kocaoğlu, bu barajdan suyun kısa sürede gelmesi için Manisa'da Sarıkız Arıtma Tesisleri'ni yaptıklarını, yeni yapılacak tesis ile de bu suyun kentin doğusunda da temizlenerek şebekeye verileceğini kaydetti.

İlerleyen süreçte bölgeye yapılacak 3 yeni barajın suyunun da bu arıtmadan geçip temizleneceğini dile getiren Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008'de başlattığı arıtma seferberliği ile arsenik arıtmaları yaptı. Büyükşehir Belediyesi olarak 2008 yılı sonundan itibaren İzmir metropol alanlarına arıtılmamış su vermiyoruz. Bütün yer altı ve üstü sularının tamamını arıtıyoruz. Bizim şebekeye verdiğimiz su içilebilir kalitede ve temizlikte sudur" dedi.

Kocaoğlu, Tahtalı Havzası'nın suyunun bir kısmının damla sulama olarak tarımda kullanılması için DSİ ile görüşmelerinin sürdüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından tesisin temeli atıldı.

-1 milyon kişiye su sağlayacak

Kavaklıdere Köyü'nde 150 bin metrekarelik alanda yer alan tesis, 1.5 yıl içinde tamamlanacak. Tesis, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece'deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak.

DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı'ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova’nın bir bölümüne aktarıyor. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında ise Bornova ve Buca’nın tamamı Gördes Barajı’ndan su almış olacak.

Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için yaklaşık 70 milyon liralık yatırım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan İzmir'e yılda 60 milyon metreküp su verilmesini ve 1 milyon kişinin su ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber