Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 15 Ekim 2016 - 15:18 Yorum: 0

İzmir’in yeni yolcu gemileri sefer aldı

Deniz filosunu modern, konforlu, hızlı ve çevreci gemilerle güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni yolcu gemileri Vahap Özaltay ve Metin Oktay ile...

İzmir’in yeni yolcu gemileri sefer aldı

Deniz filosunu modern, konforlu, hızlı ve çevreci gemilerle güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni yolcu gemileri Vahap Özaltay ve Metin Oktay ile Kubilay arabalı gemisini de sefere aldı. Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmirlileri kent içi ulaşımda deniz yolunu kullanmaya çağırdı.

Toplu ulaşımda deniz yolunun payının artırılması ve mevcut filonun modern, çevreci ve engelli kullanımına uygun gemilerle yenilenmesi amacıyla Deniz Ulaşımını Geliştirme projesini uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, filoya katılan iki yeni yolcu gemisi ile arabalı vapurlardan sonuncusunu törenle hizmete aldı. Üçkuyular Vapur İskelesi'nde gerçekleşen törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Ali Yiğit, Atilla Sertel, CHP İzmir İl Başkanı Ali Asuman Güven, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile Altay Spor Kulübü Başkanı Özgür Ekm ekçioğlu, Vahap Özaltay'ın oğlu Güneş Özaltay, Metin Oktay'ın manevi oğlu Rıfat Pala ve Kubilay'ın torunu Kemal Kubilay da katıldı.

Türkiye'de bir ilk

Körfezde, deniz ulaşımını günün koşullarına uydurmak için bir karar verip yola çıktıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Üniversitelerimizin desteğiyle birçok çalışma yaptık ve dünyadaki gemi sektörünü inceledik. Türkiye'de bir ilke imza atarak filomuzu yenilemeye gittik. Bugün bizim katamaran tipi, karbon kompozit malzemeden yaptırdığımız 15 gemilik filonun dünyada eşi benzeri yok. Daha az yakıtla, daha az enerjiyle, yıpranmayan-eskimeyen malzemelerle, hem engelli kullanımına hem de çocukların seyahat ederken eğlenmelerine yönelik birçok yeniliği gemilerimize getirerek İzmirlilerin beğenisine sunduk. Bu gemilerin patenti bir yüklenici firmaya ait ama yaratıcısı İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. Ve bu gemiler, Türkiye'de tersane sektörüne &ccedi l;ok büyük bir açılım, referans getirmiştir. Ayrıca 3 tane de yeni arabalı vapur aldık. Bu gemilerle İzmirlilerin konforu artmış ve bu konfor arttıkça da ulaşıma yeni bir soluk kazandırılmıştır" dedi.

Deniz ulaşımına 500 milyonluk yatırım

Bugüne kadar gemilere verilen isimlerin İzmirlilerin beğenisiyle, onların kullandıkları oylarla belirlendiğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, "İzmirliler Çakabey, Dokuz Eylül, 1881 Atatürk, Soma 301, Dario Moreno, Atilla İlhan, Foça, Cengiz Kocatoros, Gürsel Aksel, Sait Altınordu, Vahap Özaltay ve Metin Oktay yolcu gemilerini, arabalı vapurlar da ise Hasan Tahsin, Ahmet Piriştina ve Kubilay'ı seçerek isabetli bir karar almıştır. Ben İzmirli hemşerilerimize geçmişine sahip çıkarak, İzmir için büyük önem taşıyan bu değerli insanları İzmir körfezinde kullandıkları oylar sayesinde yaşatacakları için teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Filomuza 3 tane daha yeni yolcu gemisi katılacak ve böylece yolcu gemisi sayısını 15'e tamamlayacağız. Yolcu gemilerimizin her biri yaklaşık 9 milyon Euro'ya, arabalı vapurlarımızın her biri ise yaklaşık 10 milyon Euro'ya mal oldu. İzmir körfezindeki konforu arttırmak için yaptığımız bu hizmet, döviz kurunun değişmesi dolayısıyla toplamda 500–550 milyon lira arasında mal oldu. Yeni iskeleler kurmak için Mavişehir'e, Karantina'ya izin almak için uğraşıyoruz. Son gelecek iki gemiyle de orta ve dış körfeze gezi düzenlemeyi planlıyoruz. Yazın Mordoğan ve Foça'ya ulaşım yaptık. Ama İzmirlilerden bir isteğim var, mümkün olduğu sürece kent içi ulaşımda denizi tercih ederseniz, hem ülke ekonomisine hem de çevreye çok büyük katkınız olacaktır" dedi.

Ulaşıma yaptıklarını yeni yatırımlara karşın trafik sıkışıklığının devam ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, yeni yollar üzerinde çalıştıklarını ifade ederek şöyle devam etti:

"Alternatif yollar yapmadan, eski yollarda alt üst geçit yaparak trafiği rahatlatmak bence geçici bir çözüm. Yeni yollar yapmak zorundayız. Bunlar bir tanesini Bayraklı- Bornova istikametinde, 57'inci Topçu Tugayı'ndan, yani Manisa yolundan sahile doğru yaptık: 35 metre genişliğindeki Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi. Konak Tünelleri'nden başlayan, Homeros Bulvarı adını verdiğimiz ama Uçanyol olarak bilinen yolu 35 metre genişliğinde ve 8 kilometre uzunluğunda önemli artere dönüştürüyoruz. Kamulaştırması hızlı şekilde ilerliyor. Altındağ'da Musevi mezarlığının oradan Otogar'a ve oradan da çevr eyoluna viyadükle geçilecek. Onun ihalesi bu sene gerçekleşiyor. Gültepe'nin üzerindeki tepeyi 2 bin 450 metrelik çift tünelle geçiyoruz. Onun da inşaat ihalesini bu sene Aralık ayında gerçekleştiriyoruz. Bu yatırımı tamamlayınca, Buca ve Bornova'nın yukarı kesimleri ile Konak'ın belirli kesimlerinin rahatlayacağına inanıyorum."

Kubilay, Oktay ve Özaltay

Törende, gemilere isimleri verilen sembol isimlerin aileleri adına konuşmalar da yapıldı. Büyükşehir filosunun 11. gemisine adı verilen Altay'ın efsane kaptanı Vahap Özaltay'ın oğlu Güneş Özaltay, "İzmirli olmanın her zaman gururunu taşıyan babama duyulan sevginin tezahürü olarak isminin konmasından çok mutluyuz" diye konuşurken, 12. gemiye adı verilen Türk futbolunun İzmir'den yetişmiş unutulmaz golcüsü Metin Oktay'ın manevi oğlu Rıfat Pala ve Kubilay'ın torunu Kemal Kubilay ise, "Bugün büyük bir onur ve gururu bize yaşatarak hatıralarımızı tekrar canlandıran İzmirlilere teşekkür ediyoruz, bize onur verdiniz" dedi.

İzmir’in yeni yolcu gemileri sefer aldı

İzmir’in yeni yolcu gemileri sefer aldı

İzmir’in yeni yolcu gemileri sefer aldı

İzmir’in yeni yolcu gemileri sefer aldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber