Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Aralık 2014 - 16:13 Yorum: 0

İznik Gölü'ndeki bazilika "dünyanın en önemli 10 keşfinden biri"

Bursa Büyükşehir Belediyesi ekibince hava fotoğrafı çekimlerinde fark edilen ve uzmanlarca su altında tespiti yapılan bin 600 yıllık bazilika, Amerikan Arkeoloji Enstitüsünün 2014'ün dünyadaki en önemli 10 keşfi listesinde yer aldı

İznik Gölü'ndeki bazilika 'dünyanın en önemli 10 keşfinden biri'

BURSA (AA) - İznik Gölü'nde, su içinde tespiti yapılan ve bin 600 yıllık olduğu tahmin edilen bazilika, bu alanda otorite kabul edilen Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce "2014 yılının dünyadaki en önemli 10 arkeolojik keşfinden biri" gösterildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yazılı açıklamasında, bazilikanın, tarihi kültürel miras çalışmaları kapsamında İznik ilçesinde hava fotoğrafı çekimleri yapan ekip tarafından kıyıdan 20 metre uzaklıkta ve 1,5-2 metre derinlikte görüntülenince fark edildiğini hatırlattı.

Bu yapının bin 600 yıllık olduğunun tahmin edildiğini aktaran Altepe, 30 Mart'tan sonra İznik dahil tüm ilçelerin belediye sınırlarına dahil edilmesiyle konuya daha fazla ağırlık vermeye başladıklarını belirtti.

İznik'in dünya tarihindeki önemini anımsatan Altepe, şunları kaydetti:

"Özellikle Hristiyan dünyası için büyük önemi bulunan, ilk konsülün toplandığı ve İncil sayısının dörde indirildiği İznik'e biz de büyük önem veriyoruz. Bu alanda otorite kabul edilen Amerikan Arkeoloji Enstitüsü, resmi web sitesinde, 2014 yılında dünyadaki en önemli 10 arkeolojik keşfi arasına İznik Gölü'ndeki batık bazilikaya da yer verdi. Aynı zamanda enstitünün iki ayda bir yayımlanan dergisinin ocak sayısında da bu bazilikaya geniş yer verildi. Böylelikle Bursa ve İznik bir kez daha dünya gündemine geldi. Fotoğraf çekimleri sırasında ilk kez hava fotoğrafıyla arkeolojik bulgu tespiti de gerçekleşmiş oldu. Göl içinde yapılacak çevre düzenlemeleriyle burayı su altı müzesi olarak Bursa'ya kazandırmayı hedefliyoruz. Tüm çalışmalarımızda olduğu gibi burada da Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere alanında uzman akademisyenlerle çalışacağız."

Altepe, Büyükşehir Belediyesinin fotoğraflarıyla ortaya çıkan bu keşfin, arkeoloji dünyasında da yankı bulduğunu ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber